Манојловић, Гутовић и Берчек за дан узму по 2.000 евра

Глумци, како тврди Никола Којо, раде само за храну и рачуне.

Занимљивости 02.08.2016 | 11:40
Манојловић, Гутовић и Берчек за дан узму по 2.000 евра
Последњих година неретко се и други уметници жале да од улога на филму, телевизији и у позоришту једва могу да зараде за голи живот. Изјава српског комичара, новопеченог редитеља и лица које се не скида с рекламе за једно освежавајуће пиће натерала нас је да истражимо колики су глумачки хонорари у Србији.

Три најплаћенија домаћа глумца су Предраг Мики Манојловић, Александар Аца Берчек и Милан Лане Гутовић, који по дану снимања узимају од 1.000 до 2.500 евра. Други зарађују више, попут младог Андрије Милошевића, јер играју „тезга представе“ и продуцирају.

"Мики, Аца и Лане најскупљи су у Србији. Ангажман неког од њих на филму или серији неће вас коштати мање од 2.000 евра по дану. Мора да им се допадне сценарио, па онда и спусте цену уколико имају више дана снимања и играју главну улогу", објашњава за Курир један од водећих домаћих продуцента, који је инсистирао на анонимности, а сарађивао је с глумцима свих генерација.

Када бисмо правили листу топ 10, на њој би се нашло места и за Срђана Тодоровића, Николу Коју, Мирјану Карановић, Лазара Ристовског, Драгана Бјелогрлића и Андрију Милошевића, који углавном сами и продуцирају филмове, серије и представе у којима глуме.

"За улоге у хит серијама где играју млади, попут „Синђелића“ или „Војне академије“, млади и неафирмисани глумци добијају око 50 евра. Највећи хонорар има Милена Дравић, али он не прелази 400 евра. Андрија Милошевић и Анђелка Прпић су у хит серији „Андрија и Анђелка“ радили за 100 евра по дану, што им је месечно доносило око 2.500 евра. Милошевић на то заради своју плату у позоришту од 500 евра и од тезги додатну хиљадарку", прича нам наш саговорник.

За разлику од филма у позоришту је ствар транспарентнија. Плата глумца у сталном ангажману је од 50.000 до 80.000 динара, колико имају драмски уметници са статусом првака. Хонорарци нису те среће, па зараде по извођењу до 4.000 динара. 

"Највећи проблем свим глумцима представљају две ствари - мали број улога, као и чест проблем да наплате своју зараду. Хонорари се чекају годинама, исплаћују се на рате. Спас за њих су вођење програма, за које траже и до 1.500 евра", закључује наш саговорник.

Редитељи су на цени

ГОДИШЊЕ ЗАРАДЕ 40.000 ЕВРА

За храну и рачуне не ради сигурно и неколико редитеља на добром гласу, попут Егона Савина, Кокана Младеновића, Јагоша Марковића и Југа Радивојевића. Њихова цена је око 10.000 евра по режији, а у просеку годишње поставе и по четири комада, па долазимо до хонорара од 40.000 евра.

Мање позната имена раде за три пута мање новца. Редитељ једне опере изведене чак три пута узео је 85.000 евра.

Извор: Курир

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

давидБЛ

03.08.2016 05:54

Ако неко вриједи тих пара, то су сигурно ове три глумцине...,, али опет "старлета", пјеваљка или нека "стар" зареде и висе по дану(ноци) ;)

ОДГОВОРИТЕ