Рио: Да ли ће Кељменди бити суспендована?

Међународна џудо федерација (ИЈФ) саопштила је да нова олимпијска шампионка Мајлинда Кељменди, која је у Рију освојила злато наступајући за самопроглашену Републику Косово, одбила допинг контролу непосредно пред почетак Игара. Питали смо ИЈФ шта се заправо десило, и да ли ће је суспендовати. Ево њиховог одговора.

Свијет 10.08.2016 | 11:35
Рио: Да ли ће Кељменди бити суспендована?
Писмо "Блицу" стигло је из кабинета председника Међународне џудо федерације, Маријуса Визера, а у њему је читав случај овако описан:
 
"Ненајављени допинг тест организован је 16. јуна 2016. у тренинг кампу Сан Сипријен у Француској. Контролорка је имала списак француских спортиста на том месту, па се изненадила када је тамо срела и стране џудисте. Она је одлучила да тестира и странце, тако што ће прво затражити њихове резултате у џудоу, како би тестирала најбоље светске спортисте.

Тренери неколико репрезентација су били изненађени процедуром ове контроле и тражили су савет од ИЈФ-овог специјалисте за питања антидопинг контроле. Она је, опрезно, рекла да, на основу онога што је могла да чује од њих, тренери немају обавезу да подвргну спортисте у таквим условима.

Имајући исте сумње, неки спортисти су дали своје узорке на контролу, а неки, попут Мајлинде Кељменди или Немице Мартине Трајдос, нису. Када је председник ИЈФ-а Маријус Визер обавештен о овом случају, донео је одлуку да сви спортисти који су тада решили да не дају узорке, буду тестирани следеће седмице. И, сви ти резултати су били негативни (није пронађен никакав допинг).

Процедура која је (од стране француских анти-допинг власти) покренута само против Мајлинде Кељменди, и то док други спортисти нису добили никакве информације о нечем сличном када се о њима ради, тренутно је у току. Надамо се да ће та процедура поштовати права спортиста", закључује се у писму из канцеларије председника Међународне џудо федерације.

Паралела са "случајем Троицки"

Виктор Троицки је 2013. суспендован на чак 18 месеци јер "није испоштовао антидопинг процедуру" на турниру у Монте Карлу. За разлику од Мајлинде Кељменди, он је дао један узорак одмах, а други сутрадан. Ипак, одбијање да у потпуности испоштује процедуру коштало га је годину и по дана забране не само учествовања, већ и приласка тениским мечевима. Овако је о томе говорио наш олимпијац 2013:

"Осећао сам се заиста очајно пре, за време и после меча првог кола против Јарка Ниеминена. Одабран сам да дам урин и крв после сусрета и отишао сам до допинг контролора после туширања и истезања. Дао сам узорак урина и рекао доктору да се осећам заиста лоше и да мислим да би давање крви погоршало стање. Увек се, када ми узимају крв, осећам лоше, а тог дана сам мислио да ћу завршити у болници. Докторка која је била на лицу места ми је рекла да заиста делујем бледо и болесно, те да могу да прескочим тестирање ако напишем ИТФ-у писмо у коме бих објаснио целу ситуацију. Издиктирала ми је шта да напишем и пустила ме, без да сам дао узорак крви. Била ми је веома од помоћи, пуна разумевања", започео је своју причу Троицки, додавши:

"Сада сам оптужен да сам одбио да урадим тестирање крви и то без објашњења. Ово је ноћна мора. Био сам 100 одсто сигуран да је све у реду, баш као што је то био случај и са мојим тренером Џеком Ридером, који је био у контролној станици за допинг заједно са мном, бар током половине читаве процедуре. На истом том месту сам дао крв већ следећег јутра. Оба резултата, и тестирања урина и тестирања крви, била су негативна, односно потпуно чиста", рекао је Троицки, који је и поред оваквог следа догађаја суспендован на 18 месеци.

Извор: Блиц
Фото: Тањуг/АП

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цица

10.08.2016 11:10

Па наравно да неце.Није она Рускиња или Српкиња.То це ЗЛИКОВАЦ Таци пплатити ако није вец одрадјена уплата као сто и све одрадјују.Зивела СРБИЈА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубоморци

10.08.2016 11:47

Цитајте мало боље. Није ни требало њих да тестирају и нису морали давати узорке. Следеце седмице су сви били негативни. Ста вам није јасно осим сто сте љубоморни?! А никакве слицности са Троицким. Он је знао да це бити тестиран о она није знала и допинг тест је био за домаце а не за странце и могли су одбити. Зар вам је толико криво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

10.08.2016 13:42

Логицно, гаце се истресају једино над Србима и Русима

ОДГОВОРИТЕ