Порошенко распоређује војску код Крима

Украјински председник Петро Порошенко наредио је распоређивање војске те земље близу Крима, као и у Донбасу, и прогласио највиши степен узбуне, преносе руски медији.

Свијет 11.08.2016 | 21:38
Порошенко распоређује војску код Крима
"Управо сам одржао састанак са челним људима наших одбрамбених агенција, као и Министарством спољних послова... Наредио сам распоређивање свих војних трупа близу административне границе са Кримом као и у Донбасу, и увео највише стање узбуне", написао је украјински председник на Твитеру.

У одвојеном обраћању, портпарол украјинског Генаралштаба је Ројтерсу изјавио да Украјина од среде спроводи заказане војне вежбе.

Огласио се и портпарол украјинских пограничних служби Олег Слободијан и упозорио да је Русија "последњих дана послала нове, модерно опремљене трупе на границу Украјине и Крима".

- Недвосмислено можемо да потврдимо да Русија постојеће трупе на тој граници замењује новим, савременије опремљеним трупама - рекао је Слободијан на брифингу, одржаном у време раста напетости између Москве и Кијева, преноси "Спутник интернатионал".

Припадници руске тајне службе ФСБ спречили су терористички напад на Криму који су покушали да изведу инфилтрирани украјински агенти у служби владе из Кијева, тврди медијски сервис "Раша тудеј".

Руски председник Владимир Путин оптужио је у среду Кијев да користи терористичку тактику у покушају да изазове нови сукоб и дестабилизује Крим, који је Москва припојила 2014. године.

Путинова реакција дошла је након што је руска обавештајна служба ФСБ јуче објавила да су "терористи које подржава званични Кијев покушали да изазову симултане нападе на Криму.

- Украјина се упустила у глупа и злочиначка дела. Русија ће на Криму предузети даље сигурносне мере - истакао је Путин.

Сукоб Русије и Украјине траје дуже од две године, након свргавања украјинског председника Виктора Јануковича којег је заменио управо Порошенко. Исток Украјине, са великим процентом руског становништва, прогласио је отцепљење, а Кијев оптужује Москву да јефинансијски и логистички подржала такав сценарио.

Прошле године у фебруару у Минску потписан је споразум о примирју, које је поред Русије и Украјине прафирале још и Немачка и Француска (као државе посматрачи), а након тога и самопроглашене републике Доњецк и Луганск. И руска и украјинска страна од тада су небројено пута оптуживале једна другу закршење споразума.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цица

12.08.2016 11:14

Ја сто це добити по усима ако само несто покусају,јадна им мајка.Има рујо да их спраси само тако.Сто нису бранили крим имали су војску.Како це мајке кукати за синовима украјине ако буду напали крим,сацувај Бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

13.08.2016 07:27

Нас народ би рекао, цацкају мецку, с прстем у око.

ОДГОВОРИТЕ