Сада је и БМИ небитан?

Живимо у ери у којој се свакодневно оповргавају стара веровања, па се ових дана прича о томе да је холестерол добар и да со није толико лоша. На истом таласу стиже и вест да су истраживачи с престижног универзитета УЦЛА установили да се ни БМИ (индекс телесне масе) не користи како треба.

Здравље 03.08.2016 | 09:01
Сада је и БМИ небитан?
По важећим поделама, однос висине и тежине између 18,5 и 24,99 се сматра нормалним, онај у распону од 25 до 29,9 имају људи с прекомерном тежином, док су они са БМИ вишим од 30 гојазни.

Истраживачи са УЦЛА су чешљали податке 40.420 људи и анализирали повезаност БМИ и неких здравствених показатеља као што су притисак, ниво холестерола, триглицерида и слично.

Како наводе у свом раду, веза БМИ и општег здравља уопште није тако уска. Откривено је да је скоро половина оних с прекомерном телесном тежином и чак 29 одсто гојазних потпуно здраво. На другој страни, ти показатељи су указали на проблеме код чак трећине оних који имају "нормалан БМИ"

"Постоје десетине милиона људи који имају вишак килограма или су гојазни, а потпуно су здрави. Сада имамо тај фокус на тежини и на очигледно погрешан критеријум као што је БМИ, а требало би да причамо само о здрављу", каже ауторка Џенет Томијама, професор на калифорнијском универзитету.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар