Слаткиши из Републике Српске освајају свијет

Кондиторска индустрија у Републици Српској биљежи раст производње, упркос проблема приликом набавке сировина и снажне конкуренције на тржишту.

Република Српска 08.08.2016 | 16:12
Слаткиши из Републике Српске освајају свијет
Ово су истакли у Привредној комори Српске и додали да је дугогодишњи квалитет домаћих производа обезбиједио мјесто домаћим слаткишима на полицама у Српској, али и шире.

"Три најзначајнија кондитора у Републици Српској су 'Мира' Приједор, 'СЛ-Таково' Требиње и 'Александрија' Зворник и њихови производи се могу наћи на тржишту широм свијета. И они константно повећавају своје капацитете", рекао је секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори Републике Српске Славко Стевановић.

Иако је кондиторска индустрија у Српској једна од најпрофитабилнијих у области прехрамбене индустрије, извоз слаткиша је двоструко мањи од увоза. Оптимизам улијева чињеница да извоз ипак биљежи раст. За првих шест мјесеци ове године увезено је 22.599 тона слаткиша, док је извезено 11.250 тона. Највише се увозе жвакаће гуме, чоколаде и чоколадни преливи, бомбоне, гумени и желе производи, карамеле, пралине, вафл, кекс и слични производи. С друге стране, највише се извозе бијела чоколада, гумени и желе производи, медењаци, сендвич кекс и вафл, шампита и други колачи.

Потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић као разлог много већег увоза од извоза навео је то што БиХ има мало произвођача кондиторских производа.

"Због тога је и капацитет производње много мањи. Нажалост, ово није случај само када је у питању производња слаткиша, него и других производа", рекао је Видић.

Фабрика кекса "Мира" из Приједора и прехрамбена индустрија "СЛ-Таково" из Требиња су међу највећим извозницима кондиторских производа у БиХ. У приједорској фабрици кекса, која годишње произведе око 5.000 тона слаткиша, кажу да своје производе извозе широм свијета.

"Извеземо 75 одсто слаткиша које произведемо. Поносни смо што наш кекс и вафл, осим у европске земље извозимо и у Америку, Канаду и Аустралију. Наши производи се могу наћи и на тржишту Саудијске Арабије", рекли су у овој фабрици.

Истраживање о снази брендова из категорије робе широке потрошње, које традиционално спроводи загребачка агенција "Валикон", показало је да се међу потрошачима у региону од кондиторских производа најбоље котира чоколада "милка".

Производи којих је највише увезено

- жвакаће гуме

- чоколаде

- гумене и желе бомбоне

- карамеле

Производи који се највише извозе:

- бијеле чоколаде

- медењаци

- сендвич кекс и вафл

- шампита

Подаци за првих шест мјесеци 2016.

- извезено 11.250 тона слаткиша у вриједности од 40,33 милиона КМ

- увезено 22.599 тона слаткиша у вриједности од 133,14 милиона КМ

Подаци за првих шест мјесеци 2015.

- извезено 9.529 тона слаткиша у вриједности од 35,746 милиона марака

- увезена 22.591 тона слаткиша у вриједности од 126,39 милиона марака

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реалност сурова

08.08.2016 17:15

Милионски добитци Кексаре Мира а радници имају плате око 400 км.Раде једну седмицу прва,једну друга и цитаву седмицу треца смјена и тако у круг...Замислите како је тим људима кад раде цитаву седмицу треца смјена а тако мала плата....Имају један дан у седмици слободно.Њих незанима ако имас рецимо 20 година стаза,плата остаје иста...Е то је кексара Мира за вас који незнате, ово је права истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катастрофа опста

09.08.2016 00:36

Робовање у изворном облику. Само бјезати на запад, нема друге

Name

Еуродессерт Свисслион Требиње

09.08.2016 21:20

Пробајте Еуродессерт из Сwисслион-Требиње.Људи моји то је предивно пуно цоколаде и љесника.

ОДГОВОРИТЕ