Бањалука: Дјечак (2) оболио од менингитиса

Двогодишњи дјечак из јасличке групе бањалучког вртића “Лептирић” који је боравио у предшколској установи “Плави чуперак” оболио је од бактеријског менингитиса, а око 40 малишана из исте групе и васпитачице примиле су превентивну терапију.

Република Српска 01.08.2016 | 10:31
Бањалука: Дјечак (2) оболио од менингитиса
Иако је дјечак, како је утврђено, неколико дана болестан долазио у вртић, љекари кажу да нема разлога за панику и да је ситуација под контролом, те да нема опасности од ширења болести.

Обољели дјечак се од сриједе налази на Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и стабилног је здравственог стања.

У Дому здравља Бањалука наводе да су екипе Хигијенско епидемиолошке службе посјетиле породицу дјечака и у разговору са његовим дједом сазнали да се разболио три до четири дана прије него што је примљен у болницу.

“Дјечак је имао повишену температуру и осип испод пазуха. Смјештен је у болницу, а његови родитељи су примили антибиотике”, рекла је начелник Хигијенскко-епидемиолошке службе у бањалучком Дому здравља Мирјана Миљковић.

Екипе ове службе су посјетиле вртић “Плави чуперак” у насељу Борик у којем трнутно бораве и малишани из вртића “Лептирић” и “Пчелица” и од дежурне васпитачице сазнали да је дјечак био у вртићу у уторак и сриједу. Због тога су сви малишани из групе послати педијатру ради примања антибиотика.

“Осим њих терапју су примиле и васпитачице које раде у јасличкој групи,а дезинфикован је објекат вртића и све играчке”, рекла је Миљковићева и додала да нема мјеста за панику и да је менингитис данас болест која се лијечи ако се на вријеме реагује.

У Центру за предшколско васпитање и образовање наводе на нема опасности од заразе.

Ситуација која се десила забринула је родитеље дјеце који наводе да све доводи до питања колико су дјеца која бораве у вртићима изложена тешким заразним болестима због неодговорности појединих родитеља.

Поједини родитељи наводе да су били присутни када је васпитачица оцу малишана рекла да болесно дијете не може у вртић, али да он није желио то да прихвати.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

01.08.2016 09:05

Нису дезинфиковали вртић, спајају групе и дјецу без потребне припреме...а директорица на одмору...ако је љето и директорица на одмору треба све да стане? Има ли сад одговорности за ово?

ОДГОВОРИТЕ