Потпредсједник САД иде код Ердогана

Потпредседник САД Џозеф Бајден састаће се са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом у августу током посете тој земљи, саопштила је Бела кућа.

Свијет 14.08.2016 | 10:16
Потпредсједник САД иде код Ердогана
Бајденова посета 24. августа биће прва посета једног високог америчког званичника од неуспелог пуча у Турској 15. јула.

Турски медији пишу да је премијер Турске Бинали Јилдирим рекао да се америчко становиште поправило када је реч о турском захтеву за изручењем муслиманског клерика Фетулаха Гулена који живи у САД а за ког Анкара тврди да стоји иза покушаја пуча.

Гулен је у петак у тексту објављеном у француском листу "Монд" написао да тражи "међународну истрагу" о покушају пуча, обећавши "потпуну сарадњу".

Турска, која тражи изручење Гулена који је у егзилу у САД од 1999. године, сматра да је проповедник организовао неуспели државни удар у којем је погинуло више од 270 особа.

Гулен негира било какву умешаност, а написао је да је спреман да се сам врати у Турску уколико се утврди "десети део оптужби" на његов рачун.

Медији наводе да је припремљен званичан захтев за привремено хапшење турског проповедника у изгнанству у САД Фетулаха Гулена осумњиченог за пуч у Турској.

У захтеву Канцеларије главног тужиоца у Истанбулу наведено је да је утврђено да је покушај државног удара изведен по налогу Гулена.

Захтев је предат турском Министарству правде, након чега ће бити упућен америчким властима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар