Лоша инфраструктура на граничним прелазима

Гранични прелази су прво мјесто контакта путника с државом у коју долазе, а дуготрајна задржавања на појединим граничним прелазима приликом уласка у БиХ, посебно у љетним мјесецима, неријетко изазивају њихово незадовољство. Посљедица је то, између осталог, и лоше инфраструктуре на појединим граничним прелазима.

Босна и Херцеговина 14.08.2016 | 14:30
Лоша инфраструктура на граничним прелазима
Од укупног броја граничних пријелаза само њих 20 или 24 посто испуњава стандарде у погледу инфраструктуре потребне за квалитетно и ефикасно вршење граничних провјера. Углавном се ради о граничним прелазима чија је изградња финансирана од Европске уније, граничним прелазима на међународним зрачним лукама и граничним прелазима на заједничким локацијама с Републиком Хрватском.

Наведено је то у Информацији о стању на граничним прелазима коју је директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић упутио Заједничкој комисији за одбрану и безбједност БиХ након посјете чланова те комисије Регионалној канцеларији Југ Граничне полиције БиХ у Чапљини средином јула ове године.

У информацији се додаје да остали гранични прелази не испуњавају стандарде опремљености и потребне увјете из Закона о граничној контроли, односно у складу с одредбама Правилника о стандардима и увјетима изграђености и опремљености граничних пријелаза, а који су потребни за ефикасно и сигурно обављање граничних провјера. На овим граничним прелазима, поред осталих стандарда и услова изграђености и опремљености прописаних наведеним Правилником, приоритет је изградња надстрешница, контролних кабина и зауставних рампи.

"Ово се нарочито односи на међународне граничне прелазе Дољани (заједничка локација с Републиком Хрватском), Требимља, Ивањица, Делеуша, Хум, Витине, Метаљка, Устибар, Увац и Рипач. Међународни гранични пријелази Градишка, Брод и Дољани, који се налазе на најфреквентнијим путним правцима, имају најлошију инфраструктуру", истакнуто је у информацији.

Гранична полиција БиХ обавља послове на укупно 83 гранична прелаза БиХ. Од укупног броја граничних пријелаза 55 је међународних и 28 граничних пријелаза за погранични саобраћај.

Стање инфраструктуре и опремљености 28 граничних прелаза за погранични саобраћај такођер се, како је наведено, може оцијенити незадовољавајућим.

"Гранична полиција БиХ се у више наврата обраћала Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која је надлежна за послове изградње, доградње, реконструкције, управљања и одржавања објеката и инфраструктуре на граничним пријелазима, у циљу обавјештавања о стању на појединим граничним прелазима и захтјевом да се подузму активности на приоритетном рјешавању инфраструктурних услова потребних за обављање граничних провјера", наводи се у информацији Граничне полиције БиХ.

Међутим, додаје се, до сада нису подузете конкретне активности уз образложење да у буџету Управе за индиректно опорезивање БиХ нису предвиђена значајнија средства за ове сврхе. Према информацијама које је Гранична полиција БиХ добила од УИО БиХ, у току су активности на изради пројекта изградње међународног граничног прелаза Вардиште, те пројеката изградње нових међународних граничних прелаза Братунац и Свилај што, након њихове изградње, неће значајније промијенити свеукопно стање на граничним прелазима.

Истакнуо је да лоша инфраструктура на граничним прелазима има за посљедицу дуготрајна задржавања на прелазак државне границе што поред незадовољства путника проузрокује и знатне трошкове привредним субјектима који се баве транспортом роба или превозом путника, а што у коначници смањује и конкурентност домаћих привредника.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић казао је Фени да се на 53 гранична пријелаза налазе и службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ заједно са службеницима Граничне полиције БиХ. На осталим прелазима налазе се само службеници Граничне полиције БиХ, јер се ради о пограничним граничним прелазима гдје није дозвољен међународни саобраћај путника и роба, већ само погранични саобраћај.

По његовим ријечима, међу граничним пријелазима који у потпуности задовољавају стандарде су сви новоизграђени гранични прелази: Бијача, Изачић, Градина, Орашје, Рача, Каракај, Клобук, Зупци, Каменско ...

Поред поменутих нових граничних прелаза, постоје и они пријелази који нису новоизграђени, али на којима постоје услови за обављање контроле промета људи и роба, а то су: Кладуша, Костајница, Дубица, Босанска Градишка, Босански Брод, Брчко, Дољани, Габела Поље, Стрмица, Неум И и ИИ.

"Управа за индиректно опорезивање БиХ добила је у надлежност одржавање граничних прелаза. У процесу попуњавања је новоформирани Одсјек за управљање и одржавање објеката УИО и граничних прелаза, у којем је предвиђено да ради нешто више од 40 запослених, који би одржавали све објекте. Због ограничења буџета и забране запошљавања у државним институцијама још увијек немамо могућност да запослимо довољан број људи на одржавању граничних прелаза", каже Ковачевић.

Посебно је важно нагласити, додаје он, да је неопходно да се кроз бужет УИО за сваку годину осигурају средства како би се сви гранични прелази могли довести у стање да задовољавају све минималне стандарде за њихово функционирање.

Ковачевић подсјећа да је Гранични прелаз Бијача у потпуности завршен и почетком ове године пуштен у рад.

"Нови гранични прелаз и царински терминал Босанска Градишка налазиће се на траси ауто-пута Бања Лука - Босанска Градишка. Већ је завршена изградња прве фазе прелаза и царинског терминала Градишка која је коштала 8,4 милиона КМ", наводи Ковачевић, те додаје да је у току припрема за другу, завршну фазу која ће коштати 15 милиона КМ.

Гранични прелаз Свилај налази се на траси ауто-пута Коридор 5 Ц на сјеверу БиХ. УИО је завршила послове експропријације земљишта и слиједи израда пројектне документације. За сада УИО има на располагању око шест милиона КМ за изградњу овог прелаза.

Гранични прелаз Горица је завршен почетком јуна ове године, а његова изградња је коштала 1,6 милиона КМ.

"Гранични прелаз Ивањица би се, такођер, требао почети радити у овој години. Изградња овог прелаза касни због великог проблема у вези експропријације земљишта, који би се ускоро требао ријешити и након тога би УИО приступила процесу изградње који би коштао око два милиона КМ", казао је Ковачевић.

Поред овога, УИО је у плану за период 2017.-2019. предвидјела и изградњу још неких граничних прелаза.

Ковачевић каже да ће се то моћи реализирати ако УИО кроз своје буџете у периоду 2017.-2019. буде добила потребна средства за та капитална улагања.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Сифет Поџић је у изјави Фени оцијенио да су гранични прелази поприлично неуређени.

"Ту долазимо у једна други проблем гдје се преплићу Управа за индиректно опорезивање, која газдује објектима на граничним прелазима и Гранична полиција која корисити те објекте скупа с припадницима Управе за индиректно опорезивање", казао је Поџић.

Навео је да ће информирати Комисију о томе шта су представници Комисије видјели на терену, а планирао је у септембру одржати заједнички састанак с министом безбједности Драганом Мектићем и директором Управе за индиректно опорезивање Миром Џакулом, „да би неке ствари ријешили“.

"Морат ћемо неке мјере заједнички подузети и направити бољу координацију између Управе за индиректно опорезивање и Министарства безбједности, односно Граничне полиције", казао је Поџић, додајући да би требало поправити тај први утисак који по уласку у БиХ виде страни држављани, а и наши грађани.

По његовим ријечима, најлошија ситуација је на граничним прелазима Дољани, Босански Брод и Босанска Градишка.

"Заправо, то су најфреквентнији излази из БиХ, а гдје су најлошији услови рада", закључио је Поџић.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Харис

14.08.2016 13:15

.... А из личног искуства бих препоручио службеницима на граници једно опсте образовање у култури понашања, начину изражавања, и раду са странкама уопсте. Нити Добар Дан нит Помоз Бог, некад на граници незнам ни Шта уствари желе. Држе прст испод гузице и масу само прстом као зар ниси видио да ти кажем - пролази, Да будем искрен нисам ниста од стомачине, хлачама спуштеним и испадну те гузице видио... Друго - огромна нервоза и љуте фаце, па ако не волиш свој посао има на стотине младих који би пола шаке дали да раде а уз то перфектно говоре енглески... Али каква држава такви и граничари полиција, границне инстируције, као и политичари и све остало... Стварно, можда ми нећете вјеровати, иако сам чист Ко суза сваки пут преко границе имам чак увијек и плаћену боравишну таксу, не мили ми се видјети наше границе ни службенике тамо

ОДГОВОРИТЕ