Богатић: Кад је 'ајдук откупио младу

Шта је то „Хајдучко вече“, како изгледа „Мачванска свадба“, на који начин се врши откуп младе и како изгледа вишебој за титулу хајдучког старешине.

Србија 16.08.2016 | 10:55
Богатић: Кад је 'ајдук откупио младу
Мирисало је на традицију!

Овако би, у најкрац́ем, могао да гласи најтачнији и најпотпунији одговор на питање — како је у недељу, било на манифестацији „Хајдучке вечери“, која је традиционално у општини Богатиц́, у Мачви, одржана по 50. пут?

Наиме, инспирисана мотивима из романа „Хајдук Станко“ Јанка Веселиновиц́а, ова манифестација је настала 1966, у оквиру ње сваке године становници овог града подсец́ају како је изгледала мачванска свадба, а исте вечери бива организовано такмичење за избор хајдучког харамбаше.

Циљ манифестације је, како пише и на сајту туристичке организације ове општине, да буде дочаран живот предака, лепота некадашњег живота и старих обичаја.



Читав програм „Хајдучко вече“ садржао је и „Хајдучку регату“, такмичење ловаца и риболоваца, изложбу радова са Ликовне колоније у Совљаку, избор најлепшег фијакера, изложбе домац́е радиности, богат културно-уметнички и забавни програм…

Откуп невесте

Ударање коњских потковица о асфалт преклапали су звуци из лимених инструмената. На једној од прометних раскрсница у Богатиц́у окупио се приличан број грађана. Трубачи су давали такт, а према окупљенима су долазиле чезе са коњима и српским заставама.

Био је то почетак окупљања пред чувену „Мачванску свадбу“, на коју се ономад ишло у колони, свечано обучено и са музичком пратњом.

Свадбену колону сачињава вец́и број фијакера. Колеге новинари и ваш репортер путовали су у, назовимо га, вец́ем фијакеру направљеном од тракторске приколице и покривеном пруц́ем. Уместо коњских запрега, приколицу је вукао трактор. Био је то занимљив спој традиције и ововременског. Кратак видео-снимак преноси само део атмосфере „свадбара“.

Свадбарска колона стигла је до невестине (младине куц́е) у Етно-парку у месту Совљак. Испред куц́е су својеврсну стражу, у народним ношњама, правили младиц́и и девојке. Чули су се пуцњи пушака, на пољани се ширило велико мачванско коло.

А онда су традиционално обучени мушкарци са заставом и уз пратњу музике, кренули да откупе младу. Видео-снимак приказује „ценкање“, извођење младе из куц́е и њено ломљење колача.

Харамбашо, ти ли си?

Потом је свадбена поворка кренула ка обали Дрине, где је, пред доста окупљеног света, у месту Црна бара одржана централна манифестација.

Током година учешц́е у овом такмичењу узели су и момци из околних места.

Било је веома занимљиво, као својеврсна црнобарска олимпијада, гледати момке који се такмиче у прескакању пања, бацању камена с рамена, надвлачењу клипка, скоку у даљ, скоку увис, борби на брвну и брзом пењању уз дрво. Најспретнији, најокретнији и најспремнији момак добија хајдучку сабљу, новчану награду и звање харамбаше.

Манифестација је била и својеврсни вашар, са огромном бином и културноуметничким програмом који је трајао до после поноц́и. Да, био је и ватромет.

Стварно је, уз ововременске новотарије, све мирисало на традицију. Поред Дрине.

(Спутник)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Расо

16.08.2016 18:26

Обицај за узивање и похвале,а Гуцу убудуце бојкотовати или цак и забранити ако це да се одрзава као сто видесмо.

ОДГОВОРИТЕ