БиХ: Број гласача из Хрватске утростручен!

На предстојећим локалним изборима број бирача из Хрватске који су се пријавли за гласање у БиХ је утростручен у односу на локалне изборе 2012. године, што је забринуло људе у Централној изборној комисији.

Босна и Херцеговина 16.08.2016 | 22:40
БиХ: Број гласача из Хрватске утростручен!
У ЦИК-у због још отвореног жалбеног рока нису имали комплетиране податке, међутим из незваничних разговора с људима који се баве организацијом предстојећих избора сазнајемо да је такође и из Србије драстично повећан број људи који су се пријавили за гласање у ДКП-у у Београду.

Иначе, број бирача уписаних у централни бирачки списак за гласање изван Босне и Херцеговине расте од избора до избора и само у посљедње четири године практично је удуплан.

На локалним изборима 2012. године тих бирача било је око 35.000, двије године касније регистровано и уписано их је 42.000, а за ове локалне изборе биће их више од 65.000. Оволики раст броја бирача забринуо је чланове Централне изборне комисије БиХ, који још нису начисто да ли се ради о повећаној свијести за гласањем, инжењерингу или кампањи одређених политичких структура.

У ЦИК-у незванично сазнајемо да се праве модели како могућност злоупотребе свести на минимум, а најизгледније је да ће онима који су пријављени путем поште гласачки листићи стизати препоручено. У том случају свако онај којем је верификована адреса у земљама ван БиХ гласачки листић мораће преузети лично или у супротном неће моћи гласати, што досад није био случај.

"Број гласача пријављених за гласање путем поште је драстично повећан из Хрватске и Србије. Мислим да је удвостручен, ако не и више, и то вјероватно у први мах може дјеловати као манипулација, а како би се она спријечила на те адресе које су верификоване биће послани листићи препорученом поштом, односно биће лично уручени, што досад није било случај", рекао је Бранко Петрић, члан Централне изборне комисије БиХ, додајући да ће у том случају покушај инжењеринга пропасти.

Он истиче да је у првим годинама након избора било далеко више људи који су се пријављивали за гласање, али да је то касније дошло у неку нормалну границу, те да се опет повећава, што треба да буде предмет одређених анализа како би се видјело због чега, из којих земаља, у којим општинама итд.

У ЦИК-у су нам јуче рекли да је, поред 65.453 бирача, одбијен захтјев за уписом 6.718 гласача који нису испунили све потребне услове, односно нису имали сву потребну документацију.

"Из Хрватске је раније било неколико хиљада гласача, а сада се за гласање пријавило око 20.000 људи и више, а из Србије се за гласање у конзулату пријавило 6.000-7.000 људи, што никада тако није било. У мањим општинама ти гласови могу одлучити побједника", испричао је извор "Независних".

Повећање броја бирача који се региструју за гласање ван БиХ равнодушним није оставило ни аналитичаре, који кажу да је у БиХ све могуће те да не треба ништа искључити, инжењеринг, малверзације, али и повећање свијести људи који су отишли из БиХ.

"У овој држави све може бити разлог повећања броја људи уписаних за гласање ван БиХ, али ако узмемо у обзир да од 800.000 до милион људи који су из БиХ живи ван ове земље онда тај број од 65.000 није нарочито велики", рекао је Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузле и бивши члан ЦИК-а, истичући да је одмах послије рата преко 200.000 људи било пријављено за гласање ван БиХ.

Поред слања гласачких листића препоручено путем поште, материјал за гласање који иде ван БиХ већ је заштићен на начин да се преко листа за гласање црвеним словима напише "пошта", јер је раније било случајева да ти листићи који оду из БиХ буду враћени у земљу и да се користе за тзв. бугарски воз.

Та превара спроводи се тако што онај ко посједује један такав празан листић бирачу га даје попуњеног, а овај на бирачком мјесту тај попуњени убацује у гласачку кутију, а онај празни износи вани и тако укруг.

Ово се углавном користи када се гласови за изборе плаћају појединачно или када странка или појединци желе да буду сигурни да ће имати одређен број гласова који су, с друге стране, практично раније купљени.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Посљедњи трзаји

17.08.2016 01:24

мањинских народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

17.08.2016 04:36

Оде Бањалука Хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

17.08.2016 19:43

Обавезно укинути право гласања за све који живе ван БиХ. Изузетак могу бити само студенти и радници компанија са сједиштем у Босни, који су вани на одређено вријеме и са радном визом. Колики су нам "велеградови", ова лажна дијаспора може одлучити резултате избора у скоро свим градовима. Можда мање у Сарајеву, Бањалуци, Тузли... 4-5 хиљада гласова комотно може мијењати власт убједљивом већином. Није ово никако добро.

ОДГОВОРИТЕ