Рјешење за "буре барута" - Југославија?

Тешко је замислити нешто што би се назвало "трећом Југославијом" или балканском конфедерацијом, али то није нешто што је по сваку цијену далеко од реалности.То је навео социолог Владимир Вулетић, које управо у тако нечему види могуће рјешење за балканско "буре барута".

Србија 13.08.2016 | 21:45
Рјешење за "буре барута" - Југославија?
Много је интереса на овом подручју (САД, Русија, Турска, сада и Кина...) и балкански лидери треба тога да су свјесни, као и свих могућих неочекиваних посљедица које би могле настати због тих интереса, због чега им Вулетић савјетује да буду одмерени и опрезни.

"У том сплету различитих савезништава и непријатељстава могуће је свашта замислити. Зато је јако важно да, прије свега они који воде земље у региону, буду јако опрезни и свјесни могућих нежељених, неочекиваних посљедица, савеза па и сукоба до којих би евентуално дошло и то је оно што је умјетност вођења политике на овим просторима", каже Вулетућ у разговору за Тањуг.

Истиче да се за сада показало да Србија води досљедну политику, веома опрезну, која води рачуна и о интересима српског народа и о стабилности у региону.

Како је рекао, Сједињеним Америчким Државама је у интересу да овај простор буде стабилан, посебно након 90-их година и Хладног рата, од када га сматрају зоном свог интереса и своје доминације.

"У том смислу се може говорити о 'трећој Југославији', јер је САД јако стало да овдјее влада стабилност, да постоје добри односи, Београда, Загреба, Тиране, Приштине", објашњава Вулетић.

Указује, међутим, да је проблем уколико се процјени да та стабилност може бити угрожена, додајући да то може бити из различитих разлога, јер у свакој од земаља региона постоји много радикалних елемената којима из различитих разлога не одговарају добри односи у региону.

Тада, наводи, постоји могућност да се активира "план Б", односно да се поново актуелизују непријатељства која су постојала 90-их година.

Вулетић примећује да многим радикалним елементима у Хрватској, за које видимо да су и сада активни, не одговарају добри односи са Србијом, да у Приштини и Сарајеву има оних којима такође не одговарају добри односи.

"У том смислу лако се карте помјешају и лако се може закувати простор Балкана. Ту постоје различите опције, која ће бити активна зависи од много фактора, од нас овде, али зависи и од понашања великих сила", сматра Вулетић.

Како каже, поред САД-а, Русија се такође труди да овде буде присутна, јер препознаје да у дијелу српске јавности, али и у дијелу политичке елите постоји незадовољство које је изазвано притисцима са запада, када је реч о признавању Косова, о томе на који начин би БиХ требало да буде уређена...

"Она препознаје да би то могао бити начин да се уплете у балканско поље", констатује Вулетић, додајући да своје интересе има и Турска, која је регионална сила и то све јача.

Осим тога на овом простору има много људи муслиманске вјероисповести, који виде Турску као силу која би њима могла да помогне, сматра Вулетић и додаје да и сама Турска препознаје да би њен политички утисак могао бити подигнут.

"Питање је на чију штету, па највјероватније на штету Срба у БиХ", примијетио је Вулетић.

Улогу ЕУ у артикулисању политике на Балкану Вулетић сада види из "неког другог плана", с обзиром да, како каже, Унија тренутно има својих проблема, а то је прије свега - како да након Брегзита артукулише архитектуру тог савеза европских држава.

"У том смислу постоји својеврсна дефанзива, па и дипломатска Европске уније. ЕУ има своје посебне интересе, али видимо да они често имају ограничења, иако је ЕУ имала врло конструктивну улогу током протеклих деценија у региону", рекао је Вулетић.

Извор: Тањуг

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

АЦО В .

13.08.2016 11:19

Каква треца Југославија,какве глупости...Дрзите се Вулетицу тог РТС-а и Вуцица,посто Вам изгледа катедра не стоји добро.Јос ванредни професор,а лупета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@АЦО

13.08.2016 11:57

Али бас лупета, невјероватно!

Name

Михаило Микиц

14.08.2016 02:19

Хвала БОГУ да Трецу Југославију осим СРБа нико други неце. СРБи су толико пуно расрбљени да це они због тога са правом ускоро нестати као народ!

Name

за Михаила

14.08.2016 08:01

Не бих се бас у потпуности слозио с тобом. Мислим да свако постен, ко зна да размисља својом главом (иако такви нису позељни у овим временима) зали за бивсом Југом. Да би зелео њено васкрснуце.

Name

артс

13.08.2016 11:35

Пресипајте из супљег у празно до бесвијести али без мене и моје породице. Ми на јесен одосмо на "трули" запад. Овде је Бог одавно рекао збогом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2016 12:01

Немој ба да идес у непријатељске земље поред оваквог рахатлука.Салим се сретан пут и све најбоље вам зелим.

Name

Запад

13.08.2016 14:21

Пријатељу мој, на западу це ти се мозда поправити финансијска ситуација од које нецес имати користи ти него они који су потпомогли твоју одлуку да одес, цим се заради нест хајде мало да помогнем фамилију па онда мало куце или стана и тако редом а ти цезнес за оним нередом и све тако у круг, али мозда ти будес паметнији од ових 99,99% па подјес неким другим путем. Сретно ти било.

Name

Запад

13.08.2016 14:25

... и заборавих написати, ја би све дао да се врати Yугославија јер то је била дрзава која била неко и несто а обе данас слузе ммф- у за зараду и неколицини фамилија и криминалаца да се богате.

Name

КПЈ

13.08.2016 11:42

Ви сте је и разбили и све народе и народности насе лијепе дрзаве ,насе зивоте,унистили заувијек.Н икад висе оног зивота и среце као у Титовој Југославији. Хтјели ви то признати или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може

13.08.2016 11:48

Може ал сад без Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД џемат

13.08.2016 11:50

Лијепо је сањати. Али је - на жалост - то немогуће из два разлога. (1) У Хрватској су дубоко у структурама власти људи који нису само прикривени већ врло јасни и гласни фашисти. Нити би они хтјели тако нешто, нити би неко с њима хтио у исту државу. (2) Нову Југославију није могуће направити без Србије. Али у Србији - према анкети која је објављена прије неког времена - народ више не жели било какво удруживање са било ким на Балкану. Послије отимања територије након Првог и Другог светског рата, након ратова у деведесетим - Србија и српски народ су изгубили територије. На жалост, велике силе су нас до те мјере посвађале да им сада не представља никакав проблем да нас држе окупиране у малим, слабим и нестабилним државама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

13.08.2016 12:04

Стандардна провидна матрица, тобозе никоме није стало до добрих односа са Београдом, а са друге стране Београду је стало до њих,...хахахаха, јадни ми сви нас мрзе,...итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ово

13.08.2016 12:40

Бас тако некако, ево реално који народ или које дрзаве бих поново хтјела са Србима и Србијом у било какав савез? Који??? Нити један из бивсе Југе. И зато од тога нема ниста ни у сну.

Name

Освит

13.08.2016 12:11

ЈУГОСЛАВИЈА је са аспекта садасњих банана дрзавица од Словеније преко Хрватске, БиХ,Србије,Црне Горе и Македоније била иМПЕРИЈА,са огромним политицким утицајем у свијету,са развијеном привредом,са економским колонијама у Азији,Африци,са повластеним економским полозајем у истоцној Европи.Југословенски привредни гиганти попут Леснине,Горења, Ине,бродоградилиста,Енергоинвеста, Униса,зељезара од Јасеница до Скопља,Заставе,Имт,затим војне индустрије, да не говоримо о градевинској оперативи и текстилној и обуцарској индусрији,губитком политицке моци бивсе дрзаве су или нестали или постале карикатуре онога сто су некада били попут совенацке леснине или хрватске Ине. Јасно је да су највеце и политицке и економске домете сви народи ове земље направили управо унутар Југославије,а којима сада владају клеро националисти и корумпирани политицари који су ту исту дрзаву назвали тамницом народа и политицких слобода.Оцекивати да такву заједницу поново успоставе они који су је и растурили уз помоц домацих издајника је утопија јер овим дрзавицама управљау они који својим дефектизмом опструису сваки просперитет на овом простору ,покусаја рада на изградњи цивилизациских домета и изградњи путева ка саврсенству бозјем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

13.08.2016 12:50

Говориш неистине по свим параметрима све државекоје су настале од еx Yу су у бољем полозају. чак је и просечна плата већа. Засто не поменес рестрикције струје редовне несташице основних животних потрбштина од уља па тако даље. зашто не поменес да парне и непарне регистрације због несташице горива итд. Југославија је била највећа лаж и мит који нажалост и данас живи неки људи и данас верују да је југославија била 4 војна сила па ко нормалан мозе веровати ок на 1 месту русија на другом уса на трецем рецимо кина а иза нас као остале в британија француска италија турска индија бразил немојте молим вас даа лапардате дабогдо никада југославије није било свима би било боље.

Name

ре Алија Сиротановиц

14.08.2016 11:33

Ти писес неистине јер оцигледно не знас да је Југославија била 4 војна сила у Европи а не свијету.Мозда не знас да Кина није у Европи и исто тако да је само УСА једина војна суперсила која је убједљиво на првом мјесту а не Русија како ти казес,мозда те емоције понијеле или стварно не знас.И на крају писи и мисли ста хоцес,све заједно садасње дрзаве бивсе Југославие су мацији касаљ за ону бивсу Југу у сваком погледу.

Name

Алија Сиротановић

14.08.2016 13:06

Опет лаж просечна платаје данас већа у свим дрзавама, а прокоментариси рестрикције струје немој селективно коментарсати прокоментариси нестасице уља горива голи оток итд

Name

Освит

14.08.2016 19:23

Ја незнам Сиротановицу гдје си ти зивио прије рата и колико си година имао,али поредити бивсу дрзаву и ове дрзавице је у најмању руку смијесно,истина постоје они који данас боље зиве него у бивсој дрзави,а то су сви вјерски слузбеници,политицари и добар дио циновника,а сто се тице народа у цјелини немој нас вриједати нисмо малоумни и добро памтимо. Смрт Фасизму слобода народу!

Name

Анте

13.08.2016 12:41

Задњи покусај да сви Срби зиве у једној дрзави.Конфедерација вам је била нудјена али тада вам је у глави била само граница Карлобаг-Карловац-Вировитица и то не Југославија,него Србија.Морате зивјети у реалности и не мастати о нецему сто је немогуце.Сви народи бивсе Југе знају да гдје год зиве Срби ту су проблеми.Зато свако себи.Ни сви Руси,Нијемци,Американци,Енглези не зиве у једној дрзави ,па нико не ратије,само Срби око таквих ситница ратују и наравно ивијек добију по носу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

13.08.2016 13:26

Украли Србима језик , предили му име ...запишали територију на србској земљи , па направили себи "демократске " државе , новопечени народи . Колико год држали очи и уши затворене , истина је само једна . Јест , да код вас тренутно , " није у моди " , али друге истине нема . Тако вам је !

Name

За Yугу

13.08.2016 12:51

Да је ову памет сада и памет 90- их насим политицарима у цитавој бивсој Југи опет би било сто је било 90.тих залосно али је тако. Човјек је навећи хајван зивјело братство и јединство зивио Зељо, Партизан и Хајдук źивјели сви .. Али само Мир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кост у грлу

13.08.2016 15:02

Откуд погрешна перцепција да је само Србима стало до yуге и да су само они yугоносталгичари? Па они су својевремено највише крварили за то, жртвовали српство ја yугословенство, као побједници из првог свјетског рата... Знаш да нас заболе за хрвате, шиптаре, муслимане и остале! Као и њих за нас. Далеко им лијепа кућа. Свако себи је много боља опција. Ако се негдје у ЕУ сретнемо - ок...ако не - онда заборавимо yугу или у најмању руку говоримо 'било једном на балкану'. Чега и кога нема без њега се може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане

14.08.2016 00:23

дали таквих вулетицу има у београду

Name

хаха

13.08.2016 21:14

а текста мајко бозија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едисон

14.08.2016 05:52

Теско је са неким народом у заједници ко мисли гдје зиви један његов сановник да је та читава територија скроз његова не водећи рачуна о другоима. Ако случајно ти други кажу па није то тако , онда побити протјерати попалити. Боље сједти смиром БиХ је примјер како би та нова "YУ" изгледала зато на кољена и лизи дупе европи или усправи се и пуши знате ста ,,,русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц++++

14.08.2016 08:36

Ррците Србину избјеглици да се размисља о трецој YУ.....Знате ста казе:"Пихххх....."

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

14.08.2016 08:49

Свугде сем у Београду су ти непријатељски елементи. Па докле бре висе "људи".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈНА

14.08.2016 08:54

СФРЈ је била добро упакована велика Србија доказ за то је ЈНА јна која је безусловно одабрала страну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

14.08.2016 09:23

Је... вас Југославија ви Срби и Милошевић на челу сте разбили онакву добру државу сад би да је поново правите од јебаус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

14.08.2016 12:30

Нису СРБи разбили Југославију вец на тразенхе Америке, Ватикана и земаља НАТО пакта хрвати и муслимани на целу са Фрањом и Алијом!

Name

бијељина

14.08.2016 09:59

Та нова Југославија,ако мора да се направи,може бити састављена само од велике Србије,мале Словеније и још мање Хрватске.Другачије никако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрват

14.08.2016 16:20

Хехехехех, добар си? Бас ме занима сто једес кад овако несто будаласто мос написат..?

Name

Бањалуцанин

14.08.2016 10:12

Колико ме сјецање слузи Тудјман и Алија су позивали на рат, тј.на зртвовање мира. Као и да је реферндум одрзан без Срба, знаци одлука је донијета противуставно. А ту Југу су створили Срби послије првог с.рата, а у другом је познато ко је цинио 80 посто партизана. Хвала на понуди , али с вама ни у цркву.Добили сте независност и цао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик Бањалука

14.08.2016 10:16

Најјаци су ми људи из свих народа сто пребацују одговорност на друге. Само треба погледати резултате избора 1990........Срби-СДС, Муслимани-СДА, Хрвати - ХДЗ,а реформске снаге Југе минорно.Ми смо криви ,пустите Баласевица Путуј Европо и сконтајте колико смо глупи.:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцкy

14.08.2016 16:49

Каква глупост. Тог Вулетића треба стрпати у душевну болницу преко Врбаса. Таман ће они што су разбили Југу хтјети у њу а још смо ми Срби таман толико луди па да опет одемо у заједницу са Хрватима,односно усташама па да нас опет черече и искоришћавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

16.08.2016 19:20

Никада нисам имао намеру да некога вредјам или понизавам,али ако мени неко зели некакво велико зло,онда нека ми казе да је несто у "бивсој" било добро,јер веце зло немозе да ми нанесе.Осим тога боље је одмах размисљати о 4-тој трулој творевини,јер до 3-це неце никада ни доци,и на крајусматрам да би нам данас биломного боље да ни 1-ве никада није настала.Сто се тице овога Вулетица(тзв-ани) социолог,тај нам цини свима невидјено зло када пореди Тирану и Пристину са Загребом и Београдом.Зиви били па видели.

ОДГОВОРИТЕ