Српски робијаши у затворима Српске?

Да ли ће парламент ФБИХ најзад променити закон о кривичним санкцијама. Породице 55 српских затвореника: Наши подвргнути тортури

Република Српска 15.08.2016 | 08:12
Српски робијаши у затворима Српске?
Српски затвореници, њих 55, који робијају по затворима Федерације БиХ, са великим ишчекивањем очекују септембар и заседање Парламента Федерације, на којем ће бити усвојене измене Закона о извршењу кривичних санкција ФБиХ. Тим изменама требало би да се допусти да српски затвореници робијају у затворима Републике Српске.

Иако су, према најавама, ове измене требало да буду усвојене још у јуну, или најкасније у јулу ове године, до тога није дошло. Посланици парламента ФБиХ отишли су на одмор без усвајања измена овог закона и оставили српске затворенике у казаматима у Зеници или Кули код Сарајева, на милост и немилост других затвореника.

А да они заиста пролазе праву тортуру сазанало се по ко зна који пут за Ускрс ове године кад су три српска затвореника, браћу Ненада и Предрага Бајића и Синишу Бабића, претукли муслимани.

"Дошли смо да вам честитамо Ускрс", поручила им је тада група Бошњака који служе казну у КПЗ "Зеница", пре него што су их претукли.

Из породица српских затвореника, уз инсистирање да им не помињемо имена, јер се боје одмазди према њиховим члановима, кажу за "Новости" да узалуд већ годинама пишу писма и траже помоћ.

"Чланови наших породица су под тортуром у затворима у Федерацији БиХ и то нико не жели да прекине. Иако је министарство правде РС у више наврата покушавало да то реши са Федерацијом БиХ, није било резултата. Надамо се да ће коначно у ФБиХ допустити да наши људи робијају у Српској", кажу у породицама осуђеника.

Перо Дуњић, помоћник министра правде РС за извршење кривичних санкција, каже за "Новости" да очекује да у септембру ово питање буде решено и да се омогући српским затвореницима, уколико желе, да наставе издржавање казни у Српској.

"У Републици Српској су измењени закони и што се нас тиче ово питање је решено. Све је на Федерацији БиХ. Надам се да ће брзо усвојити овај закон и да политичари из Федерације БиХ неће затезати. Реч је о измени једног члана закона, који ће допустити затвореницима из другог ентитета да казну издржавају у свом ентитету", истиче Дуњичћ.

Генерал Миломир Савчић, председник Борачке организације Републике Српске, каже за "Новости" да српски затвореници, поготово за ратне злочине, пролазе страшна мучења по затворима у ФБиХ.

"Српски затвореници су подвргнути и психичким и физичким мучењима. Чим дођу у затвор на сва звона се разгласи да је стигао ратни злочинац. Мислим да је у затворима у Федерацији на снази организована хајка на српске затворенике. А неусвајање закона, којим би се омогућило да српски затвореници из ФБИХ буду пребачени да служе казне у Српској обичан је политички инат и пакост и ништа друго", каже генерал Савчић.

БЕЗ ОДГОВОРА

БОРС већ месецима, како каже генерал Савчић, тражи од управе Казнено-поправног завода "Зеница" да им доставе рачун на који могу уплатити одређен износ за двадесетак српских затвореника.

"Ево, још нема одговора из Зенице. И то је доказ како пролазе Срби у федералним затворима", каже Савчић.

(Вечерње новости)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

боле

15.08.2016 07:31

Треба ово оставити како и јесте... сви који су заслузили казну Србе у Федерацију а Босњаке и Хрвате у Србији ... мање би цинили злоцине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

15.08.2016 07:55

А ста је са лицима који издрзавају казну за друга кривицна дјела у затворима удаљеним 260 км а имају затвор у свом граду. Нису платили или нису неком симпатицни.

Name

ТРН

15.08.2016 07:54

То треба и на цитаву Европу спровести недопустиво је да Срби лезе у Њемацкој или негдје друго кад то могу у РС!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

15.08.2016 08:27

Да та исти твој затвореник направи несто неби тако прицао, него се направи атмосфера наси ово наси оно, знаци ли то да наса го.на нетребају у канализацију него у тегле...

Name

Босанац

15.08.2016 08:07

Који клинац борачки савез хоће да уплаћује паре некаквим робијашима? То су пресуђени криминалци и злочинци, треба им метак у чело свима редом. Уплати мангупе лоповски који динар за породице погинулих или ратних инвалида! Посе*ем ти се на чинове и функцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

15.08.2016 08:19

Где су поцинили прекрсај ту нека и робијају. По овоме би знацило да свако ко није србин мозе доци у РС пљацкати ... и онда робијати у свом тору. И обрнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим стварно

15.08.2016 08:58

Нек се ови брину да им цланови породице не додју у ситуацију да иду у затвор. А сваки затвор је исти мада је вјероватно оним.који су мањина доста тезе. Рјесење је овај нови затвор који само сто није гдје би најкрупније рибе могле да се смјесте. А ова промјена закона неце скоро квота јој је велика јер це ХДЗ теско да допусти састанак парламента због закона о кладионицама. Од њих пар људи њима блиских зараде годисње висе него телеком оператери а знамо колико су цијене њихових услуга високе а квалитет услуге никакав. Тако да це све да сацека нове изборе

ОДГОВОРИТЕ