Тајно послао 400 мил. долара Техерану?

Администрација предсједника САД Барака Обаме тајно је послала Техерану 400 милиона долара када су била ослобођена четворица заробљених Американца у Ирану.

Свијет 03.08.2016 | 11:42
Тајно послао 400 мил. долара Техерану?
То пише Wаллстреет Јоурнал, позивајуц́и се на америчке и европске чиновнике, а преноси Спутњик. Извори тврде да су у јануару у Иран биле допремљене дрвене палете са еврима, швајцарским францима и новцем у другим валутама, само не у доларима јер је то забрањено законом. Новчанице су биле купљене од централних банака Холандије и Швајцарске.

Новац је представљао прву рату дугогодишњег спора у вриједности од 1,7 милијарди долара из уговора о куповини наоружања који је са њима закључио шах Мухамед Реза Пахлави. Иранци су тражили повраћај 400 милиона долара и камате на ову суму коју је монархистички режим уплатио у специјални фонд Пентагона како би купио америчке ловце.

Предсједник Барак Обама је одобрио исплату основног дијела спорне суме. Када се тачно спустио авион са новцем у Техеран, европски и амерички извори не наводе. У исто вријеме, према подацима иранских извора блиских Револуционарној гарди, чим је авион слетио на престонички аеродром Мехрабад, иранске власти су пустиле четири америчка држављанина. Познато је да су они напустили Иран 17. јануара, о чему је одлука била донијета дан раније.

Са своје стране, Сједињене Државе су пустиле седморо држављана Ирана и поништиле налоге за хапшење и прогон још 14. САД и ЕУ су 14. јануара објавиле да се укидају санкција Ирану, уведене због његовог нуклеарног програма. Одлука је била донијета на основу закључка Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) која је потврдила да је Техеран испунио све услове из нуклеарног споразума.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар