Нобеловци одушевљени млађаним Филипом

Три добитника Нобелове награде и бројни професори са престижног универзитета Харвард једногласно су оценили да рад београдског студента Филипа Бошковића (20) заслужује највеће признање.

Србија 09.08.2016 | 22:50
Нобеловци одушевљени млађаним Филипом
Овај талентовани студент треће године Биолошког факултета у Београду освојио је престижну награду "Степхен Куффлер" која је највеће признање које научник тих година може да добије,пише "Нова економија".

У мору суморних вести, хронике и политике, лепа вест попут ове морала би да одјекне попут експлозије. Награда "Степхен W. Куффлер" коју додељује Мађарска академија наука уз финансијску подршку Европске комисије припала је баш једном студенту Београдског универзитета, који је до фантастичних резултата путем истраживања дошао без иједног јединог уложеног динара.

Филип је две године радио на пројекту који је за циљ имао испитивање интеракција јоноизмењених форми зеолита типа А са ДНК молекулима, карактеризацију процеса и испитивање термодинамичких параметара и кинетичких механизама, као и примену резултата у молекуларно-биолошким методама.

Шта је то тачно "нобеловац" објашњава за "Нову економију".

"Почетна идеја нам је била да изолујемо ДНК за потребе медицине и биологије, а како бисмо то урадили вратили смо се теоријским коренима. Током рада смо схватили да исти процес може да се искористи за стварање биосензора, што може да буде од велике користи у даљем развоју науке", каже Филип.

Почео је да се бави овом темом док је још био у средњој школи и без иједног уложеног динара, користећи опрему лабораторије Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, постигао је толико добре резултате да је комисија месецима разгледала пријављене радове и решила баш њега да награди. Комисију су, између осталих, чинила три добитника Нобелове награде, професори са Харварда и чланови Америчке академије наука.

"Ово је пре свега велики подстрек, јер награда подразумева 800.000 форинти, или око 2.000 евра, а то је новац који мора бити уложен у даљи развој пројекта и тиме ћу се бавити наредних годину дана. Уједно је ово и велика част, јер је реч о заиста престижној награди која је за наш ниво нешто најближе Нобеловој награди", каже млади научник.

Отићи ће да би се вратио

Филип сада планира да путује, а кад се врати одмах се враћа даљем раду. Планира да заврши студије овде, па да мастер упише у иностранству, а на питање да ли би волео да каријеру једног дана настави у Србији одговара потврдно.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар