Запошљавање младих је приоритет друштва!

Млади Савеза за промјене одржали су конференцију за новинаре поводом Међународног дана младих, на којој су поручили да је запошљавање највећи приоритет младих, те да је одлазак младих и образованих људи у иностранство проблем који захтијева хитне мјере и промјене постојећег система.

Република Српска 12.08.2016 | 13:41
Запошљавање младих је приоритет друштва!
Млади СзП обратили су се јавности испред улаза у Аутобуску станицу у Бањалуци, а конференција је почела у симболичних пет до 12 часова.

Кандидаткиња Народног демократског покрета - Драган Чавић за Скупштину града, Ведрана Мрђан, поручила је да је незапосленост младе популације проблем у чије рјешавање сви морају да се укључе.



"На Међународни дан младих желимо још једном да поновимо да је младим људима у овом граду највећи приоритет запослење. Више од пола младе популације у граду је без посла. Ни млади не могу да чекају да им неко други рјешава проблеме, него морају активно да се укључе у доношене одлука које се тичу њих. До сада смо имали велики број обећања са свих страна, али рјешења није било. Хајде да сви заједно покренемо ствари са мртве тачке тако што ћемо изаћи на изборе и својим гласовима утицати на промјене у друштву", рекла је Ведрана Мрђан.

Млади кандидат Партије демократског прогреса за скупштину града Драшко Станивуковић такође је позвао младе, али и све остале грађане Бањалуке да у што већем броју изађу на изборе и упозорио да велики број младих људи заувијек одлази из града како би у иностранству нашли услове да раде и заснивају породице.



"Ово је управо мјесто са којег наши млади људи одлазе одавде, да би на другим мјестима имали нормалне услове за живот. Зато смо и одлучили да се са овог мјеста обратимо не само младима, него и свим осталим грађанима. 

Ми нећемо да идемо одавде, хоћемо да се овде боримо за боље услове за младу популацију. Тренутна ситуација је таква да се сва помоћ секторима који се односе на младе, попут спорта, културе, образовања или прешколског система смањује из године у годину. Иммо негативан природни прираштај, а у исто вријеме расте број младих који одлазе.Више од 60% Бањалучана се изјашњава да би отишли у иностранство када би имали прилику. 



Ко ће остати овде ако се овако настави? Постављамо питање да ли је то један од успјеха људи који владају овим градом већ 20 година? Ако их није срамота младих људи овог града, питам их да ли их је срамота досадашњег градоначелника Слободана Гаврановића, јер по њиховој причи закључак је да тај човјек није радио ништа протекле четири године.

Људи који су довели до овог стања сада се представљају као нова лица и реформатори. Зато сви грађани, а поготово млади људи, морају да изађу на изборе и гласају. За ово кратко вријеме док смо овде разговарали, троје младих људи је, по статистикама, отишло у иностранство", поручио је Станивуковић.

Послије конференције за новинаре, Млади СзП су разговарали са грађанима и наишли на подршку у настојањима да младе људе подстакну да активно учествују у одлучивању.

Подршку су добили и од незапослених грађана, приватних предузетника, пензионера и других. У разговорима је закључено да Бањалучани морају много више да се укључе у одлучивање када је у питању њихов град, те да су избори најбоља прилика за то. 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Раде

12.08.2016 12:05

Када би они хтјели да раде и да заврсе мало озбиљније факултете. Сви би хтјели у ЈУ и по могуцности приватни факултет. Нико од млади нема стрпљења да заврси неки добар факултет 5-6 година па онда улози у сопствени бизнис себе и своје знање5-6 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂОРЂЕ

12.08.2016 12:37

Црвени кмер ...

Name

Раде

12.08.2016 19:01

Најбоље страјковат а имас 25 год здрав прав

Name

Мики

12.08.2016 12:07

Млади требају изаћи на изборе и дати глас за своју будућност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

12.08.2016 12:50

Какву будуцност? Ко има могуцност треба ици у иностранство, нема доле будуцности доле се годинама ради све наопако и ту висе нема помоци

Name

Зум

12.08.2016 12:11

Ову омладину ставити на радна мјеста старих гузоња.а њих под лупу.и виде це се резултати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуза

12.08.2016 12:11

Негативан прирастај, млад све висе одлазе, финансијски слом,....занимљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаос

12.08.2016 12:42

Пуно их је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незаобилазно питање

12.08.2016 12:46

Гдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шљива

12.08.2016 12:57

Мање флоскула, више конкретног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

12.08.2016 19:17

Станивуковић је на суду са министром просвете Даном Малешевићем,разби старог лопова и лудака днса,пред тобом је живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преко

13.08.2016 11:15

Само одлазак одавде је рјесење,..све остало агонија, омладино само преко

ОДГОВОРИТЕ