''Гаучоси'' добили новог - ''изненађујућег'' селектора...!

Катенаћо на аргентински начин: Свет ће упознати Ел Патона! Едгардо Бауза можда није познат многима ван Јужне Америке, али је човек који иза себе има велика дела.

Фудбал 04.08.2016 | 09:00
''Гаучоси'' добили новог - ''изненађујућег'' селектора...!
Едгардо Бауза. Име која можда не значи много просечном фудбалском фантику из Европе, али и име које у Јужној Америци изазива поштовање. Управо због тога Фудбалски савез Аргентине је баш Баузу промовисао у новог селектора тамошње репрезентације.

А о коме се ради? Бауза (58) је претходно радио у Сау Паулу са којим је играо полуфинале Копа Либертаторес. Исто такмичење претходно је већ освајао са ЛД Китом (2008) и Сан Лоренцом (2014). Водио је и Ал-Наср Ријад, Колон, Спортинг Кристал, Велез, па и матични Росарио Сентрал у којем је почео и играчку и тренерску каријеру.

Управо из његових успомена из Росарија можемо да понешто закључимо о Баузиномкарактеру. Чак и после потписивања професионалног уговора са Сентралом сваки дан је на тренинг долазио бициклом и мајци најављивао у које ће се време вратити. Тек две године касније успео је да уштеди довољно да купи рено 12, фармерке и обичне ципеле. Ситна задоовљства која посао његовог оца није могао да му приушти. Све време се школовао.

"Студије су биле од фундаменталног значаја. То што сам се пробио до првог тима је било и до среће. Нисам баш био виртуоз са лоптом", присећао се касније Бауза, који је са својих 189 центиметара играо штопера.

Врло ефикасног. На 310 лигашких утакмица у дресу Росарија постигао је - веровали или не - чак 80 голова! Штавише, у историји фудбала само су Данијел Пасарела, Франц Бекенбауер иФернандо Ијеро били ефикаснији одбрамбени играчи.

Бауза је, дакле, био више од обичне "штоперчине" И не мислимо ту само на терен. Кажу да гута књиге ("Штета што људи данас бирају видео игре испред књига"), политички је активан, па је испред Народне социјалистичке странке био кандидат за градску скупштину у родном месту Гранадеро Бајгорија. Читао је дела Хуана Доминга Перона, посебно га је инспирисао Нелсон Мандела.

"Грешке су саставни део људског бића, али борба за идеале је нешто што нас оснажује и нешто од чега не бисмо смели да одустанемо. Наша убеђења нам дају разлог за живот", говорио је својевремено, а ту филозофију упорно покушава да пренесе и на фудбалски терен.

Није тајна да је љубитељ италијанске школе фудбала, каже се да је осмислио сопствену, унапређену верзију катенаћа, мада је посао у Аргентини добио тек пошто су Савез одбилиДијего Симеоне, Хорхе Сампаоли и Маурицио Покетино.

Први задатак Ел Патона (онај са великим стопалима): убедити Лионела Месија да се врати у национални тим.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар