Курц: Прекинути преговоре са Турском

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц затражио је, синоћ у изјави државној телевизији ОРФ, прекид приступних преговора ЕУ са Турском и сматра да се и споразум о избјеглицама са том земљом налази пред крајем.

Свијет 06.08.2016 | 09:50
Курц: Прекинути преговоре са Турском
"Споразум са Турском неће бити одржив", увјерен је Курц. Он је рекао да ЕУ мора да испуни своје задатке и остане независна од Турске, као и да не смије да буде у ситуацији да Анкара може да је уцјењује.

Према његовим ријечима крај преговора Брисела и Анкаре је због тога користан, јер се Турска посљедњих година развојем стално удаљивала од Европе и посебно последњих недјеља била суочена са све драматичнијим развојем.

Курц сматра да, пошто Турска не испуњава потребне критеријуме није могућа визна либерализација, због чега ће споразум о избјеглицама пропасти.

Истовремено се залаже за успостављање "правих контаката са Турском, изван могућег чланства у ЕУ", као и појачану заштиту спољних граница ЕУ. "Ако у томе не успијемо бићемо слаби и рањиви у разговорима са Турском", поручује Курц.

Курц је у петак увече позвао амбасадора Турске у Аустрији Хасана Гегиса у Министарство спољних послова како би протестовао због изјаве његовог турског колеге Мевлута Чавушоглуа да је Аустрија "центар радикалног расизма", као и изјаве министра за европска питања Омера Челика који је аустрјског канцелара Кристијана Керна поредио са екстремним десничарима.

Коментари / 0

Оставите коментар