Ниједна казна за љекарске грешке

Казне за здравствене раднике у Републици Српској који несавјесно лијече пацијенте или су се на неки други начин огријешили о њих досежу и до 10.000 марака, али ни за једног медицинара још није утврђено да је прекршио права обољелих.

Република Српска 09.08.2016 | 08:23
Ниједна казна за љекарске грешке
Здравствена инспекција је протеклих година забиљежила тек неколико жалби пацијената, за које се касније успоставило да су неосноване. У инспекцији објашњавају да су кажњиви сви случајеви у којима су пацијенту ускраћени доступност здравствене заштите, људска права, информисаност или ако се догоде пропусти у листама чекања на операције и прегледе.

Санкције су предвиђене и за нарушавање приватности, као и за пропусте у вођењу документације пацијената. Уколико неко од здравствених радника у РС прекрши права пацијената, може добити казну од 1.000 до 10.000 марака.

Главни републички здравствени инспектор Десимир Миљић каже да сваки грађанин има право да здравствену заштиту остварује уз поштовање највиших стандарда.

"Здравствене установе сваком пацијенту морају обезбиједити приступ услугама, увид у медицинску документацију, у листе чекања за хронична стања и трошкове лијечења" каже он.

Пацијент који је незадовољан услугом може поднијети приговор директору установе и то у року од осам дана.

"Директор је тада дужан 15 дана од подношења приговора утврдити све битне чињенице и донијети коначну одлуку. Пацијент ако није задовољан одлуком директора или ако директор у прописаном року не одговори, може покренути спор у надлежном суду" објашњава Миљић.

Ипак, у протеклим годинама, како истиче Миљић, није забиљежено више жалби.

"Било је тек појединачних жалби пацијената, али је накнадно утврђено да оне нису биле основане" казао је Миљић.

Свим незадовољним пацијентима Миљић савјетује да се прво обрате директорима болнице или дома здравља, јер су они и одговорни да прате рад медицинара и против њих предузму дисциплинске мјере.

Директор болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић каже да су у посљедње четири године у тој установи имали тек четири примједбе пацијената, од којих се једна односила на лоше стање у цијелом здравственом систему.

"Једна породица жалила се да је њиховом дјетету пружена неадекватна помоћ. Покушали смо да им одговоримо, међутим, цијели случај је отишао на судско рјешавање, јер нису били задовољни одговором" прича Тодоровић.

Додаје да су преостале друге двије примједбе брзо ријешене.

"Неких већих примједаба нисмо имали. О томе свједочи и податак да годишње лијечимо око 12.000 људи, а да смо за двије године имали четири примједбе" истакао је Тодоровић.

Према његовим ријечима, те замјерке су се углавном односиле на одређене процедуре лијечења, зашто ЦТ или преглед магнетном резонанцом морају заказивати писменим путем у Бањалуци и зашто те прегледе чекају мјесец.

У Универзитетском клиничком центру РС кажу да су сва питања у овој области регулисана њиховим Статутом, Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, као и Правилником о раду УКЦ РС.

"Нашим актима предвиђене су процедуре за све раднике, те сваком од њих може бити изречена опомена, новчана казна, па и прекид радног односа, сходно тежини учињене повреде на раду", истичу у овој здравственој установи и додају да су у посљедњих пет година спроводили 25 тих процедура.

Казне и за установе и пацијенте

У Инспекторату Републике Српске кажу да за ускраћивање права пацијентима постоје прописане новчане казне и за здравствене установе, и то од 10.000 до 100.000 марака, а за одговорно лице у установи од 1.000 до 20.000 КМ.

Поред прописаних права, закон и пацијенту намеће обавезе, као што су поштовање кућног реда установе и здравствених радника и за њихово непоштовање може добити казне од 100 до 1.000 марака.

Казне за несавјесно лијечење:

у Републици Српске од 1.000 до 10.000 марака,

у Федерацији БиХ од 250 до 1.500 марака,

у Брчко дистрикту од 500 до 1.500 КМ

Шта је све кажњиво?

- Ако је пацијенту ускраћена здравствене заштита

- Ако су ускраћени људска права и информисаност

- Пропусти у листама чекања на операције и прегледе

- Нарушавање приватности

- Пропусти у вођењу документације пацијената

Извор: Глас Српске

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

пацијент

09.08.2016 09:11

Како доказати несавјесно лијечење, кад се на суду појављују судски вјештаци медицинске струке, који истовремено и раде у здравственим установама, а који не желе да се замјере својим колегама. Дакле, у овим околностима, не можемо имнати објективан налаз судског вјештака медицинске струке, који не поступа објективно и непристрасно. Бијељинска болница је пуна таквих примјера, али нажалост, нико од нестручних љекара не одговара за пропусте у њиховом раду. Такође, инспекција врло добро зна ко од љекара специјалиста има код куће непријављене ординације, гдје "одвлаче" пацијенте, прескупо наплаћују своје нестручне прегледе, али им нико " не стаје на пут", тј. нико их не кажњава за овакво незаконито понашање. Бијељински љекари специјалисти се усавршавају само у узимању новца од пацијената, а у струци се не усавршавају, упркос спознаји да је медицина наука која се свакодневно развија. Дакле, узалуд нова болница и апарати кад нам у новој болници раде исти љекари који су својим нестручним, бахатим и непрофесионалним понашањем, које нема везе са Хипократовом заклетвом, довели до непотребних смртних исхода пацијената или непотребних компликација. Не требали они нама такви какви јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал

09.08.2016 09:23

Свјет је крут,људи су антилопе и зебре а сви остали на функцијама и у државним фирмама вукови,лавови,хојене....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хипократ је го

09.08.2016 09:33

Није правда једнака за све, и нусу хумани они што се хуманошћу доказаше, већ они што се сами прозваше, ради лични интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццвбн

09.08.2016 09:56

Много је смртни исхода због погресног лијецења, ал да бисте то доказали потребно је судско вјестацење које собзиром да се радило о болесној особи са дијагнозом увек даје и сансу том љекару да се извуче. Код нас је то немогуће. Нпр. Жену су лијецили од сецерне болести у болници- давали јој инсулин, отпустили куци без такве терапије и јасно. Сем, Бањалуке донекле остале останове и услуге су али гали.

Name

Бијељина

09.08.2016 09:47

О каквој се казни пише то су небулозе, њима није битно битно је дај паре само паре а о пацијентима како се лијече то је све на најнижем броју

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормално

09.08.2016 09:52

Аномалија у здравству це бити све висе, јер се дипломе купују, а због изразито негативне селекције медју љекарима, квалитетни кадрови одлазе у иностранство, а остаце нам само они оперисани од медицине (самопрокламовани менадзери) иза којих остаје пустос - типа разних Богданица, Скрбица, Талица и многих других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЛН

09.08.2016 14:42

Лијецит це нас Огулин Цулибрк Огло!

Name

Амстел

09.08.2016 14:48

Ста је ту цудно. У земљи са најбољим здравством, болницама, најбољим докторима и медицинским особљем, једноставно немозе бити гресака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

09.08.2016 20:22

А ста рећи када се беба роди са сломљеном кљуцном кости! Који су то струцњаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

10.08.2016 08:00

Е мој брате људи се боје за своје здравље, нико није досао у болницу зато сто му је добро,из тог страха нико и непријављује докторе, ко и сам сто сам. А да није тако били би затрпани залбама. Цаст изузецима

ОДГОВОРИТЕ