Ни вриједнијих руку, ни гладнијих уста

Живимо у држави која извози даске, а увози столице. У нашим селима производи се најздравија храна, а градови живе на паштетама од бајатих сировина из увоза.

Босна и Херцеговина 13.08.2016 | 08:31
Ни вриједнијих руку, ни гладнијих уста
Ниједна земља нема толико вриједних руку и гладних уста. Наша радна снага расула се по свијету, јер се овдје рад не цијени.

Гдје год се човјек из БиХ запослио у иностранству, било на грађевини, било у лабораторији, није се обрукао.

Свагдје наши људи успијевају бити најбољи, само не у својој држави. Нису криви они, одговорност је на вишим нивоима.

Безобразлук, па и бахатост политичара, оних који вуку конце над нашим судбинама, исте те конце нам стеже око врата. Привреда нам је опустошена, већ је на издисају, а ништа се не ради на њеном опоравку.

Декларативно, званичници се, како тврде, боре за повећање броја радних мјеста, за обнављање производње, за повећање извоза. У пракси, дубиоза је све већа.

Најновији доказ за то је и фијаско који је БиХ доживјела након што је помпезно најављено да ће имати велику корист од потписивања Споразума о слободној трговини са чланицама Европског удружења слободне трговине (ЕФТА).

Чланице ЕФТА су Швајцарска, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн, и тај споразум је на снагу ступио почетком прошле године, али раст извоза је готово занемарив.

Имамо ли шта да извеземо? Дакако. На примјер, располажемо јефтином радном снагом, имамо и ниске цијене енергената, а имамо и оранице. Зашто Швајцарцу не бисмо продали наше домаће производе?

Зато што није довољно потписати споразум. Да би овдашњи пољопривредник био довољно јак да може да се бори са богатим конкурентима са Запада, потребна му је јака финансијска ињекција. Овдје то није случај.

Због пасивног односа државе према свему што се зове шанса, ми смо пред амбисом. Испаштају грађани, а не они који су криви.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дадо

13.08.2016 06:50

Ни у најбољим временим дрзава није имала паре за субвенцију пољопривреде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

13.08.2016 07:05

Добар текст. Али глухи не цују, а слијепи не виде. А такви су управо политицари у БиХ, глухи, слијепи и уз то полуписмени или са купљеним универзитетским диплома сумњивих приватних образовних установа. Могуце је доказати колико само бивсих УНИС-ових инзењера ради у њемацком фирмама као сто су ВW, БМW, БОСЦХ, СИЕМЕНС, ДАИМЛЕР... Не само да раде него су и врло успјесни и цијењени. Не зелим поименицно набрајати, али многи наси људи су врло високо позиционирани у раду на врло вазним пројектима. Не само да то никога од власти не интересира, него и не питају кад овакви људи тразе испис из БХ дрзављанства. Оцито је, док је власт оваква каква јест, нити це се ко врацати нити це ко младе струцњаке зауставити у одласку у земље у којима се цијене РАД И ЗНАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурис

13.08.2016 07:45

У овој средини цовјек не мозе напредоват или несто створит.Овде најбољи и најпостенији пропадају зато је најбоље отици вани ,на запад тамо је много лаксе постици неки успјеху зивоту и имати неки нормалан зивот. Босна је земља где се 200 км путује 4 сата и где се цитав мјесец ради за 300 еура .Босна је земља где је вријеме стало.Њемацка је обецана земља збогом Босно никад те моје оци висе не видјеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зззз

13.08.2016 11:53

Молим те немој доци висе никада,...молим те свабо

Name

СРПСКИ СОКО

13.08.2016 07:57

ДАДО или си скоро родјен па не памтис СФРЈ или си задовољан владавином СНСДа и Баје из Мрцеваца,,,који је једино за саторе и лумперај способан-Гуца,,предизборни митинзи итд,,,свугдје у свињету пољопривреда је наравно код дрyава које имају земљу је застицена,,ста це Свицарска кад нема обрадиве земље а клима је алпска,,,додусе ми немамо ДРЗАВУ ИМАМО СНСД И ПАР ТЗВ *ТВОРЕВИНА* ФЕДЕРАЦИЈА,,ДИСТРИКТ И СРПСКА УНУТАР БиХ,,,НАРАВНО СВАКИ ДЕО ИМА СВОГ БЕГА,,ИЛИ КНЕЗА..ИЛИ,,ЛОПИНУ НА ВЛАСТИ,,КАКО ХОЦЕС ДАДО..И ОСТАЛИ СНСД ДАДИЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко из крајине

13.08.2016 08:03

УМЈЕСТО РЕФЕРЕНДУМА НЕК СЕ НОВАЦ УЛОЗИ У РАЗВОЈ ПРЕХРАМБЕНЕ ИМДУСТРИЈЕ И СУБВЕНЦИЈЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ,,ЕВО РЈЕСЕЊА,,ДОДУСЕ БАЈА ЦУВА СТОЛИЦУ,,СВОЈЕ КУМОВЕ ДА И ДАЉЕ ЈАДЕ И КРАДУ,,БИРАЈТЕ ОПЕТ БАЈУ,,ИЛИ СТЕ СЕ ОПАМЕТИЛИ ? ОБОРИТИ РЕЗИМ ,ЈЕДИНО СЗП И СДС СУ СПАС,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

13.08.2016 08:20

Ријесење је у мирној дисолуцији БИХјер оваква дрзава ником не треба и опасна је за све јер је буре барута. У таквој дрзави се не мозе градит зивот и економија.То вам је исто као да сте направили куцу на клизисту,нико нормалан неце у њу да удје нити да инвестира свој новац јер само је питање времена кад це клизисте да крене и да све оде додјавола. Зато је најбоље миран распад БИХ и онда да се окренемо прављењу свако своје куце али овај пут на цврстим темељима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дел Боy

13.08.2016 09:10

То питај у УСА амбасади, Ангелу, Путина, Ердогана...ми се сигурно не питамо пуно.

Name

ммф

13.08.2016 11:50

Провидан си САМИРЕ, смијесно

Name

Молим

13.08.2016 08:47

Каква субвенција дрзаве? Они када су добијали нису за тај износ спустали цијену да би били конкуренти на трзисту него су трпали себи у дзеп а дрзали исте цијене , па кукају да не могу продати. Е па то тако не мозе.! На западу када добију за тај износ нпр. попуст и зато и имају бољи извоз. Питајте само насе пољопривреднике колико имају некретнина по НС и БГ. Безброј. Како? Ја не знам а ви их новинари питајте. А ја цу вам дати адд њихових некретнина. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ