БиХ прва по богатству, али и по увозу воде

Босна и Херцеговина је прва у регији, седма у Европи када говоримо о изворима питке воде. Успркос томе, годинама уназад БиХ увози енормне количине овог природног ресурса, пише Н1.

Босна и Херцеговина 03.08.2016 | 08:05
БиХ прва по богатству, али и по увозу воде
Вода или како је често називају „нафта 21. века“, један је од најзачајнијих ресурса у свијету.

Са 9.460 кубних метара питке воде по становнику, БиХ је водећа у региону. Ипак, увози скоро 8 пута више воде, него што извози.

"За 7 месеци ове године увезли смо 27 хиљада тона воде. Укупно смо увезли 27.400 тона воде у вредности од 13 милиона КМ. И то се практично односи на воду, природну или обичну воду, без додатка било каквог окуса, ароме или шећера. С друге стране, извезли смо 14.574 тоне, у вредности од 2,5 милиона КМ", каже Ратко Ковачевић из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Стручњаци наводе да је квалитет флаширане воде у БиХ далеко испред оне увозне. Према неким проценама у земљи има више од 200 извора минералне воде, док је искориштено нешто више од један одсто.

Природних извора са питком и чистом водом има широм БиХ. Једна од ретких области у којима је БиХ богатија од Немачке, Француске, Кине, Јапана, па чак и САД су природни водни ресурси.

Оно по чему је БиХ још далеко испред наведених земаља, је и загађеност природне средине.

"На стотињак метара од изворишта где је вода питка, имамо већ прве прикључке канализација. Док дође урбано подручје ми то загадимо канализацијским водама и другим врстама отпадних вода које немилице испустамо у реке. Имамо и јако мали број пречистача отпадних вода", казао је Ријад Тиквеша из ЕКОТИМ, Удружења за заштиту природне средине.

Многобројни природни, термални и сумпорни извори велики су потенцијал за развој бањског туризма, који је мало искориштен. Усвајањем Европске директиве о водама, шанса су да се ствари промене на боље.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар