Медицинарима шанса за посао у Њемачкој

Агенција за рад и запошљавање БиХ објавила је позив за медицинске раднике који желе посао у Њемачкој у оквиру "Трипле Wин" пројекта, преко којег је досад из наше земље отишло око 300 кандидата, док их се вратила тек неколицина.

Република Српска 14.08.2016 | 21:50
Медицинарима шанса за посао у Њемачкој
У Деутсцхе Геселлсцхафт фур Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ) ГмБХ, њемачком заступнику у нашој земљи, "Независним" је потврђено да је интерес велики, не само због висине прихода, односно 1.600 евра бруто најниже плате, већ могућности за трајним боравиштем у Њемачкој.

"Имамо податак о веома скромном броју бх. држављана који се врате у земљу, то је мање од десетак особа. Када науче језик, углавном је њихова интеграција завршена. Сугерише се да се одмах не ради на спајању породица, али након тога и послодавац је спреман помоћи да се то реализује", нагласила је за "Независне" Санела Шумар, асистенткиња (ГИЗ) ГмБХ.

Интервјуи за кандидате, медицинске сестре/техничаре или педијатријске сестре/техничаре, биће одржани од 26. до 30. септембра, а рок за пријаве је 14. септембар.

Пројекат "Трипле Wин" ће омогућити кандидату бесплатан курс њемачког језика, укључујући и модул "Њега", те завршни испит, уколико је ниво познавања језика мањи од Б1 нивоа, курс стручне спреме, који за циљ има усклађивање стручног знања са њемачким системом медицинске његе, обуку с циљем лакше адаптације, опште информације, помоћ у администрацији, при посредовању запошљавања и закључивања радног односа, помоћ са радним дозволама, нострификацијом диплома, смјештајем...

"По занимању сам инжењер агрономије, са средњом медицинском школом и петнаестогодишњим искуством на бироу. Мајка сам двоје малољетне дјеце (девет и пет година), којима желим пружити бољу будућност. Супруг ради тежак физички посао, али одлично говори њемачки, тако да смо донијели ову тешку одлуку да одемо из земље, али је она била једини избор", напоменула је за "Независне" Емира Крвавац (35) из Мостара.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ тврде да помоћ у процесу нострификације дипломе пружа послодавац у сарадњи са ГИЗ-ом.

"До нострификације дипломе медицинско особље може радити у својству помоћног медицинског особља, те тако уз подршку послодавца стиче практично искуство и стручна знања за полагање испита ради нострификације дипломе, што је увјет за одобрење продужења запослења на њемачком тржишту рада. По завршетку процеса нострификације послодавац ће ускладити платни разред кандидата као стручне особе", наводе из Агенције.

Од дана завршених интервјуа са кандидатима до дана одласка у СР Њемачку протекне три до шест мјесеци, у зависности од претходног познавања њемачког језика, док су посредовање при запошљавању, обука и припрема те подршка током интеграције бесплатни.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

14.08.2016 20:01

ЗАДЊИ МЕДИЦИНАР КОЈИ ОДЕ НЕКА УГАСИ СВЈЕТЛО У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ У БАЊА ЛУЦИ И ОНОГ СТАНЕТИЋА, САМОЗВАНОГ ДИРЕКТОРА НЕКА ЗАТВОРИ У ПРАЗАН ЛИФТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

14.08.2016 20:26

У односу на њемачке докторе, ови наши ништа не знају. А у Њемачкој нема ни мита. Шта би они могли радити тамо?

ОДГОВОРИТЕ