Америка даје дозволу за "играње Бога"

Федералне власти у САД планирају да скину мораторијум с финансирања експеримената у којима се користе људске матичне ћелије у комбинацији са животињским ембрионима.

Свијет 05.08.2016 | 18:20
Америка даје дозволу за "играње Бога"
Како преноси магазин "Сајенс", Национални здравствени институт је предложио законске промене према којима би научници добијали средства да експериментишу са организмима који су делом људски, а делом животињски, такозваним химерама, али искључиво под строго контролисаним условима.

"Истраживања са химерама би пролазила кроз посебан ниво етичких провера, али би поједина од сада могла да добијају дозволе и финансије", наводи магазин.

Мораторијум је уведен пре годину дана, након растућих етичких забринутости. Научници који се баве овим истраживањима тврде да се могу спречити нежељени исходи и истичу да су добробити од медицинских истраживања вишеструке, због чега је донета одлука да се финансирање ипак одобри.

"Ово је корак напред, али ми и даље не знамо какве ће бити одлуке од случаја до случаја", каже Шон Ву са Станфорда, који се бави истраживањем матичних ћелија.

Иако цела прича звучи застрашујуће, оно што се крије иза папира јесу експерименти у којима се људске матичне ћелије, које могу да се диференцирају у било које ткиво, убацују у ембрионе у раној фази.

Тиме се, између осталог, отвара пут за праћење људског развоја, али и генерисање модела болести, односно за креирање животиња које би могле да оболевају од болести карактеристичних за људе, ради њиховог лакшег истраживања. Такође, овим експериментима би се отворио пут узгајању људских органа на животињама.

На другој страни, постоје научници и етичари који се оштро противе оваквим експериментима, наводећи да би последице стварања развијених организама који су делом људи а делом животиње могле бити несагледиве.

Извор: Сајенс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

05.08.2016 21:20

Ста це даље бити знаце науцници када створе монструма или људска цудовиста које це унисти овај свијет и своје родитеље који мисле да су они "богове!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

06.08.2016 07:35

Даље ће бити кад некоме откаже бубрег или оболи срце или јетра, добије нову новцату одгојену у лабораторији и живи ко човјек. Питај болеснике шта мисле о томе