Анализа: Ко ће (ко смије) на клупу Партизана?!

Мало је времена за тренутне руководиоце у Партизану да притисну дугме "ресет".

Фудбал 03.08.2016 | 00:00
Анализа: Ко ће (ко смије) на клупу Партизана?!
Пре само месец дана у Фудбалском клубу Партизан деловало је да су ствари "у нормали" или да су се стабилизовале. Деловало је...

Спортски део Партизана успео је, као ретко када, да заврши све жељене трансфере. Тренер Иван Томић имао је на припремама (готово) цео тим. Догодило се потом пољско Заглембје, елиминација из Лиге Европе, која је шокирала цео клуб, а онда, попут домино ефекта, реми са дебитантом у Суперлиги Бачком и пораз од Напретка у Крушевцу.

Иван Томић је отишао.

Управи клуба су (биле) везане руке. Да је неко разговарао са потенцијалним тренерима пре меча са Напретком то не би било фер према Томићу и могло би да се протумачи као подривање и тренера и екипе. Сада, међутим, управа нема спремно решење, "кеца у рукаву" и пре свега, нема довољно времена и простора за маневар.

Кога сада довести за тренера? 

Спортски директор Ивица Илиев каже да ће решење бити врло брзо пронађено, чак је дао и временску одредницу: "Вечерас или најкасније сутра ујутро". На основу тога могло би да се закључи да је тренер већ познат. Или је Илиев пожурио.

"У овом тренутку имамо више кандидата за новог тренера. Анализирајући ситуацију дошли смо до одређеног, ужег круга кандидата са којима ћемо током данашњег дана обавити разговоре, видети њихове идеје, амбиције и погледе на тим, а после тога изабраћемо најбоље решење. Очекујем да до краја дана или најкасније сутра ујутру изађемо у јавност са конкретним именом", рекао је Илиев.

У јавности се незванично (у форми гласина и нешто "јачих" гласина) помиње неколико имена - Марко Николић, Радован Ћурчић (доскорашњи селектор), Љубиша Тумбаковић (селектор Црне Горе), па чак и Зоран Бата Мирковић, сада тренер београдског Синђелића. Има их још, наравно.

(Последња информација је да су сада интензивни преговори са Тумбаковићем!)

Из ове изјаве Илиева да се закључити и да са појединим кандидатима (не из ове групе наведених) није ни разговарано. Дакле, реч је о жељи. Са друге стране, и ако се са њима ступи у контакт велико је питање шта ће одговорити - да ли су спремни да у врло деликатном тренутку преузму Партизан, да ли ће тражити да им се доведу још неки играчи или ће, можда, желети да се одрекну појединих. Или ће, можда, пожелети да промене цео стручни штаб. Или поставити неке друге услове.

Погледајмо распоред Партизана у наредним првенственим колима: Војводина код куће, Јавор у гостима, па Чукарички у Хумској, па у госте Спартаку (који је тренутно водећи на табели са шест бодова - три са "зеленог стола" и три са зеленог терена)... Пет дана после ванредне скупштине биће и "вечити дерби"...

"Профил тренера којег тражимо - мора да буде амбициозан, карактеран и да одговара захтевима клуба, а да успут буде толико моћан да ухвати играче за руку и каже им: ’Идете са мном у победе’", каже Илиев.

Има ли у том кругу кандидата таквог?

Моћног, карактерног, који ће да лупи шаком о сто у свлачионици. И не само у свлачионици. Који ће да размрда пољуљане играче, од којих неки имају толико искуство да би и они сами могли да буду тренери!

Уз то, може ли ова управа да гарантује новом тренеру да ће остати на том месту и после 12. септембра за када је заказана ванредна седнице Скупштине клуба (наставак оне прекинуте)? Ко може да гарантује новом тренеру да ће водити клуб и ако дођу неки други на власт у Партизану? Може да се догоди да ако дође друга "струја" на власт да има своју идеју око тога ко треба да буде тренер.

"Главе су нам на пању и морамо добро да одмеримо шта да радимо", рекао нам је у незваничном разговору високи представник клуба.

Наравно, неизоставан "зачин" у свему овоме су и "навијачи", јер се њих увек пита за мишљење, као да су сами завршили тренерске школе. Уосталом, и одлазак Ивана Томића су они аминовали. То је рекао генерални директор Милош Вазура: "Прихватили смо оставку Томића, уз договор са навијачима".

Опет, питање је и да ли ће и шок-терапија деловати на тим Партизана који има добре појединце, али на терену делује као "група грађана" тек окупљена око неке идеје, а ни они сами не знају шта је идеја.

Кад смо већ код свлачиониоце и атмосфере у екипи, јасна слика о томе може се направити и визуелизовати из речи легендарног капитена Саше Илића:

"Ја пробам, тражим начин да их тргнем, али то је компликовано. Нисам нека особа која сама може да их гура напред. Треба ми помоћ. И ја често потонем јер веома емотивно доживљавам сваки неуспех. Верујте, много ми је тешко. Једино што, за разлику од њих, мени није први пут да пролазим кроз овакве ситуације. Увек је рецепт био исти. Главу горе и што пре прва победа. Све после тога долази на своје место. Партизан мора да стане на ноге".

Неформално, међу навијачима Партизана, очајних због овог тешког тренутка, помиње се или боље рећи размењују се мишљења (попут оних када седите са друштвом у кафани па кујете стратегију иако вас нико не пита, нити можете да одлучите) да утакмицу против Војводине води нека легенда клуба са лиценцом, а да му се придружи Саша Илић. У оделу или у опреми, свеједно. Навијачи би, могуће, препознали тренутак и потпуно душом и срцем, стали уз екипу, па шта буде!

Кад је бал нек' је бал!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар