Њемачка нуди посао медицинарима из БиХ

Агенција за рад и запошљавање БиХ објавила је позив за медицинске раднике који желе посао у Њемачкој у оквиру “Трипле Wин” пројекта, преко којег је досад из БиХ отишло око 300 кандидата, док их се вратила тек неколицина, преноси хмс.ба

Свијет 16.08.2016 | 10:15
Њемачка нуди посао медицинарима из БиХ
У Деутсцхе Геселлсцхафт фур Интернатионале Зусамменарбеит ГмБХ, њемачком заступнику у БиХ, Независним новинама је потврђено да је интерес велики, не само због висине прихода, односно 1.600 евра бруто најниже плате, већ могућности за трајним боравиштем у Њемачкој.

“Имамо податак о веома скромном броју бх. држављана који се врате у земљу, то је мање од десетак особа. Када науче језик, углавном је њихова интеграција завршена. Сугерише им се да се одмах не ради на спајању породице, али након тога и послодавац је спреман помоћи да се то реализује”, рекла је бањалучком листу Санела Шумар, асистенткиња ГмБХ.

Интервјуи за кандидате, медицинске сестре/техничаре или педијатријске сестре/техничаре, биће одржани од 26. до 30. септембра, а рок за пријаве је 14. септембар.

Пројекат “Трипле Wин” ће омогућити кандидату бесплатан течај њемачког језика, укључујући и модул “Њега”, те завршни испит, уколико је ниво познавања језика мањи од Б1 разине, течај стручне спреме, који за циљ има усклађивање стручног знања с њемачким системом медицинске његе, обуку с циљем лакше адаптације, опште информације, помоћ у администрацији, при посредовању запошљавања и закључивања радног односа, помоћ са радним дозволама, нострификацијом диплома, смјештајем…

“По занимању сам инжењер агрономије, с средњом медицинском школом и петнаестогодишњим искуством на бироу. Мајка сам двоје малољетне дјеце (девет и пет година), којима желим пружити бољу будућност. Супруг ради тежак физички посао, али одлично говори њемачки, тако да смо донијели ову тешку одлуку да одемо из земље, али је она била једини избор”, напоменула је за Емира Крвавац (35) из Мостара.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ тврде да помоћ у процесу нострификације дипломе пружа послодавац у сарадњи са ГИЗ-ом.

“До нострификације дипломе медицинско особље може радити у својству помоћног медицинског особља, те тако уз подршку послодавца стиче практично искуство и стручна знања за полагање испита ради нострификације дипломе, што је услов за одобрење продужења запослења на њемачком тржишту рада. По завршетку процеса нострификације послодавац ће ускладити платни разред кандидата као стручне особе”, наводе из Агенције.

Од дана завршених интервјуа с кандидатима до дана одласка у СР Њемачку протекне три до шест мјесеци, у зависности од претходног познавања њемачког језика, док су посредовање при запошљавању, обука и припрема те подршка током интеграције бесплатни.

(ХМС/Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Питање?

16.08.2016 09:31

Онако, у срзи, засто су мале плате овдје!? Моје мисљење је да хоце да иселе народ! Зато су и позатварали сву идустрију овдје, да би нас натјерали да гулимо вани! Кад одемо, прво сто урадимо је да купимо стан (у њиховој градњи) и продамо дједовину за багателу... ЦЦЦЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

16.08.2016 10:40

То се може ријесити за 24. сата. Видите, ми сада идемо на локалне изборе и ту имамо кандидате који су до грла у спрези са криминалом погресним водењем, који никада нису опоменули на неправилности около себе, а слове као вредни, поштени. Можемо ли очекивати и сутра нешто?

Name

Милос

16.08.2016 09:33

Додите и усреците се у унији

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

16.08.2016 09:52

Који су то злотвори!!!Сколовали смо људе овдје,потросили паре на њихово сколовање,а онда колонијалисти само узму,уберу,фуј.

Name

гхвх

16.08.2016 09:42

Туга зива ста се ради младим људима од домаце политике. Били су у Б.Л на бироу и узимају углавном погодне за "Његу" све остало мозете заборавити. Да, напоменемо да горе ини ураде за 4.месеца преобуку од неквалификованих људи. Ето толико вреди васа диплома и насе школовање. Нажалост људи су безнађа и морају да пористају, те после тразе прилику. И политицарима ваља јер свако ко је отисао после саље у просеку 200 Еур месецно, тако да они могу да узму целокупна средства са будзета, а вецина људи овако презивљава. ДА, се кладимо да ће ову земљу они раселити, подићи себи кредите и њима приватизовати и ваздух. Постоји лијек, ал потребно је много рада на људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

16.08.2016 09:43

Ово це бити мало дузе зато молим за стрпљење. Када зелите јако мотивисане раднике морате да их доведете у ситуацију гдје не постоји излаз или друга могуцност или сто би се у рату рекло у ситуацију гдје не могу да побјегну. Само тако це сви бити мотивисани да се боре и даце све од себе за успјех. Овако људима се даје могуцност да оду док јако демотивисете људе тј ратнике које остају да се боре. Битка се добија и прије него сто поцне. Мало памети треба да се ствари промјене. Све се своди на нацин који водите план запосљавања. Многи ниси способни за рад ал су зато подобни за рад, а са таквима ниста не мозе да се уради. Ако вец огроман дио будзета иде на трговину онда треба да се у потпуности окренемо трговини измеду висе дрзава а не да гулимо народ зато сто продајемо скупо идеје са запада а немамо никакве визије ста це бити за пар година или деценија. Мало масте није на одмет, не треба нам висе радне снаге да гули своја ледја него пар паметних глава да виде прилике и искористе их. Таквим људима треба дати сансу. А ако неко сматра да неко ко ради посао задњих 20 гидина це да смисли неку добру идеју грдно се вара. Требају нам свјези људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејк од Семберију

16.08.2016 10:56

Референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

16.08.2016 11:39

Многи медицински техничари и сестре који су отишли у Њемачку кажу да тамо и није баш све тако бајно. Нпр, тамо радите као "његоватељ" (не признају нашу медицинску струку), често сте шиканирани и на почетку добијате плату тачно 1400 евра. Али, најам стана у неком већем граду кошта око 700 евра, па ви онда видите колико вам остане за живот. Лакше је у њемачким мањим градовима и селима, али која је поента нпр напустити Бања Луку, Бијељину, Сарајево или Тузлу да би живјели и радили у некој њемачкој недођији и селендри!? Жао ми је што млади људи одлазе, не улазим у њихове мотиве, али све је то јако упитно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

16.08.2016 11:49

Независна Држава Република Српска

ОДГОВОРИТЕ