Јеремић напредује у трци за генсека УН

Бивши шеф дипломатије Србије Вук Јеремиц́ ушао је у трец́и круг гласања за генералног секретара Уједињених нација, незванично сазнаје Спутњик из извора у УН.

Србија 05.08.2016 | 19:40
Јеремић напредује у трци за генсека УН
Амбасадори Савета безбедности Уједињених нација су други пут тајно гласали о новом генералном секретару УН, опредељујуц́и се између 11 кандидата, међу којима Србију представља Вук Јеремиц́. Како Спутњик сазнаје, Јеремиц́ је добио осам позитивних гласова чланица СБ УН, а један негативан мање него у првом кругу гласања.

Српски кандидат за петама је бившем премијеру Португала Антонију Гутерешу, који је након првог круга гласања словио за фаворита, али је његов резултат у другом кругу слабији јер је добио 11 позитивних, али и два негативна гласа СБ УН.

Из региона Западног Балкана су се, поред Јеремиц́а, за наследника Бан Ки Муна кандидовали и бивши министар спољних послова Македоније Срђан Керим, некадашњи премијер Црне Горе Игор Лукшиц́ и бивши председник Словеније Данило Тирк.

У трци за то место су и генерална директорка Унеска Ирина Бокова из Бугарске, администраторка Развојног програма УН Хелен Кларк са Новог Зеланда, министарка спољних послова Аргентине Сузана Малкора, шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, Португалац Антонио Гутереш, некадашњи шеф молдавске дипломатије Наталија Герман и бивши извршни секретар Оквирне конвенције УН за климатске промене Кристијана Фигерес.

Првобитно је било 12 кандидата, али је бивша шефица хрватске дипломатије Весна Пусиц́ одустала пошто се након првог круга гласања, одржаног 21. јула, нашла на зачељу. У међувремену је и Аустралија, 29. јула, одбила да подржи кандидатуру свог бившег премијера Кевина Руда.

У првом кругу гласања, према незваничним резултатима, водио је Гутереш, на другом месту је био Тирк, а трец́е место делило је троје кандидата — Јеремиц́, Бокова и Керим. Хелен Кларк је била четврта, а на петом месту је Малкора. Пусиц́ева је тада добила 11 „обесхрабрујуц́их гласова“, а троје кандидата на дну листе били су Кристијана Фигерес, Наталија Герман и Игор Лукшиц́, рекле су дипломате.

Исход гласања не саопштава се јавности — једино су кандидати, као и њихове државе, обавештени о сопственом учинку, док се од кандидата очекује да поштују одлуку Савета безбедности УН да се јавности не саопштавају бројеви.

Јеремиц́ је, уочи данашњег круга гласања за генералног секретара, рекао да треба бити опрезан са очекивањима, али је изразио уверење да „има разлога да се надамо да ц́емо након другог круга остати у најужем избору за ову изузетно важну, вероватно и најважнију функцију“.

Јеремиц́ је напоменуо да имамо разлога да будемо изузетно задовољни јер смо вец́ у првом кругу гласања добили девет од 15 гласова чланица Савета безбедности које сматрају, како је навео, да је Србија подесна да да генералног секретара.

Он је, после првог круга гласања, рекао да је кандидатура Србије запажена као једина која је прац́ена концизном и транспарентном платформом.

Извор: Спутњик

Коментари / 0

Оставите коментар