Ускоро први центар за вантјелесну оплодњу

Први центар за вантјелесну оплодњу требало би у скоријем времену да заживи у Универзитетско-клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, што ће бити прецизирано доношењем првог закона о вантјелесној оплодњи, потврђено је "Независним".

Република Српска 02.08.2016 | 10:30
Ускоро први центар за вантјелесну оплодњу
У посљедњих деценију и више у овом дијелу БиХ и ширем окружењу остварени су огромни резултати у примјени ове методе зачећа, али се отварањем центра очекује и стручно и научно јачање.

"Удруживањем УКЦ РС и вањског партнера замишљено је да направимо центар, у складу са законским могућностима о јавно-приватном партнерству. Веома је важно да овако нешто не би додатно коштало колико би нас подигло на љествици медицинског развоја и дало немјерљиве резултате за родитељство, породицу и наталитет. Дугорочно гледано, ми бисмо имали свршен стручни кадар који би био репрезентативан и ван БиХ", рекао је Мирко Станетић, генерални директор УКЦ РС.

Веома успјешно поступак се изводи засад у "Медицо С" клиници у Бањалуци, која ће такође бити дио центра. У власништву је Сање Сибинчић, добитнице Хипократове награде за животно дјело, односно докторице која је 2003. године у медицинску примјену прва увела овај поступак, којим је од тада рођено више од 800 беба, док су родитељи из Републике Српске, ФБиХ и иностранства.

"У плану је доношење посебног закона који би третирао поступак вантјелесне оплодње. Именовали смо и Комисију за израду закона о лијечењу неплодности поступком биомедицински потпомогнуте оплодње, у оквиру којег се очекује да ће бити прецизније дефинисана сва питања у вези са лијечењем неплодности овим поступком", потврђено је "Независним" у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, каже да је важно радити на креирању бољих услова за репродуктивно здравље становништва, због чега се и ради на изради закона.

Поступак који на нашим просторима кошта 5.500 КМ, у ФБиХ финансијски сносе потенцијални родитељи, у Републици Српској од 2007. године Фонд здравственог осигурања, а од 2011. године и два покушаја, док неке општине финансирају и трећи.

Засад је правилником уређено да се женама од 41. до навршене 42. године финансира 50 одсто трошкова, онима које су старије од 42 године, уколико роде дијете поступком вантјелесне оплодње, Фонд у цијелости рефундира трошкове, али ће ова област такође бити разматрана надолазећим законом.

Из буџета Републике Српске до сада су издвојена вишемилионска средства, односно само за други покушај на годишњем нивоу се издваја око пола милиона КМ.

Примјера ради, у Словенији је паровима плаћено шест поступака, те у многим другим дијеловима Европе постоје олакшице за парове који имају проблем неплодности, изражен посљедњих година, посебно код мушкараца.

Прва беба зачета вантјелесном оплодњом у Републици Српској рођена је 8. децембра 2003. године и добила је име по докторици Сањи.

Добили бебу послије 16 година упорности Породица Мисита из Требиња је 16 година покушавала остварити потомство у Подгорици, Бањалуци, Београду...

Трећа вантјелесна оплодња у Јевремовој у Београду их је коштала 10.000 КМ, за шта су подигли кредит. Године 2012. добили су Филипа и Сању, којој су такође дали име по докторици Сањи Сибинчић, а затим су основали Удружење "Бебе" за подршку паровима који пролазе исти процес на путу до потомства.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Муња

02.08.2016 16:37

Код мене на оплодњу на природан начин пустите то ја где пљунем ту и трава расте

ОДГОВОРИТЕ