Хормонске таблете одлажу циклус

Месечни циклус, који многим женама незгодно "долази" у време одмора, може да се помери контрацептивним пилулама код жена које их иначе користе, или хормонским таблетама.

Здравље 01.08.2016 | 16:06
Хормонске таблете одлажу циклус
МЕСЕЧНИ циклус, који многим женама незгодно "долази" у време одмора, може да се помери контрацептивним пилулама код жена које их иначе користе, или хормонским таблетама.
Према речима професорке др Миме Фазлагић, гинеколога и акушера, најлакше је програмирати циклус ако се користе контрацептивне таблете.

- Ове жене ће одмах након попијене кутије контацептивних пилула продужити узимање таблета и на тај начин одложити циклус. Уколико жена не узима контрацепцију, тада је тим таблетама немогуће одложити циклус тренутно.

У том случају се користе хормонске таблета, које почињу да се узимају три до четири дана пре очекиваног циклуса, и пију се све док жене желе да одложе добијање менструације. Најбоље је, каже др Фазлагић, да то не траје дуже од две недеље, али и да се пре узимања консултују са гинекологом, јер доза и дужина узимања нису исти код свих жена. У сваком случају, три дана од престанка узимања таблета, очекује се циклус.

- Ако се узимају таблете за одлагање не значи да ће менструација у потпуности изостати. Многе жене имаће мало крварења, што није штетно по здравље, а то може да се деси женама које су тек отпочеле овај метод контрацепције. Најбоље је разговарати са гинекологом пре узимања таблета. То се посебно односи на жене старије од 35 година, пушаче или оне које имају висок притисак - наглашава др Фазлагић.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар