Да ли сте се покајали што сте постали родитељ?

„И ја се данас кајем што сам родитељ“. То је реченица коју је Холгер Гајслер, портпарол института YоуГов, често чуо последњих дана, спроводећи заједно са својим колегама испитивање међу 2.045 родитеља.

Занимљивости 06.08.2016 | 13:39
Да ли сте се покајали што сте постали родитељ?
Питање је гласило: „Да можете бирати, да ли бисте се поновно одлучили за дете?“. Резлтат: 19 одсто мајки и 20 одсто очева је одговорило „не“. Гајслер је резултат оценио "критичним"..

Звоно на узбуну

Три фактора су су имала посебно важну улогу: 52 посто испитаних је објаснило да су се у некој животној ситуацији осећали спутаним због чињенице да су родитељи. 44 одсто мајки и 20 посто очева је дало до знања да их дете спутава у каријери. Међутим, 77 одсто родитеља каже да их родетљство испуњава.

Многи родитељи су рекли да би им родитељство пало лакше да у Немачкој постоји више места у јаслицама и вртићима. Чак 64 посто сматра да је тих места премало. Министарка породице најмногољудније немачке савезне покрајине Северне Рајне-Вестфалије, Кристина Кампман каже да нико не сме испаштати у каријери само зато јер се одлучио да постане родитељ.

Холгер Гајслер, и сам четвороструки отац сматра да би политика требало више да чини за будуће родитеље. Јер ако у земљи с ниским наталитетом као што је Немачка 20 одсто родитеља каже да је зажалило своју одлуку, онда би то требало да се схвати као звоно на узбуну.

„Лоше мајке“

Реакције на ову студију, слично као и на једну израелску студија са сличним резултатима објављеној пре неколико година, су прилично подељене. У немачкој, колико год била модерна земља, још увек се с подозрењем гледа на жену која има малу децу и децу школског узраста, а жели да ради. За то постоји израз који је настао у раном средњем веку - мама врана.

Исто тако постоји израз и за мајке које желе поново да раде, по правилу када деца напусте "гнездо" - значи негде пред крај четрдестих и у педестим годинама. Држава има посебне програме за запошљавње "повратница".

Холгер Гајслер, по струци психолог, сматра да би би се постотак разочараних родитеља могао смањити у случају да парови пре доношења овакве одлуке добро размисле. „Мислим да би се требало боље запитати: што са собом доноси рођење детета. Пре свега младим очевима није сасвим јасно у којој мери се њихов положај, али и сексуални живот мењају доласком детета“, каже Геислер.

Но студију, која је на први поглед многе шокирала, треба гледати у свим њеним сегментима. Јер истовремено је 95 одсто испитаних је рекло да упркос свему воли своју децу и сматра да се ради „о најлепшем поклону у животу“.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар