Инцидент на отварању спомен-собе Ђинђићу

У Шамцу, у родном месту Зорана Ðинђића, отворена је спомен соба убијеном српском премијеру, али тај догађај није прошао без инцидената јер су хрватски повратници спречавали отварање собе и онемогућили предавање које је у Кући мира у насељу Тишина требало да одржи Жарко Кораћ.

Србија 01.08.2016 | 07:09
Инцидент на отварању спомен-собе Ђинђићу
Предавање професора Жарка Кораћа "Важност дела и делатности Зорана Ðинђића за процес суочавања с прошлошћу наших крајева" у организацији Мултирелигијског и интеркултуралног центра ИМИЦ и Мреже за изградњу мира није, како је планирано, одржано овде већ у ресторану Метеори, пренела је Фена.

Док су трајали преговори око отварања спомен собе, дошло је до претећих порука, високих тонова и критика на рачун хрватског свештеника Марка Оршолића и гостију из Србије.

Оршолић је рекао да Хрвати повратници у место Тишина нису разумели њихове намјере.

"Понашање Хрвата из Тишине је кабадахијско, и Кућа мира није то него кућа немира. Ово је тужно, жалосно и срамотно. Ни Кућа мира, ни Спомен соба Зорану Ðинђићу, неће бити у Тишини него на другој локацији, негђе у граду Шамцу", рекао је Оршолић.

"Трагично убијени премијер Србије био је представник неке друге Србије. Људи који су спречили отварање спомен собе или не знају ко је био Зоран Ðинђић или припадају неком другом свету. Цели регион мора да се мења, људи се морају учити толеранцији и морају знати да се са разликама може живети", поручио је Жарко Кораћ.

Марко Оршолић, члан директорија ИМИЦ-а истакао је да ће се и поред проблема с којима се сусрећу наставити рад на проблематици суочавања с прошлошћу.

С њим је сагласан и Горан Бубало из Мреже за изградњу мира. Како он наводи, потребно је окренути се будућности.

Зоран Ðинђић, бивши председник Владе Србије, рођен је 1. аугуста 1952. у Босанском Шамцу, убијен је у атентату 12. марта 2003. испред зграде Владе Србије у Београду.

Ðинђић, који је био лидер Демократске странке, био је градоначелник Београда (1997.) и председник владе Србије (2001 - 2003.).

Амерички "Тајмс" уврстио је Ðинђића 2009. године у престижну листу 14 водећих европских политичара трећег миленијума.

Ðинђић је добитник угледне немачке награде "Бамби" за 2000. годину с подручја политике.

У Прагу је 2002. године за доприносе у развоју демократије у Србији примио награду "Фондације Полак", која се сваке године дођељује за допринос у провођењу демократских и економских реформи у централној и источној Европи.

Извор: Агенције

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ђенерал

01.08.2016 06:49

Ште очекивати од људи који су задојени мржњом према једном народу! Мени само нису јасни људи који,иако су им усташе (хрвати) у предходним и у задњем рату поклали најдраже у породици,упорно одлазе на хрватско приморје и са пуним устима хвале иду около и причају о томе... Неко ће рећи.па нисмо ми као они,нисмо али не дозволимо да нам се ти крвожедници смију у лице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

01.08.2016 07:36

Србин је наиван и проклет ти га закољеш он хоће опет.

Name

Студент

01.08.2016 08:22

А ко је па Зоран Минђић? А ко је опет Зоран Кораћ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

01.08.2016 08:30

Па и не треба нам спомен соба Дјиндјицу.Кад цемо престати висе да славимо издајнике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за србомрсца Гаргамела Кораца!

01.08.2016 08:44

Не бој се Корацу! Па, то су само еуропски хрвати - мало те закољу и послије буде све у реду! Уосталом и ти си велики еуропљанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујак Анто

15.08.2016 12:05

А сто ти не додје да"Спрецис" догадај?

Name

Немке

01.08.2016 09:01

Па где је полиција Репулике Српске? Изем ти РС и Владу и председника када неки писљии повратници могу да спреце неки догдјај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

01.08.2016 09:27

Зоран Миндјиц страни плаценик и квислинг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.08.2016 09:29

Срби у Хрватској не смију ни име рећи, ови у РС праве проблеме. Е мој Миле, ти и твоја коалиција са ХДЗ-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕТАЛМАНИЈАК

01.08.2016 10:11

ГОСН КОРАЦ ГЕЈ ПОПУЛАЦИЈА ЈЕ ТВОЈ ДОМЕН ,ОЦЕС ЕУРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ , ВИДИС КАКО ТЕ БРАЦА ХРВАТИ ПЉУЈУ, КОД ЊИХ НЕМА ДРУГИХ ПРОТИВНИКА СЕМ СРБА , А ТИ У ПЕТУ КОЛОНУ ЦИТАВ ЗИВОТ ПРОТИВ СРПСКИХ ВРЕДНОСТИ ИЗРОДУ ОД ЦОВЕКА,,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВИНАР

01.08.2016 15:53

Ниста у Години нити било гдје није одрзано. Корац није дрзао предавање у ресторану Метеора. Био сам са јос једном колегом на догадјају сво вријеме. Драге агенције и агентуре основни постулат цасне новинарске професије је, БИТИ НА ДОГАДјАЈУ како не бих писали флупости ради дигнитета професије у којој зарадјујете плату. Нико из Фене, Срне, Фонета, Тањуга није био на догадјају јер нико не спомиње Паву Зупарица који је буквално сам отерао десетак активиста Мултирелигијског и интеркулуралног центра ба целу са Зарко Корацен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

02.08.2016 08:49

ДјИНДЈИЦ НЕМА НИКАКВЕ ЗАСЛУГЕ ДА БИ СЕ ЊЕГОВО ИМЕ УОПСТЕ ПОМИЊАЛО.ЊЕГОВА ЈЕ ЗАСЛУГА ЗА ДАЉЕ ПРОПАДАЊЕ СРБИЈЕ И НАРОДА ТО СЕ ВИДИ ПО ОВОЈ ВЛАДИ.ПА НАС СУ ОСУДИЛИ НА НЕКОЛИКО ХИЉАДА ГОДИНА РОБИЈЕ А СВОЈЕ ЗЛОЦИНЦЕ ВЕЛИЦАЈУ.СЛОБО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ ПРЕДСЕДНИК КОЈИ ЈЕ ЗЕЛЕО ДОБРО СРБСКОМ НАРОДУ А ИСПАЛО ЈЕ И ТО НАОПАКО.

Name

yугословен

01.08.2016 16:33

СВИ СУ МРЗИЛИ МАРСАЛА ТИТА ОСИМ ПРАВИХ ГРАДЈАНА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ СВИ СУ ЗЕЉЕЛИ РАТ СЛОВЕНЦИ И МАКЕДОНЦИ И ЦРНА ГОРА ИЗВУКЛИ СЕ БЕЗ РАТА А БОСНА ИЗВУЦЕ ДЕБЉИ КРАЈ

ОДГОВОРИТЕ