Како јавни сервиси разбацују новац

Оригинал текст са хрватског портала www.индеx.хр

Престанете ли пушити, логично - више не купујете цигарете, но престанете ли гледати програме ХРТ-а, нелогично - претплату и даље морате плаћати. Из џепова хрватских грађана тако се у буџет јавне телевизије годишње слијева око милијарду и 215 милиона куна, што чини око 85 посто укупних прихода те куће. Чак и ако у дома'инству уоп[тее немате телевизијски пријемник, али имате лаптоп или мобилни, ХРТ ће вас опалити по џепу.

Регион 02.08.2016 | 07:24
Како јавни сервиси разбацују новац
Наиме, према члану 34. закона о РТВ систему, обвезник претплате је свако ко има радијски и/или телевизијски пријемник, али и други уређај којим може примати радио или ТВ сигнал за пријем радијског или аудиовизуелног програма, на примјер, лаптоп, смартфон, таблет...

Иако програм националне телевизије сада можемо пратити увијек и свуда, подаци ипак показују да гледаност ХТВ-а стрмоглаво пада. Према подацима које је Индеx објавио у мају, у само два мјесеца од ХТВ-овог је Дневника одустало чак 125 хиљада гледалаца.

Из године у годину, смањују се и приходи од маркетинга. Но, упркос свему томе, приходи те куће и даље расту захваљујући, како је појаснила бивша управа, бољој наплати кроз "обраду" терена и утуживање неплатиша“.

Сваког се дана, на име дуговања према ХРТ-у, проведу чак 274 извршења.

У два циклуса годишње се изврши по педесет хиљада претплатника јавне телевизије те тако, због неплаћене ТВ приетплате, Хрватска радио-телевизија сваке године проведе више од 100.000 наплата. ХРТ на својих 1,2 милиона претплатника тако има и преко милион извршних предмета, у некој фази поступка, који се покреће када обвезник плаћања претплате, ни након опомена, не плати заостале рачуне у износу већем од 200 куна.

На питање колико је хрватских грађана блокирано због тога што не плаћају РТВ претплату, нити у ФИНА-и нити у Удружењу Блокирани немају одговор.

„Ни ми, као ни ФИНА, немамо прецизне податке о томе ко дугује за ХТВ претплату стога, јер већина оних који дугују за ТВ претплату, има и низ других, већих извршења. Но, подаци показују да чак 50 посто, од 330 000 блокираних, чине људи без икаква средства осигурања, врло сиромашни, и у блокади већ 2-3 или 4 године. Главница њиховог дуга се удавила под каматама и трошковима адвокатских канцеларија. Примјера ради, дуг од главнице до 200 кн је, у самом старту, повећан на 1100 кн ( трошкови, камате, ФИНА, ПДВ..), а годинама се, затезним каматама, повећава до у бесконачност. Застару је укинула Влада Зорана Милановића“, упозоравају из Удруге Блокирани.

Уколико не желите гледати програме јавне телевизије или пак немате новца за плаћање РТВ претплате те је, како не бисте завршили у дуговима, одлучите одјавити, закорачићете у авантуру у којој је сретан крај врло мало изгледан.

Наиме, одјава РТВ претплате врло је компликована мисија. Одлучите ли се ипак на тај корак припремите се на то да ћете, надлежним службама ХРТ-а морати доказати да се кући заиста немате баш никакав пријемник. Но, ни ту није крај, јер да бисте скинули претплату с врата, мораћете још доказати да не посједујете нити аутомобил с могућношћу слушања радиостаница.

Будући да је, по свему судећи, готово немогуће пронаћи ефикасан начин ослобођења од плаћања наметнуте РТВ претплате, покренута је и онлине петиција чији иницијатори и потписници траже забрану РТВ претплате јер сматрају да је ријеч о незаконитом харачу и пљачки грађана. Ауторима петиције, који су поручили како "нико нема право бити присиљен плаћати нешто што не жели", с Присавља су пак одговорили да је претплата легална.

"ХРТ као јавни сервис претплату прикупља складно Закону о ХРТ-у којег је донио Сабор, као представничко тијело грађана и носилац законодавне власти у Републици Хрватској. Сви грађани су дужни измиривати своје законом прописане обавезе, које су уједно темељ функционисања сваког цивилизованог друштва", поручили су из ХРТ-а.

У одбрану претплате, од које им се годишње слијева преко милијарду куна, навели су и то да се и у другим европским земљама јавни сервиси такође финансирају путем РТВ претплате. Но, нису при том споменули да је по висини претплате од 80 куна мјесечно, наша национална телевизијска кућа у европском врху те да се у тим другим, уређеним, европским земљама новац прикупљен од грађана не троши овако како га троше на Присављу.

Како се троши претплата за коју сваки мјесец издвајате 80 куна ?

У већини земља јавне телевизије чак 75 посто средстава троше на квалитетан програм. ХРТ пак за програм издваја само 25 посто средстава, док високих 75 посто „прогута“ тзв. хладни погон.

Према подацима које је објавила ХРТ, у марту прошле године имали су 2098 запослених. Бруто плата главног директора ХРТ-а, по тим подацима, износи 42 073 куна. Плата директора пословне јединице (каквих је на ХРТ-у четири) износи 31 235 куна бруто, док је главни уредник на плати од 21 092 куна бруто. Руководиоци радне јединице у Продукцији, Програму, Технологији, Пословању или Подршци управљању имају мјесечну плату од преко 20 540 куна.

Новинари-ментори имају бруто плату од 26 695 куна, уредник веће редакције 17 700, коментатори- ментори 19 841 куна, извршни уредници 23 215...

Од ваших 80 кн које мјесечно издвајате за РТВ пристојбу, 34 куне се, како су појаснили с ХРТ-а, троше за производњу четири телевизијска програма, три национална радијска програма, девет регионалних радиостаница програме осам ХРТ-ових регионалних центара, те за Симфонијски оркестар ХРТ-а, Јазз оркестар ХРТ-а, Тамбурашки оркестар ХРТ-а и Збор ХРТ-а, као и за ХРТ-ов интернетски портал и мобилну платформу. Седам куна, од сваког појединачног мјесечног износа претплате, издваја се за услуге компаније Одашиљачи и везе (ОиВ) која мрежом од око 300 одашиљача широм РХ дистрибуира телевизијски програм свих телевизија до домова корисника. Даљњих 8 куна издваја се за Хрватски аудио визуални центар (ХАВЦ) чиме се путем претплате суфинансира хрватско филмско стваралаштво, а у ових 8 куна спадају и накнаде за ХДС ЗАМП, односно накнаде за кориштење ауторских извођачких права. С ХРТ-а истичу да су, у овој ставки, и давања намијењена Фонду за плурализам медија путем којег ХРТ суфинансира рад 150 радијских и 27 тв локалних станица у РХ. Сљедећих седам куна издваја се за порезе, а из преостале 24 куне финансирају се трошкови одржавања ХРТ-а (енергија, амортизација и остали трошкови).

С 80 куна мјесечно, ХРТ је у европском врху по висини РТВ претплате!

"Хрватски грађани плаћају једну од најскупљих претплата у Европи, иако је добра пракса да се за јавну телевизију претплата не наплаћује. Осим тога, ХРТ има право на готово четири сата реклама дневно, што га ставља у потпуно привилеговани положај у односу на друге телевизије. Број запослених је превисок, а плаће такође. Није нормално да главни директор ХРТ-а има два пута вишу плату од премијера, чак 42 хиљаде куна! Укидање ХРТ претплате сматрамо и за социјалну мјеру јер је многим грађанима то превелики финансијски терет", поручују из Живог зида чији се чланови залажу за укидање ХРТ претплате и финансирање јавне телевизије директно из буџета, као и смањење броја реклама на највише 30 минута дневно.

У Хрватској годишње за РТВ систем издвајамо 128 еура. Грађани Пољске, Чешке, Италије те земаља у регији, изузев Словеније, претплату за јавну телевизију плаћају много мање од Хрвата:

Пољска - 52 еура

Израел - 74 еура

Чешка - 87 еура

Италија - 112 еура

Француска - 131 еуро

Ирска - 160 еура

УК - 184 еура

Њемачка - 215,76 еура

Шведска - 228,50 еура

Норвешка - 344,50 еура

Швицарска - 386 еура

Аустрија - - 335 еура

Данска - 323 еура

Регија

БиХ - 46 еура

Македонија - 25.99 еура

Словенија 132 еура

Црна Гора - 42 еура

Србија - 53 еура

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Градјанин

02.08.2016 11:03

Како год стигну. Зато, нити имам телевизор, нити их гледам, нити им ста плацам. Побацајте и ви своје телевизоре, само вам испирају мозак.

ОДГОВОРИТЕ