Родитељи на мукама: Цијена уџбеника је...

Уџбеници се већ продају у књижарама у Републици Српској, а основци ће у новој школској години учити из неколико нових уџбеника, а дошло је и до адаптације и корекције појединих књига, потврдили су ово јуче у Заводу за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Република Српска 03.08.2016 | 13:58
Родитељи на мукама: Цијена уџбеника је...
Навели су да се цијене уџбеника ове године нису мијењале. У школској 2016/2017. години основце, како кажу из Завода, чека нови уџбеник енглеског језика "Енглисх ис фун" од шестог до деветог разреда.

"Нови уџбеници су и Читанка за други разред основне школе, као и уџбеник Српски језик и језичка култура за шести, седми, осми и девети разред те уџбеник и радна свеска Географија за девети разред", кажу у Заводу за уџбенике и наставна средства.

Када је ријеч о адаптацијама и корекцијама уџбеника, оне су урађене у уџбенику и радној свесци Математика за други разред и у уџбеницима Ликовна култура од шестог до деветог разреда.

"Ради се о отклањању ситних штампарских грешака које су откривене током ове школске године и минималним садржајним корекцијама у прилагођавању наставном плану и програму", истичу у Заводу.

Цијене уџбеника су исте у односу на претходне године, а цијене комплета без страних језика су: за трећи резред 64,60 КМ; за четврти 72 КМ, пети 70 КМ; шести 135,50 КМ; седми 119 КМ, осми 145,50 КМ и девети разред 141,50 КМ.

Поред постојећих залиха уџбеника који се и даље користе, сви нови уџбеници по преузимању из штампарија се дистрибуишу у књижаре, појашњавају у Заводу.

Већина уџбеника је већ у продаји, а до половине августа сви уџбеници ће бити доступни.

Министарство просвјете и културе Републике Српске и ове године обезбиједиће бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе у новој школској години, а малишанима ће уџбеници бити уручени са почетком наставе.

У књижари "Папирус" у Бањалуци рекли су нам јуче да је продаја уџбеника почетком августа ове године за нијансу боља од истог периода прошле године и да се засад највише купују уџбеници од трећег до петог разреда.

"Већ су нам долазили родитељи за резервацију књига и већа је потражња него лани. По једна књига се мијењала у неким разредима", кажу у овој бањалучкој књижари.

Горан Т., отац ученика шестог разреда, каже да је дошао у књижару да види колико кошта комплет уџбеника, те планира да их купи сада, почетком августа, а не да чека гужве пред почетак наставе.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

саања

03.08.2016 14:58

Немој да лажете за цијене четврти разред без вјеронауке књиге коштају 100 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац

03.08.2016 20:25

Није истина у Братунцу су књиге за ИВ разред 85 КМ. Ко зна где то купујете и шта хоће да вам утрапе.