Одмор осумњичених: Чаушевић у Албанији

Обрачун против корупције који нема алтернативу, како је то својевремено формулисао главни државни тужилац Горан Салиховић, је смањен на најмању могућу мјеру.

Босна и Херцеговина 16.08.2016 | 08:14
Одмор осумњичених: Чаушевић у Албанији
Тако је и са помпезно најављеном истрагом против бивших и садашњих функционера УИО. Главни осумњичени, бивши директор УИО Кемал Чаушевић дане након хапшења и притвора тренутно проводи у Албанији.

“Према осумњиченом Кемалу Чаушевићу не постоји мјера забране напуштања државе”, потврдио је за Журнал његов бранилац Асим Црналић.

Једина мјера забране Чаушевићу, потврдили су нам из Суда БиХ, јесте забрана контакта са суосумњиченим у предмету. То значи да се Чаушевић, којег је Тужилаштво БиХ хапсило због организованог криминала слободно може кретати ван граница БиХ. Те погодности управо користи и љетује на територији Албаније.

“Скоро сваког дана Чаушевић има састанке са бизнисменима из ове земље”, испричао је за Журнал један од очевидаца из приморског града Велипоје у близини Скадра.



Оно што је битно за цијелу причу је чињеница да управо на територији Албаније фирму посједује и Анес Садиковић, трговац текстилом који је такође осумњичен у оквиру акције кодног имена Пандора.

Према наредби о спровођењу истраге Тужилаштва БиХ од 23. маја 2014. године, Кемал Чаушевић, посредством Рамиза Делалића Ћеле, договорио је сарадњу са Анесом Садиковићем, за увоз текстила у БиХ.

Садиковић је тако имао повластице приликом увоза текстила, а на основу тих повластица годинама је избјегавао плаћање пореза. Тиме је, како пише у наредби Тужилаштва, настала “неутврђена штета за буџет БиХ."

Оптужница на чекању

Због овог, али и других сумњивих послова у Управи за индиректно опорезивање, Тужилаштво БиХ је 2014. године ухапсило Кемала Чаушевића и његове сараднике. Анес Садиковић је за вријеме акције Пандора био у Албанији. Након што се вратио у БиХ, пуштен је на слободу, а убрзо су на слободу пуштени Кемал Чаушевић, Здравко Цвјетиновић те други осумњичени.

“Око осам мјесеци смо радили на Пандори и то је велика ствар за Тужилаштво. Захваљујем се тужиоцима и свима који су учествовали. Наставићемо и стојимо на путу да држави дамо оно што јој припада и што јој не може нико одузети и обрачун који смо направили у свим сегментима показује да алтернативе нема. Кренули смо од акције Кекеровић, а Пандора је већа акција", рекао је тада главни државни тужилац Горан Салиховић.

Двије године касније, Кемал Чаушевић слободно се купа на албанском приморју. Оптужница у овом случају никад није подигнута, а све указује да ће тако и остати.

Извор: Зурнал.инфо
Фото: Зурнал.инфо

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мики

16.08.2016 08:00

Ма ништа неће понијети на онај свијет.А тамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.08.2016 08:58

Држава по мјери лопова и мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац за заједништво и побједу правде

18.08.2016 08:05

Бранилац му је адвокат Асим Црналић, сад је јасно како је "осумњичени" постао уживалац заштите и одбране оних који су у служби правосудне мафије.

ОДГОВОРИТЕ