Мајке преживљавају хорор у породилишту

Мањак медицинског особља, крвава и поцепана постељина, стари и рђави тоалети, те пропали подови и зидови, услови су у којима са бебама леже породиље.

Република Српска 09.08.2016 | 21:50
Мајке преживљавају хорор у породилишту
Искуства мајки већином су драматична, свесне су, кажу, да породилиште није хотел, али не мора бити ни подрум. У бањалучком породилишту раде три педијатра и два специјализанта, што је, сматрају, породиље, премало. Оне се жале да не добијају довољно информација о бебама, на нељубазност педијатара, као и на лоше хигијенске услове.
 
Много лоших утисака са Паприковца носи и Бранкица Раковић, која се недавно продила.

"Када сам замолила педијатра да ми понови шта је са бебом, јер га нисам добро чула, почео је да виче, а ја да плачем. Галамећи је објашњавао како иде из треће смене и да много беба чека на њега", испричала је Бранкица.

Додаје и да жене леже на поцепаним чаршафима са крвававим флекама, али да сестре немају довољно постељине да би је редовно мењале.

"Чистачице и сестре се труде да све изгледа најбоље од најгорег с чим располажу. Шести дан боравка замолила сам сестру да промени постељину, али она ми је показала подеране плахте и рекла да нема. Знају и оне да треба чешће мењати чаршафе, али немају боље", каже Бранкица.

Да недостатак лекара утиче на квалитет посла, уверила се и Наталија Ц. Два пута се порађала и оба пута јој је, каже, остала постељица, те су је тако отпустили из болнце.

"Други пут сам им скренула пажњу, докторица је била груба, галамила како зна свој посао и опет поновила исту грешку. Још сам добро прошла, јер сам на време отишла на контролу, али тај дан се због истог проблема јавила и мајка са јаким боловима и температуром", препричава Наталија, додајући да је била толико љута због немара, да је хтела да их тужи.

ДРИП: Мајке не добијају довољно информација о бебама

Све ово оштро осуђују и из Удружења друштва родиља и породиља, наглашавајући да им се много мајки жалило на лош однос особља према њима.

"Мајке се често жале, говорећи да не добијају информације о бебама, чак и онда када су деца болесна", каже Наташа Глигорић из ДРИП.

Из бањалучког породилишта одговарају да раде на побољшању услова. Начелница Клинике за гинекологију и акушерство Весна Ећим-Злојутро наглашава да је породилиште неколико пута кречено и да су мењани подови, али да великих санација није било.

"Програм реконструкције породилишта и операционих сала је у току. Набављена су два операциона стола и лампе, транспортна колица, аспиратори и колица за лекове", изјавила је Злојутро, не коментаришући однос особља према породиљама. Нагласила је једино да нису имали званичних притужби.

Цвијановић: За реконструкцију 200.000 КМ

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић посетила је недавно породилиште и најавила реновирање.

"Видели смо да је неопходно изменити подове, за шта ће бити издвојено до 200.000 марака", истакла је она. Премијерка није прецизирала кад ће да уследи реконструкција, тако да будућим породиљама остаје само да се надају да ће то бити што пре.

Извор: Блиц
Фото: бањалука.цом

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Пале

09.08.2016 20:33

Замислите онда ста је у болници Касиндо

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацијент

09.08.2016 21:26

Осим лосих градјевинских услова, у породилисту у Касиндолу особљу свака цаст на љубазности и струцности. Све похвале

Name

Босанац

10.08.2016 03:37

Касиндо је гори од Аушвица, оно нема ни у Руанди. Имам неколико рођака који тамо раде, своје родитеље возе у Сарајево, а не дају проговорити како је код њих срање. У стању су се побити ако кажеш нешто против њихове болнице/штале, и господе која су их позапошљавала на основу партијске књижице и 10 хиљада марака "на кафу"... једноставно несхватљиво да оно постоји у срцу Европе у 2016-ој години. Препоручујем свим породиљама да се спреме и за Сарајево или Тузлу, нека муж послије сређује потврде да се ослободе плаћања (један папир из здравственог, готов за 15 минута). За здравље дјетета не треба ризиковати, па и кад би пјешке ишли до болнице у Хонг Конгу. Дјеца често покупе инфекције у неусловним породилиштима, послије цијели живот испаштају. Бојкотоват стоку док се не науче памети. Амбуланта у Касиндолу пређе 25 километара дневно, у налогу написано 300, и потрошено 45 литара горива, сервис им "уградио" нове амортизере (случајно од Голфа 5), и некако успио "намонтирати" нове гуме 195/65-15 (опет грешком од Голфа 5) умјесто 205/70-16???????

Name

јован

10.08.2016 06:58

Стварно прицас глупости.. Не казем да је условно,далеко да је игдје добро. Моја супруга се два пута породила у Касиндолу, сви су јој помогли,љекари су били дивни.Докторица која је породила је била одлицна зена,ни једним гестом није ставила до знања да је треба неко цастити или ста вец.Ја сам цастио кад се породјај заврсио, цастим и фризера да не бих доктора. Није сјајно ево ни у БЛ,која је за КАсиндо веле болница ал гинекологија у КАсиндолу је сва реновирана и средјена,ко не вјерује нек додје и нека се увјери.

Name

Замисљам

10.08.2016 12:06

СТАЛА!!!!

Name

Лорна

23.08.2017 12:13

Породила сам се прије мјесец дана у Касиндо болници...одјељење гинекологије је реновирано, породјајна сала такодје, мозда ми је цак и боља од оне на Паприковцу (прво дијете сам у БЛ родила)...особље као особље, свуда има и добог и лосег народа...сто се тице цасцавања доктора...супругу нисам дала да цасти ону др која ме доцекала то јутро...била груба, дрцна и јако непријатна...сва среца ја сам се породила за неких 45мин од самог доласка у болницу и све је просло како треба па је нисам морала дуго ни гледати...др ни један не трази новац да се разумијемо ми смо ти који им трпамо у дзепове...ја сам поцастила др који ми је водио трудноцу, јер он је био свих девет мјесеци присутан а не надркотик господја...Сто се тице бањалуцког породилиста, није бас све тако црно а поготово не овакав наслов као сто је...ево нпр ја сам јуцер дијете одвела на вакцину у Истоцно Сарајево и др је милион пута поновила како је она уморна а о дјетету није ријец проговорила...

Name

ПОСАВАЦ

09.08.2016 20:36

Треба под хитно да неко озбиљан истрази ово сто се догада са јос неродјеним становницима Републике Српске и њиховим храбрим мајкама које их доносе на овај свијет трпеци цак и понизења сваке врсте управо од оних који би требало да им највисе помогну. То најбоље знају младе мајке и будуце мајке. Треба спровести једну озбиљну АНКЕТУ и питати породиље ста не ваља у садасњем систему и ста под хитно треба мијењати . Ако се ниста не уради неце бити ни просте репродукције, сто из страха од хорора који влада у породилистима, сто од економске исцрпљености и троскова за потребне и непотребне прегледе и налазе које гинеколози тразе и то углавном на приватним ординацијама. Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем лаже

09.08.2016 20:51

Ја сам седам дана на федерима од душека ране добила по ледјима.Сестре лупају кломпама кад иду ходником то је ужас ока не можеш да склопис.горе све треба ново од радника до намјештаја.опреме.И нових ПРАвила

Name

мухамер

09.08.2016 20:58

Нису подмазали...

Name

Ре

09.08.2016 22:51

Али људи моји тако је свагдје и свакој установи у РСу па скоро је све за отпада па пљацка и угњетавање бједе траје вец деценију и висе. Зато гласајте за исте да то доведу до краја тј. да побију ово сиротиње сто је остали.

Name

Комунист

10.08.2016 10:42

У садасњем систему неваља ниста и не функцијонисе ниста једино лоповлук и зато га под хитно треба унистити а под хитно градити неки нови систем у коме се мора знати ста ко ради и ко какву обавезу има и строго казњавати нерад и лоповлук.У западним земљама мито је непознаница а код нас је свакодневница.Треба донијети закон ко је у миту и корупцији казна вјесањем па би видјели да ли би се ико усудио красти и богатити се на рацун другога.

Name

xмен

09.08.2016 20:50

Ти подови у породилисту су тема вец дуги низ година. Али премијерка је тек то недавно видела....и схватила да је потребно замјенити подове. Узас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

09.08.2016 20:53

Све ово је тацно, ако не и горе, услови катастрофални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

09.08.2016 21:04

А ста казе Министар Богданић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блуцанка

09.08.2016 21:41

Породила се 1999; и тада је било драматично, идиотски примјењен пројекат "бабy фриендлy",купатила неусловна у сваком погледу, кревети већином неисправни и као такви врло неудобни породиљама, мањак особља јер пројекат није имплементиран како треба,него онако да њих пар заради од њега и без икакве одговорности и бриге за породиље. И још пуно,пуно озбиљних замјерки које се памте годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

09.08.2016 22:02

Не бих никага да браним, али да ли је нормално да у РС имамо најмање доктора по глави становника!? То није оправдање за некултуру и незнање појефиних, али мало је доктора и мед.сестара с обзиром на обим посла. Дезурства су теска и дуга. Плате касне, услови у којима се ради су катастрофални... Здравство је унистено изнутра, СНСД-ДНС криминалци су покрали све зиво... А бице јос и горе, јер доктори и мед.сестре сада масовно бјезе у Аустрију и Њемацку. У БЛ неце висе остати нико да лијеци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

10.08.2016 12:03

Ово је тек поцетак катастрофе која нас оцекује, погледај и остале институционалне области, све се урусава изнутра. Сто је најгоре ми немамо економију која нас мозе спасити.

Name

АААА

09.08.2016 22:22

Па људи има ли и једна једина нормална ствар, у било цему. Ово је опста катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.08.2016 01:53

Нико није навео колико доктори и на који нацин тразе новац. Уколико их не поцастите, а та цаст није испод 500км, онда су невјероватно груби и јос пустају мајке да се пате на столу све док неко од породице не поцасти љекара....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

10.08.2016 07:31

Не генерализујте

Name

Комунист

10.08.2016 10:23

Бањалуцка болница је муцилисте за сиромасне зене ако немају новац морају да пате и умиру на мукама,па људи то је горе него Логор у Јасеновцу.

Name

Галеб

10.08.2016 03:19

Гдје је оплацкано могу болнице И сколе да буду златне када лпацкаси И криминалци врате оплацкано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

10.08.2016 11:54

Хоце, хоце, вратит це....само јос мало

Name

Требава

10.08.2016 04:15

Имамо Републику Српску то је важно пусти болницу крају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма наравно

10.08.2016 11:52

Тако је, РС је битна макар сламу јели!

Name

мила

11.08.2016 07:39

Идите у БиХ нико вас заустављати неце па тамо зивите у раскосу а нама нека насе Републике Српске са свим њеним врлинама и манама

Name

Хмм

10.08.2016 04:34

Подстицу наталитет, стоп бијелој куги...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

10.08.2016 11:49

Иде то у добром правцу,..

Name

Љиљана

10.08.2016 05:39

Однос љекара према породиљама катастрофа,не појављивати се без новца инаце сте препустени судбини ста буде бице.Одјел прљав,визите су смјесне,послије порода остављена постељица одговор је немогуце добити уколико успјете питати несто,Пород на Паприковцу никад висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудно

10.08.2016 11:46

Бањалука би требало ипак да је неки град, какво је тек стање у осталим породилистима или боље рецено сталама

Name

Јана

10.08.2016 06:06

Једног 09.јануара, породих се након 14х лезања у радјаони. Кад сам тразила да ми дају мало воде, мед,сестра или бабица ми је рекце: Немам ти из цега дати... Нема компреса, нерадна су вец три дана (06.-07.-08.јануар) био је Бозиц и празници. Нико није требовао... У Аустрији се, рецимо мозе попити кока-кола на столу за радјање, а код нас?!?! Нема компреса у радјаони, нема сприце, нема људске руке да ти из ње да 2-3 капи воде. Исто ми се десило на одјелу, кад сам тразила да ми промјене крваву постељину, нема цистих били су празници. Толико о болници, систему и бризи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комунист

10.08.2016 10:10

Болница на Паприковцу није болница него мртвацница.

Name

ре.Јана

10.08.2016 11:43

Ма хајде бице боље, некад, неком,...јос мало па нестало

Name

проф

10.08.2016 12:55

Јос је то добро.бит ЦЕ много горе радјат се по двористу јер вец сад нема разлике измедју двориста И болнице

Name

Дајте људи

10.08.2016 06:56

Риба од главе смрди, пустите јадне раднике на миру. И они су понижени преко сваке мјере. Зна се ко млати паре у здравству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лактаси

10.08.2016 08:03

Јадни радници за све су они криви криви су и кад доктор не добије паре од пацијента

Name

Никола

10.08.2016 14:48

Мозе се људски понасати према пацијенту. Није моја зена или неција друга крива сто сестра није добила плату или је неко криво погледао. Нек осигурање не буде обавезно па цу ја своју зену радо одвести негдје друго да се породи ко господја. Питање је ко би се ту уопсте лијецио и порадјао да нам не одбијају од плата за здравствено. Ја први не бих, не зато сто су неструцни, напротив, него засто да ме неко за моје паре понизава и на мени се изивљава. Овако цутис и трпис кад си будала као и остали.

Name

добро

10.08.2016 07:15

Ако вец не мозе - Богданиц за Нобела, онда га барем кандидовати за мистера олимпије ...... па ста - пролазе код нас и веце перверзије од ове предлозене!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

10.08.2016 08:59

Срамота да доктори узимају мито,написите нам колко све коста посудицемо и уплатити ал дај да се осјецамо као зене,није ли нам то најбитнији дан у зивоту??

Name

ДЕ ГОТХИА

10.08.2016 08:51

ХА,ХА, ХА!!! БОЖЕ ДРАГИ ШТА РАДЕ ОВОЈ НАШОЈ ОПОЗИЦИЈИ ОВИ ИЗ СНСД-а. МИНИСТАР БОГДАНИЋ У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ ПОСТАВИ ЗА НАЧЕЛНИКА ГИНЕКОЛОГИЈЕ ИСТАКНУТОГ ЧЛАНА СДС-а И САДА МОРА ДА СЕ БРАНИ ВЛАСТ - ИЛИ НАЈМАЊЕ ДА СЕ МУДРО ЋУТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лактаси

10.08.2016 11:08

јесте све је то тако али је тацно и да су избори ту па неко неком пакује

Name

СДС

10.08.2016 16:03

Ово сто Ећимова прича је прије двије године набављено за гинекологију, начелник био Савић из ГО СНСД. Био му Радојчић на отварању. Чисто да се зна, она ће добити подове али 'пролонгирано'.

Name

РАЈНА

10.08.2016 09:20

Битно је да љекари имају свој самостални Синдикат , који их штити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

10.08.2016 11:11

Ста им све смета.3 или 4 дана није много,могу издрзати.За здравство просјецан градјанин издваја 30 км мијесецно,тако да су услови у здравству супер какви би могли бити.Ако хоце ликсузан породјај нека уплате 10.000 еура и породе се у болницама у љубљани грацу бецу трсту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.08.2016 11:35

Како си ти само паметан, браво геније

Name

Херцеговац

10.08.2016 11:50

Босанац на апаратима. Опет си прескоцио терапију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

10.08.2016 13:24

Дадо зелим ти да ти се зена,сестра породи у ГАК Паприковац,па онда им реци да су супер услови,нема везе крвава,подерана,прљава постељина,нема везе сто те пусте да сама радјас бебу која излази на задак па једва презивите,па оставе постељицу....луксуз???

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

10.08.2016 16:21

То вам је Додик крив све,само и даље гласајте за њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

максим

10.08.2016 17:13

Ај са својим странацким коментарима сте досадни.Неби било боље ни са неки други или треци на власти зато сто се народ пустио ко риба низ воду и трпи ко под анестезијом .Да би се несто помјерило на боље потребан је притисанк јавности на власти (немислим ни на какве протесте) и веце критике.Новинари мало висе да упере камере у болнице и полицијске станице.Кога брига висе за политицаре продје нам зивот слусајуц афере а љеба све мање и свега осталог.У памет.

Name

Боки

10.08.2016 18:08

За разлику од других одјела ГАК је доста издвојена и могу да буду бахатији него други. Шта мислите зашто не пуштају мужеве да буду присутни на порођају, па било би пребијених доктора и сестара више него породиља на крају. Жене ћуте из страха да им се ообље не освети на дјетету које им је на милост и немилост. Осим ако сте "битна" онда око вас облијећу ко анђелчићи. Није ово само СНСД проблем, ово предатира много уназад и мислим да нема горег сектора у нашем здравству од ГАК. Знам да нема новца за пацијенте када већ савјетници министара за узбрдо путују у Кину на семинаре о пропуху, али није све ни у новцу. Само мало њежности и простојности према породиљама било би дуга прича, то не кошта. Са Паприковца од краја рата слушам само лоше ствари о тој ГАК, а и сами смо прошли кроз шиканирање горе (потврђене приче).