Како ц́е Војска Србије помоц́и Алепу?

Русија рачуна на помоц́ Србије у достави хуманитарне помоц́и у региону сиријског града Алепа, саопштила је Москва, уз констатацију да су Кина и Србија прве дале званичну подршку руско-сиријској иницијативи. Истовремено се спекулише се да ц́е се наши војници нац́и и на ратиштима Сирије.

Србија 11.08.2016 | 07:44
Како ц́е Војска Србије помоц́и Алепу?
Након што се Министарство одбране Русије званично обратило војним ресорима Сједињених Држава и вец́ини земаља Европе и Азије и позвало их да се придруже руским напорима у извођењу хуманитарне операције у Алепу, почели су да стижу и конкретни предлози, а прве су се одазвале Кина и Србија.

Војни аналитичар Горан Јевтовиц́ на питање Спутњика откуд то да ц́е се српске снаге ангажовати у достави хуманитарне помоц́и у конфликту у Сирији — с којим, ако се изузме прихват избеглица, нисмо имали много везе — одговара да је у питању класичан потез из домена хуманитарног права.

„Имамо закон о мировним операцијама, али за сваку појединачну операцију под окриљем УН или ЕУ Скупштина доноси посебну одлуку. Министарство одбране нема такве надлежности. Влада може да донесе одлуку, али Скупштина свакако мора да је ратификује, јер када се ангажују војне снаге на хуманитарним питањима, па и цивилне, на конкретним ратним жариштима где се одвијају борбе, могуц́ност губитака је велика, све мора да буде у складу са државном одлуком“, каже Јевтовиц́.

Пензионисаног пуковника авијације Горана Јевтовиц́а питали смо и какву би помоц́ Србија уопште могла да понуди руско-сиријској коалицији у Сирији, јер Србија тренутно у сличним мисијама има око 330 војника и другог особља у шест мисија.



"Посебне снаге које би Србија могла да ангажује не постоје. Могу да се извуку из контингента који имамо, али он је симболичан. Поготово што су војне снаге ангажоване на мигрантској кризи, обезбеђују државне границе заједно са снагама полиције. Неке велике ресурсе Војска Србије нема, осим да упути материјалну, санитетску помоц́.

Али оно што стоји у саопштењу Министарства одбране Русије говори другачије. Они то дефинишу као хуманитарну операцију, а то је широк појам. Она може да има и борбени аспект, током извлачења цивила из зоне борбених дејстава у зоне безбедности, супротна страна може да крене у злоупотребу, па се хуманитарна операција може претворити у борбену“, упозорава пуковник Јевтовиц́.

Међутим, некадашњи председник републике и српски министар одбране Борис Тадиц́ каже да Војска Србије не може да учествује у мисији која подразумева извлачење људи из места у којима су у току операције, јер у таквим мисијама може да учествује само у окриљу Уједињених нација.



"Србија може да учествује само у мировним мисијама и операцијама, укључујуц́и и операције наметања мира само ако су под резолуцијом Савета безбедности УН. Ово је операција која није под таквом резолуцијом и тако нешто није немогуц́е“, каже Тадиц́.

Он објашњава да Србија у тренутним околностима у Сирију може да пошаље санитетски материјал, завоје, газе, односно само оно што не може да буде злоупотребљено. Све остало, што би могло да буде злоупотребљено, не може бити предмет такве подршке, каже некадашњи Министар одбране.

"Драго ми је да Влада Србије разуме да наша земља мора да учествује у међународним мировним мисијама, иако су у мом мандату критиковали такву политику, говорец́и да Србија пре свега треба да шаље своју војску на Косово и Метохију. Видим да они своју војску више не шаљу тамо. Не помињу ни Резолуцију 12 44 у том смислу, а толико су нас критиковали. Упозоравам владу да и у овој операцији може да пошаље само санитетски материјал и оно што може да користи људима за лечење, а никако за некакву злоупотребу“, каже Тадиц́.

Иначе, и поред више покушаја, Спутњик у Војсци Србије није успео да сазна који вид хуманитарне помоц́и ц́е Србија упутити руско-сиријској коалицији у Сирији, која последњих дана покушава да заштити становнике разореног Алепа.

Подсец́амо, Министарство одбране Русије јавно је изразило захвалност Кини и Србији, које су прве дале подршку руско-сиријској иницијативи за спровођење хуманитарне операције код Алепа.

„Очекујемо даље практичне кораке војних ресора поменутих држава у подршци руским напорима за пружање хуманитарне помоц́и угроженом становништву“, наводи се, између осталог, у саопштењу из Москве.

Извор: Спутник

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зумба

11.08.2016 06:04

Руси покусавају да увуку сто висе земаља у оно сто су урадили.Када су бомбардовали онда нису никога питали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свашта

11.08.2016 06:44

Посматрајући ове призоре имам осећај да се ОВО не да санирати! Шта лудаци све направе, а и друге толико оптерете, грозна ствар.

Name

уморан цовјек

11.08.2016 07:31

Ста се Тадиц уплеце гдје му није мјесто. Он је своје одрадио 'толико има памети и знања.' Нека се стиди својих уцињених дјела. Лос је примјер показао се негативно у свом мандату.Склони се спута!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре уморан цовјек

13.08.2016 06:50

Браво! Да је било све у реду,као сто није, неки ликови никада не би били, оно сто су били. Све док нико не пита,колико си зарадио а колико си урадио,ста си имао а ста имас? Одакле ти? Бице " способних" и "паметњаковица".

Name

И ето

11.08.2016 17:49

И то онда тих буда у србију, оно сто су други закухали нека сами сада и охладе

ОДГОВОРИТЕ