УН не жели жену за генералног секретара

Кандидаткиња за генералног секретара УН, аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора, сматра да је већ дуже вријеме присутан сексизам при избору за челну функцију УН.

Свијет 15.08.2016 | 07:53
УН не жели жену за генералног секретара
Малкора је за аргентински лист "Кларин" рекла да у Уједињеним нацијама "још увијек постоји пристрасно гласање против жена", додавши да упркос истим способностима, "увијек постоји мала негативна маргина против жена", преноси АФП.

Ако се погледа да је тренутно само једна жена у Савјету безбједности УН, то је америчка амбасадорка Саманта Пауер, тешко је, сматра Малкора, да се одржи извјестан ниво равнотеже и једнакости.

"Али можда гријешим", рекла је она.

У другом кругу гласања у Савјету безбједности УН за новог генералног секретара УН, Малкора је заузела треће мјесто, иза бившег португалског премијера Антонија Гутереша и бившег министра спољних послова Србије Вука Јеремића, али је водећа међу пет жена кандидата.

Иако каже да је "на личном нивоу веома задовољна" тим резултатом, Малкора додаје да је "нажалост, женама кандидатима много горе него мушкарцима".

"То ме боли зато што мислим да имам веома уважене колегинице са пуно искуства", каже она. Малкора је била шеф кабинета генералног секретара Бан Ки Муна, а за министра спољних послова Аргентине именована је у децембру. За 70 година постојања Уједињених нација, на челу ове организације никад није била жена.

За мјесто новог генералног секретара конкурише 11 кандидата, а Савјет безбједности се суочава са неформалним позивима да би послије осам мушкараца на тој функцији сада требало да изабере жену, односно да би предност требало дати кандидату из источне Европе, наводи АФП.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар