КУЛТ: 150.000 младих је напустило земљу

У Босни и Херцеговини има око 700.000 младих, (према Закону о младима, особа од 15 до 30 година). Најпродуктивнији и најперспективнији дио становништва, будућност сваке земље, сложили би се многи, саопштено је из Института за развој младих КУЛТ.

Босна и Херцеговина 12.08.2016 | 13:58
КУЛТ: 150.000 младих је напустило земљу
Уједињене нације (УН) су 1999. године 12. август прогласиле Међународним даном младих и од тада се сваке године облиљежава како би се промовисао активизам младих, те препознали напори и акције младих широм свијета које доприносе позитивним промјенама, развоју и економској добити заједница, а и ширег друштва.

А гдје су млади у Босни и Херцеговини?!

"На маргини друштва као и бројни други грађани и грађанке. Нису то бесмислене критике оних који сједе и из удобности свог дома критикују по блоговима, форумима, друштвеним мрежама… То су поражавајуће статистике које су можда, или би могле бити, и горе од тренутних података, јер и подаци се пласирају тек спорадично. 

Према подацима анализе стања и потреба младих у ФБиХ, коју је реализовао Институт за развој младих КУЛТ, од завршетка рата БиХ је напустило више од 150.000 младих. Је ли сувишно питати зашто?! Је ли довољно рећи да је у овој земљи око 67% младих незапослено?! Да је од троје младих једно запослено, а да двоје тражи посао?", саопштено је из Института за развој младих КУЛТ.

Заборављамо чињеницу да висока стопа незапослености не само да „тјера“ младе из земље већ има негативан учинак на бх. привреду, уништава конкурентност радне снаге, а младе доводи у дугорочно неповољан положај. 

И подаци о попису становништва из 2013. године су нам својеврстан аларм, али смо ми ипак прво пребројавали крвна зрнца, а тек када је преноћило занимало нас је колико смо неписмени, колико младих нема формално, а ни неформално образовање, колико нас је радно способних, а колико нас ради, стоји у саопштењу.

"Још увијек нас изгледа довољно не брине чињеница да 60% младих жели напустити земљу у потрази за послом, квалитетнијим образовањем и бољим животом. Не брине нас ни то да чак једна трећина младих у БиХ не завршава средње образовање, нити да је стопа незапослености највиша међу младима од 15 до 24 године, јер да нас брине имали бисмо Стратегију према младима, имали бисмо релевантне податке о положају младих и имплементацију Закона о младима. Вијећа младих, као легитимни представници ове популације, имала би већу подршку и била више укључена у доношење за њих битних одлука", наводи се.

За сада имамо Закон о младима и Омладинску политику Републике Српске за период 2016. – 2020. година, а на усвајање Стратегије према младима ФБиХ још увијек чекамо. Ипак, појединци тврде да је и то значајан помак, а што је 2016. година скоро на измаку то не треба да нас брине.

"Данас је 12. август – Међународни дан младих. Обиљежавамо значајан датум без 150.000 младих који су одлучили напустити Босну и Херцеговину и бољи живот потражити негдје друго. Истовремено чекамо и неко ново чудо јер у овој земљи и даље се живи под паролом `Сваког чуда три дана доста`. 

Чекамо да прођу та три дана, да се пажња са младих усмјери на нешто друго, да се заборави на законе, планове и стратегије. Да се још мало летаргично живи, па да и наредне године 12. августа све ово исто поновимо. 

Да објавимо овај исти текст, са истим или алармантнијим подацима, проблемима без рјешења и воље за њиховим рјешењем. Да гледамо како расте број оних који су напустили земљу, а да се у тој земљи и даље ништа не мијења", стоји на крају саопштења Института за развој младих КУЛТ поводом Међународног дана младих.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Перо

12.08.2016 12:50

Млади треба да бјезе и нема нико право да их зауставља да остану у БИХ/РС да би гледали политицку елиту која свакодневно отима, краде, пљацке, растура, сатире све сто мозе. Бјезите дјецо и немојте упадати у колотецину зивота нас који морамо остати овде јер године нас сустигле, попусили смо прицу политеке, националне прице, независне и неупитне РС, спољних непријатеља, издајника Мектица који хоце да уноисти РС јер се бори против корупције, криминала...Ма омладино отисли смо у 3ПМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

12.08.2016 13:59

амин!

Name

Мирослав Илић

12.08.2016 12:55

А тек смо почели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

12.08.2016 13:59

и ја би наоустио и напустицу цим добијемо признати пасос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сбм

12.08.2016 16:12

Перо,парафиран.Моја су дјеца отишла у Еуропу у два различита града.Срце ме боли,а надам се да је боље за њих.Мајка.

ОДГОВОРИТЕ