Економски суноврат Новог Зеланда

Ова земља је позната по социјалној заштити, бенефицијама, бесплатној здравственој заштити и смјештају за социјално угрожене категорије становништва. Али, у протеклом периоду, због раста цијена некретнина и мањка стамбених објеката десеци хиљада људи завршили су на улици.

Свијет 06.08.2016 | 21:55
Економски суноврат Новог Зеланда
Када је продана кућа коју је Алисиа Финау унајмљивала, морала је иселити. Након што није могла наћи кућу коју може себи приуштити, с мајком и три малољетне кћерке почела је живјети у аутомобилу.

"Не желим поновно с породицом завршити на улици", рекла је Финау.

Убрзо након тога социјална служба јој је одузела најмлађу кћер. Прије шест седмица додијељен јој је привремени смјештај у мотелу у близини аеродрома.

"Иако више не живимо у ауту, осјећај је исти јер ово није наш дом. Не знам шта ће се десити, али не желим да ми одведу и другу дјецу јер смо бескућници", казала је Алисиа.

"Живим са моје шесторо дјеце у смјештају", рекла је Хоуп, бескућница.

Каже, пријатељи су јој дозволили да са шесторо дјеце, а међу њима је једно у аутистичном спектру, борави у трошној гаражи док чека на смјештај за социјално угрожене категорије.

"Откад смо у гаражи, најмлађа кћерка се разбољела. Моја дјеца су иначе здрава, али она се разбољела након што смо уселили, јер је хладно и влажно", казала је Хоуп.

Стручњаци Универзитета Отаго тврде да је Нови Зеланд погођен епидемијом бескућништва. Више од 40 хиљада људи нема кров на главом.

"Према идејама једнакости, једнаких могућности и правичне расподјеле богатства живи већина грађана Новог Зеланда. Али овдје у Оукленду, раст цијена некретнина и најамнина, те акутни недостатак стамбених објеката за социјалне категорије, значи да је за многе породице нормалан живот постао велики изазов", јавља репортер Ал Џазире.

"Цијене некретнина су у протекле четири године скочиле за 85 одсто. Најамнине су двије године стагнирале, да би у посљедње вријеме дошло до енормног раста цијена. То је финансијски оптеретило грађане с нижим и приходима који не расту довољно брзо", рекао је Бернард Хики, економски стручњак.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

киви

07.08.2016 09:09

То се зове овдје траиллер трасх нешто слично циганима оно отворе ноге било коме само да је више дјеце и више социјале. Ако је сама шта ће јој 6 дјеце.

ОДГОВОРИТЕ