Салиховић прогони неистомишљенике умјесто криминалаца

За три и по године Горана Салиховића на челу Тужилаштва БиХ та институција улази из афере у аферу, обрачунава се више са неистомишљеницима, а мање са криминалцима и злочинцима.

Босна и Херцеговина 17.08.2016 | 07:30
Салиховић прогони неистомишљенике умјесто криминалаца
Салиховић је за главног тужиоца одлуком ВСТС изабран крајем 2012. године, без икаквог искуства у тужилачким пословима. Међутим, он је све умирио најавом да неће бити недодирљивих. Услиједила је истрага у акцији „Пандора“ за утају две милијарде КМ пореза, те обећање оптужнице против Атифа Дудаковића, потом хапшења у предметима „Павловић банка“ и „Бобар банка“, али оптужница није било.

Дудаковић је и даље слободан човјек, баш као и Кемал Чаушевић, првоосумњичени у „Пандори“, а о осталим крупним предметима у јавност су процурили пресретнути разговори из којих се, наводно чује, да Салиховић опструише истраге, због чега је под дисциплинском истрагом.

Паралелно с тим, траје његов вербални рат са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем, што до сада није виђено чак ни у БиХ. Једина „крупна риба“ против које је Тужилаштво БиХ у посљедње вријеме подигло оптужницу јесте лидер СББ БиХ Фахрудин Радончић, и то због ометања истраге.

Пријава дисциплинском тужиоцу против Салиховића отишла је и због сумњи да је утицао на објаву резултата пописа становништва. Прије тога, Тужилаштво је добило жестоку критику Мисије ОЕБС, која је утврдила да је „главни тужилац просто опсједнут настојањем да оствари повољне резултате у статистичком смислу, због чега је пажњу усмјеравао на једноставније предмете“.

Због лоших оптужница трајао је рат Тужилаштва и са Судом БиХ, а на све то треба додати фрустрацију јавности у Републици Српској због непроцесуирања ратних злочина над Србима. Својеврсни преседан десио се у марту ове године када је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против новинара „Елта ТВ“ за ширења националне мржње, и то због пренесених ставова саговорника.

Члан Одбора за правосуђе Народне скупштине Републике Српске Драго Тадић (СНСД) каже да је о Тужилаштву БиХ већ све речено у ранијим скупштинским закључцима. Познато је да је Народна скупштина расписала референдум о правосуђу БиХ, али он никада није одржан.

"О посљедњим дешавањима немам коментар, као ни по питању рада Тужилаштва на предметима криминала и корупције", каже Тадић.

Потпредсједник СДС и члан колегијума Дома народа БиХ Огњен Тадић подсјећа да извјештај о раду Тужилаштва БиХ никада није добио пролазну оцјену у ПС БиХ, из чега се види да не испуњава своју друштвену улогу – стварање правне државе. Тадић каже да је „афера транскрипти“ само додатно компромитовала главног тужиоца БиХ.

"У парламенту ћемо ове седмице покренути иницијативу да се испитају све околности, уз препоруку да се нешто мора мијењати, у персоналном и у системском смислу", каже Тадић.

Недодирљиви тужиоци

Предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Народне скупштине Републике Српске Драган Чавић каже да овај одбор никада није разматрао рад Тужилаштва БиХ, али да је његов лични сав да је Горан Салиховић само оличење недодирљиве позиције тужилаца у БиХ.

"Тужилац увијек може да донесе одлуку о заустављању односно непровођењу истраге, а не можете га позвати ни на какву одговорност. Ефикасност тужилаштва не мјери се бројем подигнутих оптужница већ по оптужницама које заврше осуђујућим пресудама", каже Чавић.

Извор: ЕуроБлиц
 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Марко

17.08.2016 05:40

На слици видим криминалца и заштитника истих,а ви остали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајисник

17.08.2016 06:26

Па ста би друго могао видјети у оваквој лоповској дрзави. Средице то ЕУ надам се.

Name

Салиховиц Г.-Кезме

17.08.2016 05:58

Плакат цес ти када будес дизао сапун са пода на Туњицама! Само не знам хоце ли бити плац од бола или среце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змаго

17.08.2016 06:26

Кад му видис његово "блазено" лице, као код гице, мислим да це да буде од среце!

Name

У памет

17.08.2016 06:33

А што су они дозволили доношење таквих закона по којима је тужилац недодирљив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.08.2016 06:37

Какву је он статистику гањао? Покрадене милијарде, а он процесуирао 2% свега. То је катастрофалан учинак. Човјек свјесно и за свој интерес штити политичаре и тајкуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

17.08.2016 06:40

У овој земљи човјек на неки посао дође поштен са поштеним намјерама, али када упадне у вучију јазбину зачас се прилагоди . Још ако дође гољо а види око себе дзипове, виле,јахте ослади се и њему..и тако у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

17.08.2016 07:03

Јасно ко дан.Радио је са Зубцем у талу а сад ради са Шпирићем,Додиком и Човићем! Све високопозиционирана мафија у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

17.08.2016 07:25

Зато му је Вилић дао вод полиције да га чува у сваком тренутку. Чак је од полицајаца-пратилаца захтјевао да окопају воће на његовом имању у Тузли. Онај ко то није радио, изгубио је позицију пратиоца, одмах сутра дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

17.08.2016 08:04

А јос кад знас да Вилицева зена ради у тузиластву и да нема рјесен статус... јасно је да од Вилица добије ста год хоце. Има вецу пратњу и висе возила од цланова предсједниства.

Name

Мирсад

17.08.2016 13:56

Добро си обавјештен, да те не заболи глава.

Name

Фокус

17.08.2016 08:09

Најтеже је одржати концентрацију и фокус кад мислиш да су сви против тебе, а важно ти је да ти људи потврђују лојалност свакодневно. То је одлика људи из провинције. Мени је требало преко 20 година да се тога котарисем. Сад ми је супер. Видим само оно што радим, породицу и пар пријатеља. Све остало ме не дотице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варте-елиминатор

17.08.2016 08:17

Суд и тузиластво БИХ не постоје у анексу 4 Дејтонског спорзума који је суатв БИХ.Тразите да борбу против криминала води једна таква институција која је и сама нелегална и која је настала крсењем медјународног уговора. Људи треба се вратити у правне оквире ,оквире устава и закона и укинути све нелегалне и неуставне институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смолуца

17.08.2016 09:03

У коју годину да се вратимо?

Name

Ред wхите

17.08.2016 09:23

Па СНСД је годинама био у институцијама БиХ. Шта су урадили за све те године?

Name

прогнани

17.08.2016 08:33

Ваљда додје вријеме да и над прогонитељем постоји прогонитељ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медзида

17.08.2016 18:37

Па што га немјењају јебо их он па неће читава држава бит талац једног кримоса и неспособњаковица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад би могло

18.08.2016 10:06

Он и јесте доведен са штити Баје, Павловиће и остале штеточине .