Све више спортиста на страначким листама

Све више спортиста се налази на листама политичких партија за локалне изборе у Републици Српској.

Република Српска 10.08.2016 | 20:36
Све више спортиста на страначким листама
Један од њих је и атлетичар са инвалидитетом Душко Тадић који се кандидовао за градоначелника Бањалуке испред Прве странке Српске. Млади атлетичар истиче да су га потези садашњих политичара натерали да се активира, јер нису успели да реше проблем са којима се суретао.


 
"Идеју сам добио из више разлога. Највише ме мотивисао тај што су поједини људи који треба да одлучују о спорту изјавили да су немоћни да се боре за нас, и да смо ми спортисти препуштени сами себи. Такође, разлог је и тај сто нисам један од оних који ће само скупљати гласове за појединце и чекати да се они смилују да нас погледају, а да не причам о решавању проблема. Зато сам пришао групи истомишљеника који верују да се у свим сферама друштва нешто може променити",  истакао је млади атлетичар Тадић и додао:

"Имамо план да заједничким залагањем за почетак променимо ситнице које су реалне и не захтевају много, јер грађанима више не требају обећања, већ конкретна деловања која неко коначно мора покренути".

На листама партија у Бањалуци, али и у осталим градовима Српске су бројни бивши и садашњи спортисти. Капитен фудбалског клуба Борац Борис Распудић је на листи Социјалистичке партије, као и Саша Пурњага директор Нанбудо Центра, те Чедо Шеварика председник ФК Напријед. Бивши тренер рукометног клуба Борца Стојан Атлагић је на листи Народног демократског покрета.

Социолог Иван Шијаковић истиче да су бројни разлози због којих партије кандидују спортисте.

"Разлози за све више спортиста на страначким листама су двојаки а преовладавају наравно интереси. Партије желе да њиховим ангажманом добију препознатљива лица која могу освојити гласове посебно у локалу. Такође, желе да пошаљу поруку да се брину о свим сферама друштва па и спорту што најчешће није тачно. То је њихова демагоија, јер су резултати клубова најбољи пример колико се пажње посвећује спорту и колико се води брига о спортистима", истиче Шијаковић.

Лоша финансијска ситуација тера спортисте у политику

Шијаковић, такође, напомиње да је и лоша финансијска ситуација натерала спортисте да се упусте у политику.

"Сигурно да се већина спортиста плаши за будућност. Они у уласку у политику виде шансу да се домогну положаја јер није тајна да су онда ближе новцу и утицају на њихову расподелу. Локалне заједнице улажу у клубове на свом подручју, а ако сте на положају онда је лакше добити оно што желите. Такође, бивши спортисти виде шансу да кроз политику и одборничка места лакше уђу на руководећа места у клубовима како би дошли опет до новца. То је просто интерес и мало је они који улазе са жељом да нешто стварно промене и да реше питања која муче спортисте",  додао је Шијаковић.

Петковић: Без препрека за кандидатуру

Генерални секретар Фудбалског савеза Републике Српске Родољуб Петковић истиче да законских препрека за учешће играча на изборима нема

"Са правне стране нема никаквих препрека да бивши и садашњи фудбалери буду на листама. УЕФА и ФИФА имају јасан став око немешања политике у њихова тела. Клубови и савези се не смеју бавити политиком али појединци имају право учешћа", истакао је Родољуб Петковић.

(ЕуроБлиц)
(Фото: ЕуроБлиц / РАС Србија)

Коментари / 0

Оставите коментар