Пола хрватске лиге у Европи 2017. - два у ЛШ?!

Следећег лета чак пет хрватских клубова могло би да игра квалификације за европска такмичења, од чега два за Лигу шампиона.

Фудбал 03.08.2016 | 21:00
Пола хрватске лиге у Европи 2017. - два у ЛШ?!
Како преносе хрватски медији, евентуални пласман Динама у групну фазу ове сезоне могао би бити довљан да њихова лига добије додатно места у Европи.

С обзиром да у МАXтв Првој лиги Хрватске учествује десет клубова, то значи да ће пола лиге играти у Европи следећег лета!

Број представника неке лиге у еврокуповима зависи од коефицијента у последњих пет сезона, а Хрватска је пред ову сезону била 17, иза Аустрије (16) и Румуније (15), последње која има право на пет представника, два у ЛШ.

Добри резултати Динама, Хајдука, Ријеке и Локомотиве овог лета су довели Хрватску до 14. позиције, чак и испред Грчке, а како би остала у групи земаља са пет екипа, мораће "задржати" иза себе Румуне и Аустријанце.

Динамо је у уторак изборио плеј-оф квалификација за ЛШ што му сигурно доноси групну фазу ЛЕ, док у четвртак играју Ријека, Хајдук и Локомотива.

Ријека дочекује турски Басакшехир након 0:0 у гостима, Хајдук чека Александарију након убедљивих 3:0 у Украјини, док је у најтежој ситуацији Локомотива која гостује Ворскли након 0:0 у Загребу.

Румуни се у среду уздају у Стеауу и Астру, које су ремизирале по 1:1 у првим мечевима трећег кола квалификација за ЛШ. Стеауа дочекује у Букурешту Спарту Праг, док Астра гостује Копенхагену. Румуни у квалификацијама за ЛЕ немају више представника.

Највећи адут Аустрије је Салцбург који у среду дочекује албански тим Партизани који је надиграо 1:0 у Тирани, док се за ЛЕ боре Аустрија, гостује словачкој Трнави која је славила у Бечу 1:0, те Рапид који чека Жодино након 0:0 у Белорусији.

Што се тиче Грка, они су у најбољој позицији, Олимпијакос је ремизирао са Хапоелом у Атини без голова, а у среду гостује у Бер Шиви, док ПАОК чека Ајакс након 1:1 у Амстердаму. У четвртак наступају три тима, Панатинаикос игра са АИК-ом који је савладао 1:0 код куће, јанина чека АЗ Алкмар који има минималац из Холандије, док АЕК чека Сент Етјен након одличних 0:0 у Француској.

Србија је тек 27. по коефицијенту (испред су овог лета били Норвешка, Бугарска, Шведска, Шкотска, Данска, Белорусија, Израел, Пољска, Кипар), а боље услове би нашим клубовима донела тек 18. позиција, трећу рунду квалификација за ЛЕ за једног представника.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар