САД: Милошевић је размишљао да убије Караџића и Младића!

Слободан Милошевић, тадашњи предсједник Србије, пред крај рата у БиХ размишљао је да организује атентат на Радована Караџића и Ратка Младића, али то није урадио да би избјегао да њих двојица постану мученици, наведено је у недавно декласификованим документима америчког Стејт департмента.

Република Српска 15.08.2016 | 22:53
САД: Милошевић је размишљао да убије Караџића и Младића!
Наиме, у документу од 1. децембра 1995. године, Тоби Гати, у то вријеме помоћница америчког државног секретара за обавјештајни рад, писала је вршиоцу дужности државног секретара да Милошевић није имао интерес да сузбија "српске побуњенике" у БиХ јер се видио као предводник српства, те да је једна од опција коју има на располагању за уклањање лидерства Срба у БиХ организовање атентата на њих двојицу.

Гатијева је писала да је ипак много вјероватнија опција да ће Милошевић склонити Караџића у неку вилу на јадранској обали гдје ће га држати у шаци под пријетњом изручења Хагу ако одбије да се повуче из политике.

"Код Младића директнији приступ је много вјероватнији: као официр Војске Југославије с босанским коријенима Младић би вјероватно послушао наредбу да се врати у Београд, посебно ако му се омогући правна заштита. Када обојица буду под његовом контролом, имаће могућност да их изручи Хагу", пише Гатијева.

Пуно већи проблем за Милошевића од уклањања Младића и Караџића, према њеној анализи, јесте ко би могао да их замијени, истичући да Милошевић тамо нема људе који су му лојални, а које би могао инсталирати као предсједника Републике Српске и на друге кључне позиције.

"Очигледног Караџићевог насљедника који би могао повести Србе да прихвате Дејтонски споразум нема. Најпроминентнији кандидат је потпредсједник РС (Никола) Кољевић, којег умјерени ставови и каријера стручњака за Шекспира чине атрактивним за Запад. Али, алкохолизам и емотивна растројеност чине га осредњим кандидатом, и то у најбољем случају", истиче она.

Наводи да се једно вријеме као могућа алтернатива Милошевићу чинила група побуњеника у парламенту босанских Срба из Бањалуке, предвођена Милорадом Додиком, али да их, како је истакла, Милошевић није успио довољно ојачати.

"Помало иронично, али Србима је Бањалука синоним за национализам. За њих су Пале само обично викенд насеље у близини Сарајева које позира као главни град. 'Паљанска група', ако такво нешто уопште постоји, неминовно би била везана за Караџића, док би било која личност из Бањалуке вјероватно била барем толико екстремистичка као тренутни 'предсједник' босанских Срба, мада би, врло вјероватно, напорно радио да придобије Милошевића", наводи она. Тобијева је закључила да Милошевић није био искрен када је Американце увјеравао да је од 1994. увео бојкот према Републици Српској.

"Да је Милошевић то стварно желио, могао их је стегнути знатно јаче. Босанске Србе не би било лако потпуно изоловати, али да је макар прекинуо доток нафтних производа, за њих би то било и те како болно", нагласила је.

Додала је да би њихова сарадња са бх. Хрватима у заобилажењу санкција донекле смањила утицај Милошевића, али да су економије РС и Југославије толико прожете, да би Милошевићев утицај остао знатан. Што се тиче санкција на наоружање, Гатијева је оцијенила је Војска РС практично екстензија Војске Југославије.

"Иако не може заплијенити складишта оружја и муниције, који су им потребни у случају поновног избијања сукоба на терену, Милошевић би могао опозвати паљански официрски кор који су у ствари припадници Војске Југославије који су заправо само тамо на служби. Могао би прекинути доток муниције, горива, авиона, ракета, исплату плата, опреме за одржавање, противваздушних система као и третирање рањених", закључила је она.

Проблем за Милошевића да то учини је, како је истакла, то што би га националистичко језгро, посебно у војсци, сматрало издајником српских интереса.

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Студент

15.08.2016 14:32

Размишљам да убијем њих двојицу. И размишљам... А шта ви драги пријатељи Американци мислите о томе? СМИСЛИТЕ МАЊЕ ИДИОТСКУ ПРИЧУ ДРАГИ АМЕРИЧКИ 'ПРИЈАТЕЉИ'. Можете ви то

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

15.08.2016 14:56

Спинују ли спинују!

Name

Милос

15.08.2016 14:55

Опет се у америцкој прици издаје помиње име Милорада Додика!? Па тај је изгледа свим издајницима увијек био на "изволите"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србиа

15.08.2016 15:13

Србиа није била толко умијешана у рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.08.2016 18:20

Ста је било п..до сад би да се извуцете.Наравно да сте умјесани и то до гусе.Све сте закували и унистили,ударили на српски народ,санкције уводили,ратовали смо против вас једнако као против балија и устаса.Да не говорим о томе да се код нас ратовало и нико није могао избјеци мобилизацију ни дјеца од 16 год а србијанац пије кафу и он мозе бити дезертер а ми не моземо.Нас из насих куца и станова исјерали и нико нам ниста није надокнадио а све д аби се као бранила СРбија.Па пусицете га сад ви само да знате.И то сто правите сад Југолсавију и зато цмео вам наплатити.

Name

адзенда

15.08.2016 15:40

А зна ли Америка ко наруци и уби Риста Дјога? Кад цемо то сазнати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел са М, гони га у три пм

15.08.2016 15:46

Паде ми на ум Иван Стамболиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бегај

15.08.2016 16:42

Све они знају и увек све пласирају у "право" време. Ста ли је песник хтео да казе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

15.08.2016 18:58

Ма какве лази ЦИА и сл њима мозе да направи, то не постоји на земаљској кугли. ЦИА је створена да прави вањског непријатеља, а не да трази унутрасњег непријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунца

15.08.2016 21:52

СЛОБИ ' то није ни на памет пало . Мало морген- мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

17.08.2016 16:03

Јел немате сто друго да једете вец .овна

ОДГОВОРИТЕ