"Ово је најтежи период са Њемачком"

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да односи између Русије и Немачке пролазе кроз најтежи период од немачког уједињења.

Свијет 15.08.2016 | 12:18
"Ово је најтежи период са Њемачком"
Лавров је, наиме, одржао предавање студентима Уралског федералног универзитета у Јекатеринбургу, којима се обратио и немачки министар спољних послова Франк-Валтер Сстајнмајер који је стигао у званичну посету Русији.

Лавров је истакао да је Немачка "кључни партнер" Русије "не само у европским питањима, већ и у суочавању са глобалним проблемима, укључујући решења сукоба и напоре на спречавању међународног тероризма и екстремизма", пренео је Тасс.

Шеф руске дипломатије сматра да Немачка и Русија треба да наставе дијалог упркос томе што сада постоје тачке око којих се не слажу.

Ми нисмо пребродили кризу у нашим односима. Међутим, Немачка и Русија не би требало да се окрећу једна од друге, већ да наставе дијалог", оценио је Лавров.

Штајнмајер је казао да се радује приближавању између Русије и Европе у годинама које долазе.

"Многи се радују политичком приближавању између Русије и Европе у годинама које долазе. Ја сам један од њих", истакао је немачки министар спољних послова.

Ројтерс је пренео наводе РИА новости да је Сстајмајер Лаврову поручио да споразум из Минска мора да остане у фокусу мировног процеса у Украјини упркос порасту напетости на Криму, на шта је Лавров обећао да ће Москва испунити свој део договора са Кијевом.

Тасс наводи да је Лавров указао на дупле стандарде Запада у процењивању хуманитарне ситуације у Сирији и Јемену Yемен и казао да НАТО не жели да разговара о обнављању односа са Русијом, навевши да "чињеница да је одржано неколико састанака Савета НАТО-Русија на нивоу амбасадаора ништа не мења".

Лавров и Штајнмајер ће данас у Јекатеринбургу разговарати о стању у Сирији и Украјини, питањима еврсопке безбедности и борби против тероризма, као и билатералној сарадњи.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар