Амброзија сад најјаче гуши

Пораст полена коровске биљке у ваздуху очекује се од 20. августа. Тегобе ће бити изражене све до октобра кад се завршава сезона цветања.

Здравље 15.08.2016 | 07:40
Амброзија сад најјаче гуши
ОД 20. августа, у Агенцији за заштиту животне средине, очекују повећање поленових зрна амброзије у ваздуху, што би код свих алергичних могло да повећа тегобе због нетолеранције на овај алерген.

Мирјана Митровић Јосиповић, координатор за праћење алеергеног полена у Агенцији, каже да тренутна мерења показују да је концетрација полена амброзије у ваздуху још у границама нормале. Али, амброзија која је сад у сезони цветања тек ће алергичнима правити проблеме као што су кашаљ, кијавица, пецкање у очима или осипи ако дођу у директан контакт са овом коровском биљком. То ће их мучити све до октобра, под условом да се због климе не продужи период цветања амброзије.

- Гранична вредност кад је у питању амброзија је 15 поленових зрна по кубном метру, све преко тога изазива реакцију код особа које имају алергију - наводи Мирјана Митровић Јосиповић. - Тренутна концентрација полена ове биљке у ваздуху креће се између четири и пет зрна по кубном метру, тако да особе алергичне на ову коровску биљку још немају разлога за бригу.

Број оних који реагују на полен амброзије већ годинама је у порасту. Подаци показују да 10 одсто светске популације има неку алергијску реакцију.

Докторка Драгана Тадић, алерголог у Клиничко-болничком центру "Бежанијска коса" објашњава да осим алергијске кијавице осетљивост на ову коровску биљку може да доведе и до развоја других удружених обољења као што су коњуктивитис, синузитис, назална полипоза, бронхијална астма.

- Најчешћи симптоми алергијске кијавице су кијање у серијама и то по 10-20 пута заредом, изражена воденаста секреција из носа, свраб и запушеност носа - каже др Тадић. - Код алергичних особа осим ових симптома могу да се јаве и појачан свраб и сузење очију, болови у синусима, главобоља, сув кашаљ, отежано дисање, замарање. Током сезоне цветања амброзије могући су и црвенило или осип по кожи, најчешће уколико дође до директног контакта са биљком, али ови симптоми су знатно ређи.

Алергија на амброзију може се јавити у било ком животном добу, а већи ризик од њеног добијања имају особе код којих неко од чланова породице већ има ову врсту алергије. За лечење тегоба узрокованих поленом ове коровске биљке најчешће се прописују лекови из групе антихистаминика у комбинацији са интерназалним кортикостероидима, односно спрејевима за нос. Осим капима, тегобе се могу ублажити и коришћењем инертне целулозе у праху за нос, чија употреба не оштећују слузокожу носа.

- Терапију треба започети 10 до 15 дана пре почетка цветања амброзија како би се постигли најбољи ефекти - саветују др Тадић. - Осим симптоматске терапије антихистаминицима и локалним назалним спрејевима, алергија може да се лечи и алергенспецифичном имунотерапијом. Она подразумева постепено уношење алергена у организам што доводи до развоја толеранције према том алергену.

ЗАШТИТА

КАКО бисте ублажили алергијску реакцију лекари саветују да током ноћи затварате прозора у просторијама у којима спавате, јер је концентрација поленовог зрна највећа у раним јутарњим сатима. Након боравка на отвореном, такође, обавезно је туширање, умивање, прање косе, мењање одеће као и редовна тоалета носне дупље. Препоручује се избегавање дужег боравка напољу, поготово у природи где има ове коровске биљке.

Новости
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Амброзија

17.08.2016 16:46

Људи прицају о Амброзији а ставили слику бог зна које биљке

ОДГОВОРИТЕ