Тајна која је чувана двије деценије

Бивши телохранитељ принцезе Дајане, непрежаљене чланице британске краљевске породице, Кен Варф, у својим мемоарима "Пажљиво чувана тајна" отворено тврди да се саобраћајна несрећа у којој је принцеза изгубила живот могла спречити.

Свијет 14.08.2016 | 11:36
Тајна која је чувана двије деценије
Све би било можда другачије да су телохранитељи боље радили своје посао. У мемоарима Варф пише о детаљима из Дајаниног живота које је чувао до 1993. године.

Подсетимо, принцеза од Велса, преминула је у саобраћајној несрећи 31. августа 1997. као и њен сапутник и пријатељ Доди Фејед, син египатског милионера Мухамеда Ал-Феједа, као и возач Хенри Пол који је био под утицајем алкохола.

Једини је преживио телохранитељ Тревор Рес Џонс, који је једини био везан, али се због повреда главе не сећа детаља. Несрећа се догодила у париском тунелу кад је Пол изгубио контролу над возилом бежећи од папараца. Одмах након несреће, око четири ујутро, назвали су и Варфа који је из Дорсета стигао у Лондон. Телохранитељи нису били искусни, тврди Варф у својој књизи:

"Тревор Рес Џонс је био бивши војник који није прошао тренинг за чување чланова краљевске породице. Није био довољно квалификован да би чувао особу попут Дајане".

Сматра да папараце нису требали доживљавати као непријатеље, а Тревор је према његовим речима гајио превише симпатија према принцези па јој је зато препуштао и превише одлука. Као прво, нису смели послушати Додија и упустити се у трку с папарацима, као друго нико у аутомобилу осим Тревора није био везан, а као треће никако нису смели ангажовати возача који је цео дан конзумирао алкохол.

Дајана је претходно одбила понуду краљице да је припадници шкотске гарде чувају 24 сата што је, сматра Варф, била грешка.

"Да је имала такву заштиту, никада јој не би дозволили да седне у аутомобил с пијаним возачем. Проучио сам све расположиве документе и тврдим да Дајана није убијена већ да је дошло до страшне несреће која се могла избећи", написао је Варф. Рекао је да прави телохранитељ никада не би испунио такве жеље својих послодаваца мислећи притом на Додијеву одлуку да их вози пијан.

"Телохранитељи очито нису имали искуства нити су били ауторитет. Чак нису упозорили путнике да се морају везати. Док сам ја чувао Дајану, она је аутоматски везала појас чим би села у ауто", каже Варф.
Теорије завере је одбацио без пуно размишљања:

"Убити четворо људи у аутомобилу у тунелу било би немогуће. Превише ствари би требало бити препуштено случају. Вест о смрти лејди Ди обишла је свет и потресла милионе људи. Надам се да ће је памтити као топлу особу, пуну љубави која је направила промене", закључио је на крају Варф.

Извор: Информер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Асад

14.08.2016 12:02

Гдје год је сувисе новца људи изгубе сваки компас у зивоту.

ОДГОВОРИТЕ