Полиција у САД убила још једног црнца

Полиција из Чикага објавила је снимак акције у којој је убијен Афроамериканац Пол О’Нил. Снимак су многи описали "шокантним".

Свијет 06.08.2016 | 15:40
Полиција у САД убила још једног црнца
О’Нил је убијен у полицијској акцији 28. јула, а полиција је одлучила да објави снимак због многих критика с обзиром на то да је Афроамериканац био ненаоружан.

Полицијска потјера је започела након што је О’Нил слупао аутомобил за који је раније јављено да је украден, а чикашки званичници објавили су снимке са камера који су носили сви од четворо полицајаца укључених у акцију.

Након што је слупао аутомобил, осамнаестогодишњи О’Нил трчи ка кућама док је за њим ишла полиција. На снимцима није забиљежено тачно који од полицајаца је пуцао, већ се само види како О’Нил лежи крвав на земљи.

Доктори су касније потврдили да је О’Нил упуцан у леђа, што се може видјети на снимку након што су полицајци затражили да испружи руке како би му ставили лисице.

"Пуцали су и на нас, је л’ тако?", чује се да је упитао један од полицајаца иако О’Нил није имао оружје.

"Пуцао сам у ауто након што те је умало ударио", навео је други.

Породични адвокат Пола О’Нила Мајкл Опенхајмер назвао је случај "егзекуцијом".

"Ово је једна од најстрашнијих ствари које сам икада видио, а да није у питању филм. Ови полицајци су одлучили да глуме судије, пороту и убице. То је страшно, то је трагично, преузели су уличну правду у своје руке, ствар коју они треба да спријече. Оно што ја видим је хладнокрвно убиство", рекао је Опенхајмер.

Мајка убијеног, Таниша Гибсон поднијела је пријаву против чикашке полиције.

Један од активиста, који је имао прилику да погледа снимке и прије него што су постали доступни широј јавности, навео је да се види како полицајци газе О’Нила, као и да се касније чује разговор о томе да се искључе камере прикачене за униформу.

У Чикагу су прошлог новембра букнули протести након што је објављен снимак из 2014. године када је полиција упуцала још једног црног тинејџера Лакуана Мекдоналда. Полицајац који је испалио 16 хитаца у Мекдоналда је оптужен за убиство.

Опрез: Узнемирујући видео!



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар