Видео: Партизан се опростио од свог великана - Владице Ковачевића!

На стадиону фудбалског клуба Партизан у суботу је одржана комеморација поводом смрти Владице Ковачевића, легендарног фудбалера 'црно-белих'.

Фудбал 31.07.2016 | 10:30
Видео: Партизан се опростио од свог великана - Владице Ковачевића!
Легендарни фудбалер Партизана Владица Ковачевић преминуо је у четвртак Београду у 77. години.

"Само што нас је напустио, а већ недостаје његовој црно-белој породици, његовим савременицима, пријатељима, свима нама... Флоријан Матекало је у њему препознао фудбалски и људски таленат, који је наредних деценија постао фудбалски и људски бисер", рекао је члан привремене управе Партизана Миле Јовичић.

Јовичић је подсетио да је Ковачевић учествовао у освајању четири титуле првака Југославије, да је одиграо 487 утакмица и постигао 319 голова за клуб из Хумске и да је био чувене генерације која је 1966. године играла у финалу Купа европских шампиона против Реал Мадрида.

"Постао је бесмртан и ушао у анале фудбалске игре као члан чувене генерације 'Партизанових беба'. Нант, Вердер, Спарта, Манчестер јунајтед су из Београда одлазили фудбалски поражени, погнутих глава. Двапут је одлазио из Партизана и увек се враћао. Последњи меч за Партизан одиграо је новембра 1969", рекао је Јовичић.

"Потом је деценијама био тренер и директор омладинске школе, оставивиши неизбрисив траг у њеном раду. Он је у њој мењао филозифију игре. Био је одважан и уважен, на терену и у животу... Недавно је, на прослави пола века од Хејсела, одржао енергичан говор и сви морају да запамте те речи: 'Морамо бити јединствени, а не подељени!'. Само снажан и једиствствен Партизан може бити залог будућности", додао је Јовичић.

Саиграч и пријатељ Ковачевића, Јосип Пирмајер подсетио се какав је он био фудбалер.

"Што се тиче Владице као фудбалера, красила га је изузетна техника, луцидност, намшетао је и давао голове. Нисам знао да је дао више од 300 голова. Било је задовољство дружити се с њим. Последњи пут сам га видео 11. маја, на прослави пола века финала КЕШ-а, био је лепо расположен, подсетили смо се на дане наше младости. Знао сам да је тешко болестан, али нисам очекивао да ће нас овако брзо напустити", навео је Пирмајер.

Кремација Владице Ковачевића је одржана јуче у 18.00 сати на Новом гробљу у Београду.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар