Да ли главни тужилац Салиховић штити Додика?

Главни тужилац БиХ Горан Салиховић налази се под истрагом дисциплинског тужиоца након што су то одлучили челници правосудног и безбједносног сектора у БиХ на састанку одржаном у Високом судском и тужилачком савјету.

Босна и Херцеговина 11.08.2016 | 22:47
Да ли главни тужилац Салиховић штити Додика?
Повод за покретање истраге су транскрипти пресретнутих телефонских разговора између предсједника Републике Српске Милорада Додика и новинара Мате Ђаковића, а у којима се, наводно, потврђује да ће истрага против Додика у случајевима "Павловић банка", "Бобар банка", и афери "злато" бити обустављена.

У средишту посљедње афере као кључни човјек нашао се управо тужилац Салиховић, а транскрипте пресретнутих разговора, који су били саставни дио посебних истражних радњи против Додика, објавио је магазин "Журнал".

Помпезне најаве о истрагама, али епилога нема

Новинар "Журнала" Амарилдо Гутић каже како би јавност ускоро могла имати увида и у друге детаље, уз напомену како је ово тек један од примјера спреге политике и правосуђа. Томе у прилог, сматра Гутић, иду и статистички подаци о отварању истрага, помпезним најавама, али без епилога.


Горан Салиховић

"Чини ми се да се отварање неких истрага и њихово бескрајно држање у ладицама на неки начин користи за притисак у политичком смислу да ли тужиоца према политичарима или неких политичара према њиховим супарницима - то је друга прича. Није проблем у отварању, већ у томе што нема коначне тужилачке одлуке, а у већини тих предмета о којима се говорило, чини ми се да је било много елемената да се оптужница итекако подигне релативно брзо или за неке предмете одавно", сматра Гутић.

Додик је, подсјетимо, умијешан у аферу "Павловић банке" тако што је под сумњивим околностима подигао кредит да би купио вилу на Дедињу у Београду, те да је отплату кредита за куповину те виле вршио шеф пословнице "Павловић банке" у Бијељини.

Афера "злато" односи се на тврдње бившег амбасадора Босне и Херцеговине у Русији и бившег шефа Представништва Републике Српске у Москви, Гордана Милинића, да је пред његовим очима тадашњем премијеру Републике Српске Милораду Додику један руски бизнисмен уручио упакован килограм злата.

"Бобар банка" с друге стране, давала је кредите људима блиским врху Републике Српске, мада је знала да их никада неће вратити, те је из трезора те банке нестало десет милиона марака готовине, за које се не зна гдје су.

Хронична неефикасност у процесуирању случајева

Да се испита поступање Горана Салиховића, затражио је и Транспаренцy Интернатионал БиХ. Ивана Корајлић, портпарола ове институције истиче како је симптоматично изражена неефикасност у процесуирању случајева корупције и организованог криминала, најчешће повезаног с највишим политичким званичницима, гдје се представници правосуђа доводе у везе са осумњиченима.

"Заиста је забрињавајуће да у оваквој ситуацији у којој се правосуђе налази и са оваквим недостатком резултата дођемо у ситуацију да се тужилац Тужилаштва БиХ доводи у везу са директном опструкцијом и кориштењем утицаја за сопствену корист и на крају, подлијегањем под утицај онима који су укључени у афере доводи у рад комплетан рад тужилаштва. Не ради се само о једној особи, већ се доводе у питање резултати цијеле институције коју та особа води. Шта онда да радимо са свим аферама које можда сада нису у току већ су раније обустављене? Да ли то баца сјенку и на те случајеве?", каже Корајлић.

Правосуђе је, као и сама БиХ, састављено од стотина пропалих афера, сматра професор међународног права на Факултету политичких наука у Сарајеву, Зарије Сеизовић. И у овом случају се ради о тешко доказивим везама политике и правосуђа које, каже, сигурно постоје, те стање у правосуђу осликава примјером.

"Претходни државни тужилац је за ситуацију која се граничи са немогућом био готово па награђен само премјештајем у другу правосудну институцију, зато што је удобно заваљен у кафанску столицу, сједио са међународним дилером оружја који је био на црној листи, америчкој или међународној због својих веза са међународним подземљем. То је ситуација која се не би смјела десити нигдје", каже Сеизовић и додаје:


Зарије Сеизовић

"Што се тиче нове афере у коју је уплетен државни тужилац, не знам постоје ли индиције и докази, и не знам је ли крив за оно што му се ставља на терет. Знам да је покренут дисциплински поступак, али с друге стране имамо читав низ предмета поготово који се тичу корупције и организованог криминала, или веза бх. подземља преко ентитетских граница који завршавају неславно. Да ли због сложене административно-правне и правосудне структутре бивају 'пребацивани' с једног нивоа правосуђа на други, углавном осуда нема. Уколико у првостепеном поступку лице и буде осуђено, у другом степену буде правоснажно ослобођено, чиме се потпуно делегитимизира било какав 'напад' на њега по питању конкретне афере."

Из Тужилаштва БиХ одбацили су било какве сумње те најавили тужбе за клевету, преноси портпарол Борис Грубешић.

"Главни тужилац својим медијским иступима, већ је изјавио да постоји истрага у склопу предмета 'Павловић банка', која обухвата и Милорада Додика. Све остало, као наводни транскрипти, разговори и сл. су неистине, шпекулације и лажи трећих особа. Због изношења ноторних лажи и неистина, узнемиравања и обмањивања јавности, бит ће покренут поступак за заштиту од клевете", каже Грубешић.

Случај "Павловић банка" започео је подизањем кривичне пријаве Српске демократске странке, чији први човјек, Младен Босић, на могућу обуставу поступка против свог политичког опонента каже:

"Ако је тачно онда би се разоткриле многе ствари око функционисања ланца корупције и криминала у БиХ и у Републици Српској. Ми ћемо инсистирати да надлежни органи утврде тачност тих наводних транскрипата и да они који су учествовали у томе, ако је тачно, буду смијењени и поднесу одговорност."

Одговорност је управо оно чега у бх. правосуђу недостаје, каже професор Сеизовић.

"Сјетите се ситуације када су на слободу пуштена лица правоснажно осуђена за злочин. У свакој иоле нормалној држави врх правосудних институција који је био умијешан у тај 'правосудни скандал' би из моралних разлога био уклоњен на властиту иницијативу. Овдје се то није десило јер БиХ не познаје категорију морала у многим сегметима живота. Дисциплински поступци нису вођени и персонално су обје правосудне институције у свом врху остале идентичне", закључује Сеизовић.

Истрага као одговор на прозивку

Да постоји неслагање с радом правосуђа и начином на који завршавају највећи случајеви указивао је и министар безбједности БиХ Драган Мектић. Он од раније јавно прозива Салиховића, те тврди како је он "главни мешетар" у држави, као и да се Тужилаштво БиХ бави маргиналним стварима, а да нема истрага, а посебно пресуда у вези са организованим криминалом и корупцијом.


Драган Мектић

На прозивку је Салиховић одговорио истрагом у случају откривања валидности Мектићеве дипломе.

Ситуација се захуктава и наводним пријетњама хапшењем предсједници Суда БиХ Медџиди Кресо, па и министру Мектићу, те челним људима безбједносни агенција у БиХ, а иза којих опет наводно стоји Салиховић.

Расплет афере требао би донијети дисциплински тужилац, уколико, сматрају стручњаци, његов рад буде ван домашаја политичких уплива, а који су у правосуђу итекакао пристутни.

Извор: РСЕ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

XМЕН

11.08.2016 15:08

НЕМА НИШТА ОД ТОГА, ОВО МОЖЕ РИЈЕШИТИ САМО МЕЂУНАРОДНО ТУЖИЛАШТВО И СУДОВИ. ОВО У БИХ ЈЕ ОЧИГЛЕДНА СПРЕГА ВЛАСТИ И КРИМИНАЛА А ТУЖИОЦИ И СУДИЈЕ УЗИМАЈУ СВОЈ ДИО И ОНДА СЕ СВЕ ЛОМИ НА СИТНИМ ЛОПОВИМА А И ТО ЈЕ СВЕ ИЗФИНГИРАНО, КАО УХАПСЛИЛИ НЕКОГ ДА ПРИМА МИТО ИТД У СТВАРИ СВЕ ЈЕ ТО ДОБРО ОРГАНИЗОВАНА МАФИЈА СА ВОДЕЋИМ ПОЛИТИЧАРИМА НА ЧЕЛУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетмен

12.08.2016 14:01

Ре за XМЕН НЕ ПОСТОЈИ ВИСЕ ПРАВДА И ЗАКОН ДРУГАР ВЕЦ ИМТЕРЕСНЕ СВЕРЕ И ЦИЉЕВИ МОЦНИХ ЉУДИ И ВЕЛИКИХ СИЛА ТИ СУДОВИ ДОМАЦИ И СТРАНИ СУ СВИ КОРУМПИРАНИ ДО СРЗИ А НЕЦЕ ЈЕДНИ НА ДРУГЕ.ТАКАВ ТИ И ЈЕ И МЕДЈУНАРОДНИ СУД У СТРАЗБУРУ ОДБИЈЕ АПЕЛАЦИЈУ И НЕДАЈЕ ВАЛИДНО И ЗАКОНИТО ОБРАЗЛОЗЕЊЕ ЗАСТО ЈЕ ТО УЦИНИО......

Name

не може им нико ништа

11.08.2016 15:08

Занимљиво посматрати како Азра Милетић зсплати,а овај "баја" тужи за клевету?И занимљив тај оркестар државних тужилаца.Чим неко викне да не раде,да су корумпирани,да је извјештај о раду лош,одмах притисак на правосуђе.Добро су ово скројили за себе.Милина.Од више управне,суда за прекршаје,вјечних студената,доктораната из Травника или Витеза...добро смо прошли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

11.08.2016 15:25

А јој, не дирајте Горана, Бају и остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граданин

11.08.2016 15:33

Добро хоцете ли нам реци ко је пресрео те разговоре? Посто знам да су насе слузбе траљаве. И засто нпр ако је истина само Милу прате а гдје су остали "лопови" .? БиХ их је пуна а изгледа Миле једини. И хоцете ми реци да су у Фед сви постени. Мацдајте молим вас. Види се да је све ово добро плацено и изрезирано пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.08.2016 16:11

КЛИX...

Name

гуча

11.08.2016 15:49

Ево Додик домаћин на Гучи. Части Цецу и све званичнике народним парама из; Бобар банке, Банке Српске, Инвест банке, Шума Српске, Вода српске, Рдника Српске и тд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

салих

11.08.2016 16:30

и повео је Салиха, да се провеселе пре апса.

Name

x ре милос

11.08.2016 17:20

Боли њега врсњак за рају.

Name

доротеј

11.08.2016 17:57

Само једна ствар може ово ријешити.

Name

Цале

11.08.2016 19:10

Домацин Гуце нека га је стид и срам гдје троси паре од насе бједе и сиротиње!!!!

Name

цар.

11.08.2016 16:25

ЕЕ!тај Амбасадор Милинић' је геније! немогу веровати да тај паметњаковић има вид ;рентген вид !иток 3 до4 и слоја папира .иди не брукај се ЈАДОЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да се зна

11.08.2016 16:52

Ако има игде имало правде склоните банду висе са сцене јер се народу повраца гледајуци у њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

11.08.2016 17:57

Цоса Ностра им није равна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!

11.08.2016 18:55

Нема се циме Додик похвалити србијанском народу у Гуци. Мозе ако хоће да исприца како је купио вилу у Београду за милион ипо марака! Као фол диго кредит након године код Павловић банке!?! или пропаст Банке Српске или Бобар банке! Десетину година било десетак запослених на Аеродрому Требиње исисавали парице а аеродрома нема па нема... Могао би он о много цему. Мозда је у залости за пок.Копањом а мозда ће и да запева! Добиће и добар аплауз од цланова СНСД-а који су послани у Гуцу о троску енергетских предузећа РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

11.08.2016 19:49

Мектичу, хвала ти што постојиш и дајеш нам наду! Нека ти је Бог у помоћи и чувај се,то друштво је спремно на све!Жив и здрав био!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

11.08.2016 23:28

Зивјела револуција пролетери ентитета БИХ уједините се

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

12.08.2016 07:14

Лопов штити лопова!Шпирић се редовно састаје са Салиховићем и подмазује га и за себе и за Шефа Милу!Ово нема ни на Косову!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

12.08.2016 07:26

Ево примјера како се људи у невољи испомажу без обзира на националност. Србин, Хрват и Бошњак сложни као један. Ко то каже ко то лаже да у БиХ суживота бити не мере..??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

28.02.2019 21:59

Имам искуство да тузиоци и судије узимају мито, и да раде са адвокатима. Постеног цовјека нема нигдје.

ОДГОВОРИТЕ