Сваки трећи грађанин потенцијални психопата

Свака трећа особа у БиХ има карактеристике психопата, што не значи да је психопата, а у свијету је ријеч о свакој десетој особи. Двадесетшестогодишњи стручњак из области психологије Дамир Золота прије неколико дана у јавност је изнио податке до којих је дошао у свом истраживању.

Босна и Херцеговина 12.08.2016 | 10:30
Сваки трећи грађанин потенцијални психопата
У ситуацијама када стрес постане неподношљив, Зоран из Сарајева користи Апаурин.

“Знам да је јако штетан кад се узима континуирано јер изазива зависност, али користим га само повремено”.

Управо Зораново искуство показује да све више људи и у БиХ узима антидепресиве на властиту одговорност. Особе које имају проблема с депресијом често уз себе имају неке од сљедећих антидепресива: Апаурин, Леxилиум, Xанаx...

Опасности и проблеми

Чињенице показују како је у порасту потрошња антидепресива, што приписујемо стилу и недаћама живота које придоносе да се код појединаца развије депресија. Антидепресиви су у таквим ситуацијама неизбјежни, рекао је неуропсихијатар Слободан Лога.

Лијекови познати као таблете за смирење дуго су дио кућних приручних апотека многих становника у БиХ који се суочавају с психичким сметњама мањег или већег интензитета.

Све већи број младих људи јавља се психијатрима због проблема с депресијом и анксиозности. Оно што је најгоре, већина њих и прије одласка доктору узима таблете “на своју руку”, што је опасно.

Лијекови ове врсте наручују се и преко интернета.

Депресија и нервоза

Психолози сматрају да су разлози за велику потрошњу антидепресива цјелокупна ситуација у БиХ, неимаштина, незапосленост и посљедице рата.

Двадесетшестогодишњи стручњак из области психологије Дамир Золота прије неколико дана у јавност је изнио податке до којих је дошао у свом истраживању.

По томе, свака трећа особа у БиХ има карактеристике психопата, што не значи да је психопата, а у свијету је ријеч о свакој десетој особи.

“Већина људи у БиХ старијих од 35 година има синдром ПТСП-а, али то не жели признати и због тога нам се друштво налази у јако лошем положају. Људи се не желе лијечити, не желе разговарати и ићи у савјетовалиште јер мисле да им није потребно, а итекако јест”, казао је Золота.

Психолог из Бање Луке Срђан Пухало за медије је изјавио како је чињеница да су људи у БиХ постали апатични.

“Не желе или се не могу ухватити у коштац с проблемом и због тога је све више депресивних”.

Један од главних проблема је и то што се антидепресиви у неким апотекама могу купити и без докторског рецепта и налаза, што повећава могућност злоупорабе. Већина становништва избјегава стручну помоћ јер сматра да је однос психијатра према пацијентима превише лежеран те виде како “стручњаци” из те области не приступају пацијентима и проблему озбиљно и професионално, дајући им неријетко погрешне дијагнозе.

То је био случај и с Д. М. из Сарајева, која је годинама због тешких симптома депресије посјећивала разне психијатре те користила три врсте антидепресива, али ни то јој није помагало.

Након неколико година установљено је да има поремећај у раду штитне жлијезде, чији су симптоми готово идентични онима који узрокују депресију. Након што је промијенила терапију, депресија је нестала.

Извор: Вецерњи.ба

Коментари / 0

Оставите коментар