Зубари су под лупом због гастарбајтера

Пореска управа Републике Српске ових дана интензивно контролише стоматолошке ординације због сумње да не приказују сав промет.

Република Српска 14.08.2016 | 14:36
Зубари су под лупом због гастарбајтера
Порезници верују да стоматолози посебно у Бањалуци имају пуно посла, највише због грађана из дијаспоре, који користе време годишњих одмора да по знатно нижим ценама, него у земљама Европске уније, поправе зубе. Претпостваља се да велики број стоматолога не издаје фискалне рачуне и тако скривају зараду на штету државе.

Како „ЕуроБлиц“ сазнаје због хајке порезника на стоматолошке ординације, група угледних стоматолога из Бањалуке је у четвртак поподне била у Пореској управи Републике Српске где су изнели своје незадовољство и примедбе.

Тражили су да држава прво стане у крај стоматолозима које раде на црно по становима, кућама и подрумима.

"Створена је слика у јавности да стоматолози згрћу новац. Занемарује се чињеница да смо ми једини од здравствених радника из приватног сектора који немају уговор са Фондом здравственог осигурања као као гинеколози, офтамолози и педијатри иако имамо право на то", каже један од стоматолога који је био на састанку, а који не жели да му се помиње име.

Он напомиње да стоматолози нису ни у систему ПДВ, па немају могућност поврата пореза, иако им годишњи промет премашује 50.000 КМ.

"Продајемо услугу, не робу па да имамо зараду од маржи.  Наш рад је заснован на томе да ли ће неко да дође код нас или, да ли ћемо данас имати једног или 5 пацијената. То што имамо више посла лети због грађана дијаспоре не значи да варамо државу", истиче овај стоматолог.

Саво Костадиновић, председник Удружења приватних стоматолога Републике Српске, каже да се држава обрушила на стоматологе који послују легално.

"Фискални рачуни се издају када се наплати услуга. Нама пацијенти дођу по 10 пута док не излечимо зуб и не можемо сваки пут да им наплатимо", каже Костадиновић.  

Из Пореске управе  је саопштено да спроводе контролу примене Закона о фискалним касама у здравственим установама, с циљем пријављивања целокупног промета.

"На основу анализе ризика пореских обвезника који се баве пружањем здравствених услуга, интензивиране су контроле издавања фискалних рачуна у здравственим установама бањалучке регије, пре свега стоматолошких ординација и лабораторија", рекли су у ПУРС.

Контроле за све

Младен Мишељић, председник Коморе доктора стоматологије каже да  су стоматолози дужни да поштују закон и издају фискалне рачуне за сваку пружену услугу.

"То није спорно, само тражимо  да се контроле прошире на стоматологе који раде у сивој зони, немају кадар и опрему, нити су сертификовани за рад", истиче Мишељић.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

селоа

14.08.2016 14:21

Дајте им плату ЕУ па це имат од цега дати и дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2016 15:47

Итекако они имају ЕУ плате

Name

Зељка

16.08.2016 16:04

И онако фусаре и раде ста хоће. Додјите у дрзавну ординацију да видите колико је упропастених случајева код приватника који су дошли да траже помоц.

Name

Радник

14.08.2016 14:27

Па шта хоће Пореска, људи улажу у своје здравство у своју државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

новак

14.08.2016 14:34

Лазу увек наплате лецење 20 км а пломбу 40 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О цему

14.08.2016 14:38

Прицају стоматолози?! Правио сам зубе, радио све могуце у тој области али никад фискални рацун нисам добио! Али никад нити сам цуо за такве примјере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

14.08.2016 16:20

Пустите ви зубаре,ја свако јутро пијем кафу у једном локалу у Градисци,никад јос нисам добио рацун,нити сам видио да је неко други добио а прода се само ујутро од 7_9 сати најмање 100 кафа,а да видите тек колико се на Бувљаку прода резаног ,дувана,нико не реагује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ.Зоки

15.08.2016 11:36

Е зато је пропаст неминовна.

Name

Градјанин

14.08.2016 17:10

Боље наплацујте порез естрадним куравелама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјаниц Драгољуб Академик

14.08.2016 19:22

Мој син Дјордје Мирјанић ради у једној клиници и ту прима дообру плату и дрзава му плаца социјално и пензионо ! И са тог посла редовно одводи у своју приватну амбуланту све пацијенте из дијаспоре и све остале који имају да плате ..Најбоље у Еврима !! Ја сам направио нову куцу и сину отворио ординацију и ..лијепо је маскирао и савјетовао га да ради на црно да не плаца ниста дрзави од које и он сами циједи плату и доприносе .. А и нема потребе издавати фискалне рацуне , плацати доприносе радницима , комуналну таxу 1.000 км годисње ..а добро му додје и материјал и инструменти да изнесе са Дрзавног посла .. Па зар то није добро смисљено.. Ми смо власт и политика а ја Академик.. А БУДАЛЕ НЕКА РАДЕ ЛЕГАЛНО И СВЕ ПЛАЦАЈУ . С постовањем Академик .. Професор Ректор и ко зна ста сам јос и засто ме плацате . Д. М.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љиља

16.08.2016 12:56

Иза овога тзв. академика постоји толико недозвољених радњи, да би сигурно требао 60. година провести у затвору.

Name

Драган

14.08.2016 21:38

Треба завести ред. Али почети од великих, Рафинерија, Бирач, Клинички центар итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

15.08.2016 11:33

Не дирај рафинерију то су браца Руси...они могу

Name

Поштена опозиција

15.08.2016 11:27

Миле заиста накарадно води Српску!?Па дај макар да нам народ лијеп и насмијан хода са зубима иако је већина код зубара овога љета из иностранства!Шта је са повлаштених фирми,полуписмених велепосједника,старог возног парка,скромне производње,потрошње,стандарда...Па он је лоцирао проблем државе у кафићу,зубној амбуланти,естради...,а Хрватску перфидно уводи овде.Само гледам Јамницу,Подравку,ауто пут Загреб-Градишка -Бањалука-Добој....кад буде нова Олуја да се иде аутопутем 120 на сат,ништа трактори,спораћи итд...

ОДГОВОРИТЕ