Новинари раде под притиском и пријетњама

Новинари у БиХ изложени су пријетњама смрћу, физичким нападима, вербалним пријетњама и застрашивањима, политичким притисцима, родном шовинизму, нациналистичким и другим нападима, подаци су институција и удружења која се баве питањем слободе медија и заштите новинара.

Босна и Херцеговина 16.08.2016 | 13:24
Новинари раде под притиском и пријетњама
У извјештају о слободи говора и стању медијских слобода у БиХ које је Министарство правде припремило за Парламентарну скупштину БиХ наведени су подаци Линије за помоћ новинарима која дјелује при Удружењу "БХ новинари", према којима су се у БиХ од септембра 2014. до краја 2015. године десила 44 случаја кршења слободе медија и права новинара, међу којима и двије пријетње смрћу.

Линија за помоћ новинарима наводи да је од 60 кривичних дјела према новинарима евидентираних од 2006. до краја 2014. године правно окончано свега њих 15 одсто.

Да у БиХ постоје проблеми у слободи медијског изражавања упозорено је и у извјештају ЕУ о БиХ из 2015. године, у којем је истакнуто да је БиХ између два годишња извјештаја ЕУ назадовала једино у области слободе медија.

У извјештају Европске комисије за БиХ која се односи на 2015. годину наводи се да је "настављен политички и финансијски притисак на медије".

"Пракса застрашивања и упућивања пријетњи новинарима и уредницима се наставља као и поларизација медија на политичкој и националној основи", додаје се у извјештају Европске комисије уз оцјену да поступање власти у случају упућивања пријетњи новинарима није задовољавајуће.

Став ОЕБС-а је да је безбједност новинара и даље главна пријетња слободи медија у БиХ те да борба за искорјењивање праксе некажњавања у овој области има суштински значај.

Према оцјени фондације "Хајнрих Бел", БиХ је ове године на љествици свјетског Индекса слободе штампе заузела 68. мјесто.

Министарство правде БиХ констатује да је за демократско и слободно друштво потребно обезбиједити слободу изражавања и слободу меија, што подразумијева право на изношење мишљења и објављивање информација без страха од кажњавања или неких других посљедица.

"Међутим, јавност у БиХ је у посљедњих неколико година упозната са све чешћим нападима на новинаре и медије, што не говори у прилог демократском амбијенту БиХ, поготово што ти напади нису адекватно санкционисани", став је Министарства правде.

У извјештају се истиче да директне и индиректне пријетње новинарима и појединим медијима појединаца или групација који настоје да контролишу медије, подијељеност медија по ентитетским линијама или националној основи, несумњиво утиче на повећање непрофесионализма самих новинарима.

Уз оцјену да БиХ има савремен законски оквир који регулише медије, па и статус новинара, који се не проводи у потпуности, Министарство правде БиХ препоручило је сачињавање анализе оправданости увођења нових кривичних дјела ради ефикасније заштите новинара током обављања посла, те вођења евиденције о кривичним дјелима напада на новинаре.

Извјештај Министарства правде БиХ који је сачињен на захтјев Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, усвојен у фебруару, пред посланицима овог дома требало би да се нађе на сједници 30. августа.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

крк

17.08.2016 01:11

Па и новинари знају бас да с.ру..полако онако бас

ОДГОВОРИТЕ